Ειδήσεις του ιδρύματος
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 37 - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2007 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 37 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2007
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !
Aνάπλαση και εξοπλισμός
της Βιβλιοθήκης
του Eθνικού Aρχαιολογικού Mουσείου
της Λήδας Μπουζάλη

Η Βιβλιοθήκη του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, η πλουσιότερη και μεγαλύτερη αρχαιολογική βιβλιοθήκη της Ελλάδας, θα είναι έτοιμη στο τέλος του έτους να υποδεχθεί, ανακαινισμένη, τόσο τους μελετητές όσο και το ευρύ κοινό χάρις στην χρηματοδότηση του Ιδρύματος Ωνάση.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Ωνάση, στο πλαίσιο του κοινωφελούς του έργου στον τομέα του πολιτισμού, αποφάσισε να διαθέσει 200.000 ευρώ για την ανάπλαση και τον εξοπλισμό της Βιβλιοθήκης, η λειτουργία της οποίας ξεκίνησε το 1893.
Η νέα αυτή πρωτοβουλία του Ιδρύματος ανακοινώθηκε στις 9 Ιουλίου 2007 σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο πρόεδρος του Ιδρύματος Αντώνης Παπαδημητρίου, ο διευθυντής του Μουσείου Νίκος Καλτσάς, ο υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης και ο αρχιτέκτονας Κωνσταντίνος Σ. Στάικος, ο οποίος έχει αναλάβει την σχετική μελέτη και την εκτέλεση του έργου.

Αριστερά, επάνω και κάτω: Τα σχέδια του αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Στάικου για την μελλοντική διαμόρφωση του χώρου της Βιβλιοθήκης. Διακρίνεται το πατάρι και τα ανοίγματα για τον φυσικό φωτισμό
Κέντρο: Η πρόσοψη του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Όπως εξήγησε ο Νίκος Καλτσάς, πρόκειται για μίαν από τις αρχαιότερες βιβλιοθήκες του είδους της στον ελλαδικό χώρο. Η συγκρότησή της ξεκίνησε τον 19ο αιώνα παράλληλα με την δημιουργία του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, το οποίο άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το 1889. Σήμερα, η Βιβλιοθήκη αριθμεί περί τους είκοσι χιλιάδες τόμους, στους οποίους συγκαταλέγονται εξαιρετικά σπάνιες εκδόσεις. Οι παλαιότεροι τίτλοι χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα και περιλαμβάνουν έργα όπως τα περίφημα ημερολόγια του Ησύχιου, καθώς και σημαντικό αρχειακό υλικό.

Στην πλειονότητά τους, τα βιβλία καλύπτουν τους τομείς της Αρχαιολογίας, της Ιστορίας, της Τέχνης, των Αρχαίων Θρησκειών, της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας, αλλά και της Αρχαίας Ελληνικής και της Λατινικής Γραμματείας. Μοναδικής αξίας αρχειακό υλικό αποτελούν τα «ημερολόγια ανασκαφών» από τις μεγάλες ανασκαφές του 19ου και των αρχών του 20ού  αιώνα, καθώς και τα πρωτότυπα σχέδια αρχαιολογικών ευρημάτων, φιλοτεχνημένα από δημιουργούς που μεγαλούργησαν στην συνέχεια της καλλιτεχνικής τους διαδρομής.

Χιλιάδες ερευνητές, επιστήμονες και σπουδαστές επισκέπτονται κάθε χρόνο την Βιβλιοθήκη, για να μελετήσουν ανατρέχοντας στις πηγές της. Είναι βέβαιο ότι η ανάπλαση της Βιβλιοθήκης θα συμβάλει στην διευκόλυνση των εργαζομένων και των επισκεπτών της, καθώς και στην οργάνωση, την τεκμηρίωση και τον εμπλουτισμό του αρχείου της.

Ο αρχιτέκτονας Κωνσταντίνος Στάικος, του οποίου τα σχέδια έχουν ήδη γίνει πλήρως αποδεκτά από την διεύθυνση του Μουσείου, χαρακτήρισε την πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση και την υποστήριξη του όλου εγχειρήματος «σπονδή στον βωμό της πνευματικής αναζήτησης καθενός». Το έργο πρόκειται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2007 και να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.
Η χρηματοδότηση του έργου από το  Ίδρυμα Ωνάση εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας του με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, με προηγούμενο χαρακτηριστικό παράδειγμα την περυσινή διοργάνωση της ιδιαίτερα επιτυχημένης έκθεσης «Αθήνα-Σπάρτη: από τον 8ο έως τον 5ο π.Χ. αιώνα» στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης.

Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την προσφερόμενη βοήθεια, το Αρχαιολογικό Μουσείο αποφάσισε ο ανακαινισμένος χώρος να ονομαστεί «Βιβλιοθήκη Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης».

22-23