Ειδήσεις του ιδρύματος
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 37 - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2007 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 37 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2007
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !
Διάλεξη με
«ενοχλητικές αλήθειες»

Το Ίδρυμα Ωνάση ήταν μεταξύ των χορηγών της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στις 13 Ιουνίου 2007 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με κεντρικό ομιλητή τον διάσημο Αμερικανό πολιτικό Αλ Γκορ. Τίτλος της διάλεξης του τεσσαρακοστού πέμπτου αντιπροέδρου των Η.Π.Α. επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον ήταν «Μια ενοχλητική αλήθεια», ταυτόσημος δηλαδή με τον τίτλο του ντοκυμαντέρ του ιδίου σχετικά με την απειλητική υπερθέρμανση του πλανήτη, το οποίο και του χάρισε δύο βραβεία  Όσκαρ το 2006.

Ο Αλ Γκορ

Στόχος του Αλ Γκορ, μέσα από μια τριετή παγκόσμια περιοδεία, είναι να πείσει την αμερικανική κοινή γνώμη και τα πολιτικά κόμματα να λάβουν δραστικά μέτρα για τον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου. Στο προαναφερθέν ντοκυμαντέρ, An Inconvenient Truth, που με την σειρά του βασίστηκε στο ομότιτλο ευπώλητο βιβλίο του, ο Αλ Γκορ καταγράφει πλήθος επιστημονικών στοιχείων, καρπούς επίπονης ερευνητικής προσπάθειας, και με εξαιρετική φωτογραφική τεκμηρίωση δίνει μια ζοφερή εικόνα των καταστροφικών διαστάσεων που έχει λάβει η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ο Αλ Γκορ ξεκίνησε αυτόν τον αγώνα πριν από είκοσι πέντε χρόνια, όταν για πρώτη φορά μίλησε ενώπιον του Κογκρέσου για το συγκεκριμένο θέμα. Πεποίθησή του είναι ότι η αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών αποτελεί πρωτίστως ηθικό ζήτημα. Όπως ανέφερε στην διάλεξή του, γινόμαστε μάρτυρες μιας σύγκρουσης ανάμεσα στον σύγχρονο πολιτισμό και την Γη μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δέκα υψηλότερες θερμοκρασίες στην ιστορία σημειώθηκαν κατά τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια, καθώς και ότι ο περυσινός χειμώνας ήταν ο θερμότερος όλων.

Οι εξελίξεις, πιστεύει ο Αλ Γκορ, είναι ραγδαίες. Εάν μάλιστα δεν ληφθούν μέτρα, σε δέκα χρόνια θα φτάσουμε σε σημείο μη αναστρέψιμο για τον ανθρώπινο πολιτισμό. Είναι, ωστόσο, αισιόδοξος: θεωρεί ότι η ανθρωπότητα μπορεί να αποφύγει μια τέτοια εξέλιξη εφόσον δράσει γρήγορα. «Πολλοί», δήλωσε ο Αμερικανός πολιτικός, «θεωρούν ότι κάτι τέτοιο βρίσκεται πέρα από τα όρια του πολιτικά εφικτού. Ας επεκτείνουμε, λοιπόν, τα όρια αυτά».

Στην διάλεξη παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου, υπουργοί, βουλευτές, εκπρόσωποι του διπλωματικού και του επιχειρηματικού κόσμου, καθώς και μέλη πολιτιστικών και ακαδημαϊκών φορέων.

Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν, επίσης, το  Ίδρυμα Μποδοσάκη, το  Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη και η Εταιρεία Τσιμέντων Τιτάν Α.Ε.

27