ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 38 - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2007 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 38 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2007
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Αιμιλία Παπαφιλίππου


Αιμιλία Παπαφιλίππου

Στο διεθνές πρόγραμμα δημιουργικής φιλοξενίας καλλιτεχνών στο Γκάλιτσνικ της Π.Γ.Δ.Μ. συμμετείχε η υπότροφος εικαστικός Αιμιλία Παπαφιλίππου με την υποστήριξη του Yπουργείου Πολιτισμού. Το πρόγραμμα φιλοξένησε εννέα καλλιτέχνες από οκτώ χώρες επί διάστημα δέκα ημερών, για να ολοκληρωθεί με την ομαδική έκθεση «Πολιτισμικές Ταυτότητες και Πολιτισμική Παγκοσμιότητα» τον Ιούνιο του 2007 στην Εθνική Πινακοθήκη των Σκοπίων. Η Αιμιλία Παπαφιλίππου συμμετείχε με βίντεο και φωτογραφικές εκτυπώσεις υπό τον γενικό τίτλο Φάος - λέξη η οποία αναφέρεται στο φως, αλλά υποβάλλει και το χάος. Τα φωτογραφικά έργα, που φέρουν τον επιπρόσθετο τίτλο Τράπουλα Ταρώ, είναι τυπωμένα σε ανακλαστική επιφάνεια και δημιουργούν έτσι την εντύπωση του διαφεύγοντος ρευστού υδραργύρου, αφού καθρεφτίζουν το φως, το οποίο παράλληλα απεικονίζουν.

Τα έργα παρουσιάστηκαν τον Δεκέμβριο του 2007 στο πλαίσιο της έκθεσης «Εικαστικό Πανόραμα ΙΙ», την οποία οργάνωσε το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Θεσσαλονίκη, με επιμελητή τον Χάρη Καμπουρίδη. Η υπότροφος συμμετείχε επίσης στο διεθνές πρόγραμμα δημιουργικής φιλοξενίας καλλιτεχνών «Uncommon Ground» της 8ης Μπιενάλε του Χάρλεχ της Ουαλίας. Τα δύο έργα που δημιούργησε εστιάζονται στο χορτάρι και στα βρύα της περιοχής. Εκτιθέμενα στο φυσικό τοπίο του Χάρλεχ, τα έργα αποσυντίθενται τελικά από τις καιρικές συνθήκες και τα υλικά τους ξαναγυρίζουν στο χώμα, από όπου προήλθαν. 

Η Αιμιλία Παπαφιλίππου έλαβε επίσης μέρος με το έργο Σκακιστικό Συνεχές-Χορός στην έκθεση «Εν-Καταστάσεις/In Situations»,  την οποία διοργάνωσε η Δημοτική Πινακοθήκη Καλαμάτας με επιμελητή τον Μεγακλή Ρογκάκο, καθώς και στην έκθεση «Τόποι» των συλλογών του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς υπό την επιμέλεια του Ντένη Ζαχαρόπουλου.» επιστροφή
7-13