recordreport
 
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 37 - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2007 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 37 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2007
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !
ΝΕΟΣ ΔΙΣΚΟΣ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑΣ ΓΟΥΡΖΗ ΜΕ ΕΡΓΑ ΣΑΙΝΜΠΕΡΓΚ ΚΑΙ ΜΠΕΡΙΟ
γράφει ο
Διονύσης Μαλλούχος
Η Ελληνίδα μαέστρος παρουσιάζει δύο έργα τελείως διαφορετικά ως προς την τεχνοτροπία, την αισθητική και την θεματολογία τους, τα οποία θεωρεί ότι κατέχουν εξαιρετικά σημαντική θέση στο σύγχρονο μουσικό ρεπερτόριο

Εδώ και είκοσι χρόνια, η μαέστρος και συνθέτιδα Κωνστάντια Γουρζή δραστηριοποιείται διεθνώς με μεγάλη επιτυχία, έχοντας ως βάση την Γερμανία, όπου παράλληλα διδάσκει στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής και Θεάτρου του Μονάχου. Τον Ιούλιο του 2007, κυκλοφόρησε ένα νέο CD της, μετά την μουσική που έγραψε για την κινηματογραφική ταινία Warchild (2006) του Γερμανού σκηνοθέτη Κρίστιαν Βάγκνερ. Στην νέα αυτή δουλειά, που εκδόθηκε από την NEOS-Music, την πιο σημαντική γερμανική δισκογραφική εταιρεία σύγχρονης μουσικής, η Κωνστάντια Γουρζή διευθύνει το σύνολο opus21musikplus, το οποίο ίδρυσε πρόσφατα η ίδια.

Η Ελληνίδα μαέστρος παρουσιάζει δύο έργα τελείως διαφορετικά ως προς την τεχνοτροπία, την αισθητική και την θεματολογία τους, τα οποία θεωρεί ότι κατέχουν εξαιρετικά σημαντική θέση στο σύγχρονο μουσικό ρεπερτόριο: αφενός μεν το Pierrot lunaire, έργο 21 του Άρνολντ Σαίνμπεργκ, τον εμβληματικό και απαιτητικό αυτόν κύκλο τραγουδιών, αφετέρου δε τα πολύχρωμα Folk Songs του Λουτσιάνο Μπέριο. Μάλιστα, όπως αναφέρει η ίδια η Γουρζή στο ένθετο που συνοδεύει το CD, επειδή αισθάνθηκε εξαιρετικά πυκνή την ένταση της μουσικής εξέλιξης του Pierrot lunaire, προσέθεσε ανάμεσα στα τρία μέρη του (που περιλαμβάνουν από επτά τραγούδια το καθένα) δύο τζαζ ιντερλούδια, όπου η πιανίστα Μαρία Μπάπτιστ αυτοσχεδιάζει πάνω στις αρμονίες του Σαίνμπεργκ: ένα εμβόλιμο εγχείρημα, απολύτως επιτυχημένο, το οποίο η πάντα ανήσυχη Γουρζή είχε δοκιμάσει και παλαιότερα σε παρουσίαση σπονδυλωτού έργου• πιο συγκεκριμένα, το 2005, ανάμεσα σε αποσπάσματα από το μπαλέτο Τα δημιουργήματα του Προμηθέα του Μπετόβεν.

Και στα δύο έργα, πολύτιμη συνεργάτιδα της Γουρζή είναι η Ελληνίδα μεσόφωνος Στέλλα Ντουφεξή, η οποία ομοίως ακολουθεί επιτυχημένη διεθνή καριέρα με βάση την Γερμανία. Άψογη στο Sprechstimme (την δυσκολότατη «τραγουδιστή ομιλία» που χρησιμοποιεί ο Σαίνμπεργκ), η Ντουφεξή διαμορφώνει επίσης ποικίλα ερμηνευτικά πρόσωπα στα παραδοσιακά τραγούδια από διάφορες χώρες τα οποία εναρμόνισε και ενορχήστρωσε ο Μπέριο. Πρόκειται για ένδεκα μελωδίες από την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, την Γαλλία, την Βόρεια Ιταλία, την Σικελία, την Σαρδηνία και τις Η.Π.Α., τις οποίες η Γουρζή παρουσιάζει ανάγλυφα, χωρίς υπερβολές στα tempi, αναδεικνύοντας ιδανικά τον ιδιαίτερο χαρακτήρα αλλά και το μουσικό ιδίωμα του καθενός.

H Ελληνίδα μαέστρος ίδρυσε το σύνολο opus21musikplus κάνοντας αναφορά και αποτίνοντας τιμή ακριβώς στο opus (έργο) 21 του Σαίνμπεργκ (το Pierrot lunaire), έργο κεφαλαιώδες για τα μουσικά πράγματα όχι μόνο του 20ού αλλά και του 21ου αιώνα, και παράλληλα πιστεύοντας σταθερά στην ώσμωση και την αλληλεπίδραση μεταξύ των τεχνών (εξ ου και το «musikplus»). Η πρώτη αυτή δισκογραφική δουλειά του συνόλου αποτελεί τεκμήριο συνειδητής ερμηνευτικής άποψης και υψηλού επιπέδου μουσικής ανάγνωσης, καθώς όμως και εχέγγυο για ενδιαφέρουσα και δημιουργική συνέχεια.

 
49