Ειδήσεις του ιδρύματος
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 37 - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2007 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 37 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2007
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !
Πέντε παραστάσεις της
Αντιγόνης στην Οξφόρδη

Ο νομπελίστας λογοτέχνης Σέιμους Χίνυ

Ο νομπελίστας λογοτέχνης Σέιμους Χίνυ

Ταφή στις Θήβες τιτλοφορείται η εκδοχή της Αντιγόνης του Σοφοκλή από τον νομπελίστα λογοτέχνη Σέιμους Χίνυ, η οποία θα ανεβεί κατά το διάστημα 9-13 Οκτωβρίου 2007 στο θέατρο Πλέυχαους της Οξφόρδης, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Ιδρύματος Ωνάση με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Το Πρόγραμμα Ωνάση για Παραστάσεις Αρχαίου Δράματος στo Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (Onassis Programme for the Performance of Greek Drama at Oxford University) χρηματοδοτεί από το 2005 την παραγωγή δύο παραστάσεων αρχαιοελληνικής δραματουργίας ετησίως, παράλληλα με διαλέξεις, ημερίδες και εκθέσεις. Στόχος του εν λόγω προγράμματος είναι η συμβολή στην βαθύτερη κατανόηση των έργων του αρχαίου ελληνικού θεάτρου τόσο από τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας όσο και από το ευρύ κοινό.

Την σκηνοθεσία της παράστασης Ταφή στις Θήβες έχει αναλάβει η Λούσυ Πίτμαν-Γουάλλας, την σκηνογραφία η Τζέσσικα Κέρτις και τον φωτισμό η Τζέννυ Κέιγκαν. Η ποιητική αλλά προσιτή μετάφραση του Σέιμους Χίνυ αναδεικνύει με εντυπωσιακό τρόπο πόσο επίκαιρη είναι ακόμη και σήμερα η ιστορία της Αντιγόνης. Η επική και λυρική ποιότητα των στίχων του προσδίδουν στην παραγωγή αυτή έναν συνδυασμό ιδιάζουσας χάρης και αυστηρότητας. Επίσης, ο μεταφραστής θα δώσει διάλεξη στις 10 Οκτωβρίου, όπου θα μιλήσει για τα ταξίδια του στην Ελλάδα και την επιρροή που έχουν ασκήσει στο έργο του.

Η επόμενη εκδήλωση στο πλαίσιο του Προγράμματος Ωνάση θα τιτλοφορείται «Σειρήνες» και θα περιλαμβάνει διάλεξη και ρεσιτάλ με θέμα την μυθολογία της σαγήνης της γυναικείας φωνής από τον  Όμηρο και μετά. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Μάγκνταλεν της Οξφόρδης στις 31 Οκτωβρίου 2007, με την μεσόφωνο Χάννα Ροζενφέλντερ, καθώς και την Μέρελ βαν ντερ Κνουπ στο πιάνο και την Άννεκε Χόντνετ στην άρπα.

Την υλοποίηση του Προγράμματος Ωνάση για Παραστάσεις Αρχαίου Δράματος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχει αναλάβει το Αρχείο Παραστάσεων Ελληνικού και Ρωμαϊκού Δράματος με υπεύθυνο τον καθηγητή Όλιβερ Τάπλιν. Το Αρχείο ιδρύθηκε το 1996 με αποστολή να προσελκύσει υποστήριξη για ερευνητές και ερμηνευτές του αρχαίου ελληνικού και του ρωμαϊκού θεάτρου. Διερευνά τους ποικίλους τρόπους θεατρικής παραγωγής που έχει εμπνεύσει το αρχαίο δράμα στην σύγχρονη εποχή, τις επιρροές του σε μορφές τέχνης όπως είναι η όπερα, ο χορός και ο κινηματογράφος, ενώ παράλληλα λειτουργεί ως το κορυφαίο αρχείο γραπτών πηγών για την ιστορία και τις παραστάσεις του αρχαίου δράματος. Περιλαμβάνει περισσότερα από οκτώ χιλιάδες αρχεία με πληροφορίες για το ανέβασμα σχετικών παραστάσεων από την εποχή της Αναγέννησης μέχρι σήμερα. Τέλος, το Αρχείο συνδέεται άμεσα με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Έρευνας και Τεκμηρίωσης Παραστάσεων Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, το οποίο ιδρύθηκε από τον καθηγητή Όλιβερ Τάπλιν και το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

26