Ειδήσεις του ιδρύματος
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 37 - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2007 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 37 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2007
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !
Νέα μέλη στο
Διοικητικό Συμβούλιο
               του Ιδρύματος

Δύο νέα μέλη, σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο των επιστημών με πλήθος διακρίσεων, εξελέγησαν στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Ωνάση. Πρόκειται για τους ακαδημαϊκούς Δημήτρη Νανόπουλο και Βασίλειο Μαρκεζίνη, οι οποίοι και κατέλαβαν τις θέσεις που κατείχαν προηγουμένως η Κλαίρη Αγγελίδου και ο Μπέρνχαρντ Λόρεντς.

Ο καθηγητής Δημήτρης Νανόπουλος

Ο καθηγητής Δημήτρης Νανόπουλος

Ο Δημήτρης Νανόπουλος, διακεκριμένος καθηγητής Φυσικής στην Έδρα Mitchell/Heep Φυσικής Υψηλών Ενεργειών του Πανεπιστημίου A&M του Τέξας, είναι διευθυντής του Κέντρου Αστροσωματιδιακής Φυσικής στο Κέντρο Προχωρημένων Ερευνών του Χιούστον, καθώς και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (Ε.Σ.Ε.Τ.).

Το έτος 1997, ο Δημήτρης Νανόπουλος εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Στο επίκεντρο των επιστημονικών του ενδιαφερόντων βρίσκονται η Φυσική Υψηλών Ενεργειών και η Κοσμολογία. Απώτερος στόχος του ερευνητικού του έργου είναι η δημιουργία μίας ενιαίας θεωρίας για όλες τις δυνάμεις που δρουν στην Φύση, η επονομαζόμενη Θεωρία του Παντός, η οποία και θα προσφέρει μια επιστημονική ερμηνεία του Σύμπαντος, εξηγώντας λεπτομερώς πώς εμφανίστηκε το Σύμπαν, πώς εξελίχθηκε μέσα στον χρόνο, αλλά και πώς έχει την σημερινή του σύσταση και μορφολογία.

Ο καθηγητής Δημήτρης Νανόπουλος έχει δημοσιεύσει περισσότερες από πεντακόσιες πενήντα πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και δεκατρία βιβλία. Στο έργο του έχουν γίνει περισσότερες από τριάντα χιλιάδες αναφορές από συγγραφείς επιστημονικών μελετών και άρθρων. Τον Νοέμβριο του 2001 και, επίσης, τον Σεπτέμβριο του 2004, αναδείχθηκε τέταρτος στην κατάταξη των θεωρητικών φυσικών όλων των εποχών, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Πανεπιστημίου Στάνφορντ. Το έτος 1996, του απονεμήθηκε ο Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας, ενώ τον Μάιο του 2005, έτους αφιερωμένου στον Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο Δημήτρης Νανόπουλος απέσπασε για δεύτερη φορά (πρώτη φορά, το έτος 1999) το σημαντικό βραβείο του αμερικανικού Ιδρύματος Ερευνών Βαρύτητος, το οποίο εδρεύει στην Μασσαχουσέτη. Ο καθηγητής Νανόπουλος είναι, επίσης, Εθνικός Εκπρόσωπος στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (C.E.R.N.), καθώς και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (E.S.A.).

Ο σερ Βασίλειος Μαρκεζίνης

Ο σερ Βασίλειος Μαρκεζίνης

Ο σερ Βασίλειος Μαρκεζίνης είναι εταίρος της Βρετανικής, της Βελγικής και της Ολλανδικής Ακαδημίας, αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της Γαλλικής  Ακαδημίας και της Accademia Dei Lincei της Ρώμης, καθώς και μέλος του Αμερικανικού Ινστιτούτου Δικαίου. Στην Μεγάλη Βρετανία, διατηρεί τον τίτλο του Queen’s Counsel, ως ανώτερος νομικός. Είναι τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας και ιδρυτής και διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνικού Δικαίου του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Ώστιν. Διετέλεσε τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου,  όπου ίδρυσε και διευθύνει από το 2001 έως το 2007 το Ινστιτούτο Παγκοσμίου Δικαίου· επίσης, στο Πανεπιστήμιο του Λάιντεν (Ολλανδίας) και στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου ίδρυσε και διηύθυνε από το 1995 έως το 2001 το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκού και Συγκριτικού Δικαίου.

Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει τριάντα δύο βιβλία και εκατόν είκοσι άρθρα σε ευρωπαϊκά, αμερικανικά, ιαπωνικά και κινεζικά νομικά περιοδικά.  Έχει ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτορας από πληθώρα πανεπιστημίων, όπως των Αθηνών, της Γάνδης, του Μονάχου, της Οξφόρδης, του Παρισιού Ι (Πάνθεον-Σορβόννη), και έχει τιμηθεί με υψηλότατες διακρίσεις, όπως είναι ο Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής από την ελληνική πολιτεία (2000), ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Τιμής από την Ιταλία (2002), ο Ταξιάρχης της Λεγεώνος της Τιμής από την Γαλλία (2004), ο τίτλος του Ιππότη από το Ηνωμένο Βασίλειο (2005), ο Μεγαλόσταυρος του Εθνικού Τάγματος της Αξίας από την Γαλλία (2006), καθώς και ο Ανώτερος Ταξιάρχης μετά Ταινίας και Αστέρος από την Γερμανία (2005).

Τα επιστημονικά ενδιαφέροντα του σερ Βασίλειου Μαρκεζίνη σχετίζονται με το Αστικό Δίκαιο, την θεωρητική μελέτη του Δημοσίου Δικαίου, την Μεθοδολογία και την Φιλοσοφία του Δικαίου, κυρίως όμως με το Συγκριτικό Δίκαιο.

20-21