Άρθρο
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 37 - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2007 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 37 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2007
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !
Εις μνήμην Σταμάτη Μαντζαβίνου

Ο αείμνηστος Σταμάτης Μαντζαβίνος (κέντρο) σε στιγμιότυπο από την απονομή του Αριστείου Μποδοσάκη 2006, μαζί με τους βραβευθέντες καθηγητές Αθανάσιο Φωκά και Δημήτρη Χριστοδούλου

Ο Σταμάτης Μαντζαβίνος, πρόεδρος του φίλιου και συνεργαζόμενου με το Ίδρυμα Ωνάση Ιδρύματος Μποδοσάκη, έφυγε από την ζωή στις 21 Αυγούστου 2007. Σημαντική η απώλεια του ανθρώπου που κράτησε σταθερό έναν οργανισμό με μακρά και ιστορική δράση στην γραμμή πλεύσης του εμπνευστή του: την ελληνοκεντρική οπτική και τους άρρηκτους δεσμούς με την χώρα.

Eις μνήμην του, το Ίδρυμα Ωνάση διέθεσε δέκα χιλιάδες ευρώ προς το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Ο Σταμάτης Μαντζαβίνος γεννήθηκε το 1932 στην Αθήνα. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και απέκτησε πτυχίο Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, καθώς και μεταπτυχιακό τίτλο Διοίκησης Επιχειρήσεων. Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, όπου επικεντρώθηκε σε θέματα χρηματοδοτήσεως ιδιωτικών επιχειρήσεων. Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Οίνων και Οινοπνευμάτων, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Χημικές Βιομηχανίες Βορείου Ελλάδος, καθώς και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας Χημικών Προϊόντων και Λιπασμάτων. Από το 1974, ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Μποδοσάκη και πρόεδρος από το 1991 και μετά.

Επίσης, υπήρξε μέλος των διοικητικών συμβουλίων πολλών άλλων σημαντικών επιχειρήσεων, χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και φορέων, όπως είναι ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών, το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών και η Τράπεζα της Ελλάδος. Το 1987, ανακηρύχθηκε από την Γαλλία Ιππότης της Λεγεώνος της Τιμής.

Στον επικήδειο λόγο που εκφώνησε ο Δημήτριος Σ. Βλαστός, τότε Γενικός Γραμματέας και νυν Πρόεδρος του Ιδρύματος Μποδοσάκη, αναφέρθηκε στον άνθρωπο Σταμάτη Μαντζαβίνο, λέγοντας ότι «τον χαρακτήριζε η διαλλακτικότητα, η σοβαρότητα, η ψυχραιμία και η τετράγωνη λογική. Ο διακριτικός και αθόρυβος χαρακτήρας του έδωσε το ίδιο στίγμα στα προγράμματα και τα έργα του Ιδρύματος».

Το Ίδρυμα Μποδοσάκη συστάθηκε το 1973 και είναι κοινωφελής οργανισμός ιδιωτικού δικαίου που διοικείται από εννεαμελές συμβούλιο. Στο Ίδρυμα αυτό, καινοφανή για την εποχή του θεσμό, ο Πρόδρομος Μποδοσάκης Αθανασιάδης κατέλιπε όλη του την περιουσία μετά θάνατον. Στόχοι του Ιδρύματος είναι η προαγωγή της παιδείας και της ιατρικής περίθαλψης στην Ελλάδα, καθώς και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Για τους σκοπούς αυτούς, το  Ίδρυμα Μποδοσάκη έχει θεσμοθετήσει τα Επιστημονικά Βραβεία, με ελληνοκεντρικό χαρακτήρα και πολύ υψηλά κριτήρια επιλογής. Τα βραβεία απονέμονται σε νέους επιστήμονες έως σαράντα ετών για την εξαιρετική επίδοσή τους στον τομέα τους, για την συμβολή τους στην επιστημονική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας, καθώς και στην διεθνή προβολή της.

Επιπλέον, το Ίδρυμα έχει θεσμοθετήσει το Αριστείο Μποδοσάκη, το οποίο αποσκοπεί στο να προβάλει διεθνώς καταξιωμένους  Έλληνες επιστήμονες των Θετικών Επιστημών και της Ιατρικής. Ακόμη, χορηγεί υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές και ενισχύει την τεχνική παιδεία στην χώρα μας.

40