Ειδήσεις του ιδρύματος
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 37 - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2007 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 37 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2007
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !
Εικόνες της
ελληνικής επαρχίας και της   
σύγχρονης Αμερικής
στον Ολυμπιακό Πύργο
Ο δήμαρχος Νέας Υόρκης απευθύνεται στα μέλη της ελληνικής παροικίας στο αίθριο του Ολυμπιακού Πύργου

Παρακολουθώντας τον χορό [Watching the Dance], Όλυμπος, Κάρπαθος, 1961-63 © Constantine Manos/Magnum Photos

Ένας μαγευτικός κόσμος πορτραίτων και εικόνων ζωντάνεψε στο Αίθριο του Ολυμπιακού Πύργου στο Μανχάτταν, όπου και φιλοξενήθηκε η έκθεση φωτογραφίας του διεθνούς φήμης ομογενή Κωνσταντίνου Μάνου, με τίτλο Greek­/American. Η έκθεση, που διήρκεσε από τις 30 Μαΐου έως τις 30 Ιουνίου 2007, παρουσίασε φωτογραφίες από δύο βασικούς τομείς της δουλειάς του καλλιτέχνη: μια πρώιμη σειρά ασπρόμαυρων εικόνων από την Ελλάδα των αρχών της δεκαετίας του 1960 και μια μεταγενέστερη ενότητα έγχρωμων φωτογραφιών που τραβήχτηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1980 μέχρι σήμερα.

Γιος Ελλήνων μεταναστών από το μικρό νησί Αφησιά στην θάλασσα του Μαρμαρά, ο Κωνσταντίνος Μάνος μεγάλωσε στην Νότια Καρολίνα. Επισκέφθηκε την Ελλάδα για πρώτη φορά το 1961 ως νεαρός φωτογράφος, με την δίψα να γνωρίσει τον τόπο που είχε ακούσει μόνον από τις ιστορίες της οικογένειάς του για την ζωή «στο χωριό». Καρπός του ταξιδιού του εκείνου ήταν το Ελληνικό Πορτφόλιο [Α Greek Portfolio], που εκδόθηκε το 1972, με εικόνες της καθημερινής ζωής απομακρυσμένων χωριών της ελληνικής επαρχίας. Για το έργο του αυτό ο Μάνος κέρδισε διακρίσεις στην Αρλ και στο φεστιβάλ βιβλίου της Λειψίας. Το έργο επανεκδόθηκε το 1999 και συνοδεύθηκε από μεγάλη έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη.

Επάνω: Ντεϊτόνα Μπητς, Φλώριδα, 1998 © Constantine Manos/Magnum Photos
Κάτω: Άποψη του Αιθρίου του Ολυμπιακού Πύργου, όπου φιλοξενήθηκε η έκθεση

Οι φωτογραφίες της σειράς Αμερικανικό Χρώμα [American Color] δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά το 1995. Ο Κωνσταντίνος Μάνος ετοιμάζει σήμερα την έκδοση Αμερικανικό Χρώμα 2, με πολλές νέες, αδημοσίευτες φωτογραφίες, αρκετές από τις οποίες φιλοξενήθηκαν στην έκθεση στον Ολυμπιακό Πύργο.

«Αναζητώντας φωτογραφίες», γράφει ο Κωνσταντίνος Μάνος, «συνειδητοποίησα τελικά ότι οι καλύτερες εικόνες είναι εκπλήξεις, εικόνες που αναζητώ υποσυνείδητα χωρίς να τις αναγνωρίζω μέχρι που εμφανίζονται ξαφνικά. Αυτές είναι στιγμές συναρπαστικές για ένα είδος φωτογραφίας απρόβλεπτο και εκνευριστικό, αφού η εικόνα συχνά καταστρέφεται από κάτι τόσο ασήμαντο όσο ένα μακρινό σύννεφο που σκιάζει τον ήλιο ή μια φευγαλέα ματιά του υποκειμένου προς τον φακό. Πλησιάζοντας τους ανθρώπους προτιμώ να είμαι ο παρατηρητής και εκτιμώ την ανθρώπινη παρουσία ως το πιο σημαντικό στοιχείο στις φωτογραφίες μου».

Έργα του καλλιτέχνη ανήκουν στις μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης στην Νέα Υόρκη, του Ινστιτούτου Τέχνης στο Σικάγο, του Μουσείου Καλών Τεχνών της Βοστώνης, του Μουσείου Καλών Τεχνών του Χιούστον, της Εθνικής Βιβλιοθήκης του Παρισιού κ.ά. Το 2003, ο Κωνσταντίνος Μάνος τιμήθηκε με το Μετάλλιο Αριστείας της Leica (Leica Medal of Excellence) ως ο καλύτερος μεταξύ διακοσίων πενήντα φωτογράφων από όλον τον κόσμο. Είναι μέλος του διεθνούς φωτογραφικού πρακτορείου Magnum Photos, το οποίο φέτος γιορτάζει τα εξήντα του χρόνια.

24-25