Ειδήσεις του ιδρύματος
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 37 - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2007 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 37 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2007
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !
Ματαίωση των εκδηλώσεων
«Δήλιος Απόλλων»

Θα ήταν μια βραδιά αλησμόνητη η 1η Σεπτεμβρίου 2007, λουσμένη στο φως του Δήλιου Απόλλωνα. Τα βλέμματα πεντακοσίων περίπου προσκεκλημένων και εκατομμυρίων τηλεθεατών σε όλον τον κόσμο θα ήταν στραμμένα στον ιερό χώρο της Δήλου. Δυστυχώς, τα βλέμματα της ανθρωπότητας στράφηκαν προς την Ελλάδα με φρίκη και οδύνη τις ημέρες εκείνες, εξαιτίας ενός διαφορετικού, τρομακτικού φωτός, εκείνου της λάμψης των ολέθριων πυρκαγιών που έπληξαν στα τέλη Αυγούστου τεράστιες περιοχές της χώρας.

Υπό το βάρος των τραγικών γεγονότων, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Ωνάση αποφάσισε την ματαίωση των εκδηλώσεων του «Δήλιου Απόλλωνα» τόσο στην Δήλο όσο και στο Ηρώδειο (3 Σεπτεμβρίου) «ως πράξη σεβασμού στην προσπάθεια αυτών που πολέμησαν στα πύρινα μέτωπα αλλά και μνήμης για όσους και όσα χάθηκαν».

Ενέκρινε επίσης την διάθεση πέντε εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά εξοπλισμού, τον οποίο θα αγοράσει το ίδιο το  Ίδρυμα και θα δωρίσει στο ελληνικό κράτος. Το είδος του εξοπλισμού και ο τρόπος διάθεσής του θα συμφωνηθούν από κοινού με την κυβέρνηση, μόλις ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών και τεθούν οι προτεραιότητες από τις αρχές.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η Ορχήστρα Φιλαρμόνικα και οι σολίστ του Μπαλέτου του Θεάτρου της Σκάλας του Μιλάνου θα παρουσίαζαν το μπαλέτο Απόλλων Μουσηγέτης του  Ίγκορ Στραβίνσκυ, σε χορογραφία Ζωρζ Μπαλανσίν, με πρώτο χορευτή τον Ρομπέρτο Μπόλλε, καθώς και την Συμφωνία αρ.1 του Γκούσταφ Μάλερ, υπό την διεύθυνση του Ντανιέλε Γκάττι.
«Η απώλεια ανθρωπίνων ζωών, η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και της περιουσίας των συμπολιτών μας, η απειλή κατά της ίδιας της Ιστορίας μας, δεν μπορούν παρά να προκαλούν θλίψη αλλά και οργή», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος.

«Ένα όμως δεν έχουμε δικαίωμα να κάνουμε: να ενδώσουμε, να καμφθούμε, να παραιτηθούμε. Για αυτό η απάντηση όλων σε κάθε απόπειρα που θα μπορούσε να μας λυγίσει, θα πρέπει να είναι άμεση και καθολική. Πέρα από τα αισθήματα οργής  και λύπης, προέχουν οι πράξεις. Έχουμε όλοι χρέος, όχι μόνον ως συντεταγμένη πολιτεία, αλλά και ως πολίτες, να ενισχύσουμε με τα όποια οικονομικά ή άλλα μέσα διαθέτουμε τις προσπάθειες αποκατάστασης, αλλά και πρόληψης». 

Τα έσοδα της εκδήλωσης του Ηρωδείου έχουν ήδη διατεθεί υπέρ των σκοπών της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Παίδων (ΕΛ.Ε.Π.Α.Π.), σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό. Δόθηκε, ωστόσο, η δυνατότητα επιστροφής των χρημάτων του εισιτηρίου σε όσους τυχόν το επιθυμούσαν.

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΛ.Ε.Π.Α.Π. εξέφρασε την οδύνη της για την πρωτόγνωρη δοκιμασία που έπληξε την χώρα, συμμετέχοντας στο πένθος των οικογενειών για την απώλεια των αγαπημένων τους, καθώς όμως και την θλίψη της για την οικολογική καταστροφή, τα καμένα δάση, τους δρυμούς και τα ζώα που ζούσαν στην θαλπωρή τους. Δεν παρέλειψε, φυσικά, να ευχαριστήσει ακόμη μια φορά το  Ίδρυμα Ωνάση για την προσφορά του.

3