ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 37 - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2007 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 37 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2007
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !
ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ
Βανέσσα Χάσκα


Βανέσσα Χάσκα

Η κυπριακής καταγωγής χορογράφος Βανέσσα Χάσκα, που τα τελευταία πέντε χρόνια ζει και εργάζεται στην Μεγάλη Βρετανία, ήταν μία από τις δύο νικήτριες που επελέγησαν για το Βραβείο Χορογραφίας Πήτερ Ντάρρελ 2007 ανάμεσα από είκοσι πέντε ανερχόμενους χορογράφους. Το βραβείο, εκτός από την χρηματική αμοιβή, προέβλεπε και την δημιουργία χορογραφίας από τον νικητή, με ερμηνευτές τα μέλη της ομάδας Σκωτσέζικο Χοροθέατρο (Scottish Dance Theatre).

Η χορογραφία της υποτρόφου, με τίτλο Sorry for the Missiles!, παρουσιάστηκε στο Θέατρο Ρεπερτορίου του Νταντί τον Φεβρουάριο του 2007, στο Βασιλικό Θέατρο της Γλασκώβης τον Απρίλιο του 2007, καθώς και στο Περιφερειακό Φεστιβάλ Εδιμβούργου (Fringe) κατά το διάστημα 21-26 Αυγούστου 2007. Επίσης, το έργο θα συμπεριληφθεί στο βασικό ρεπερτόριο του Σκωτσέζικου Χοροθεάτρου για την φθινοπωρινή του περιοδεία στην Μεγάλη Βρετανία και την ηπειρωτική Ευρώπη.

Όπως εξηγεί η Βανέσσα Χάσκα, το θέμα της χορογραφίας Sorry for the Missiles! είναι ο πόλεμος. Στην εικοσάλεπτη διάρκειά της, ο θεατής παρακολουθεί μια ομάδα ανθρώπων που η καθημερινότητά της ανατρέπεται ξαφνικά από τον πόλεμο. «Την μια στιγμή είναι ευτυχισμένοι», λέει η χορογράφος, «και την επόμενη, μια βόμβα τα καταστρέφει όλα και γίνονται δυστυχείς, φοβισμένοι και πληγωμένοι. Το θέμα συνδέεται με την Κύπρο, την οικογένεια και τους φίλους μου, με όσα μου έχουν πει οι συγγενείς και οι γνωστοί μου για τα σπίτια που έχασαν, για αγαπημένα μέρη που καταστράφηκαν, για ανθρώπους που γνώριζαν αλλά που σκοτώθηκαν».
Ο διαγωνισμός οργανώθηκε από το Ίδρυμα Πήτερ Ντάρρελ με αφορμή την συμπλήρωση είκοσι χρόνων από τον θάνατο του διάσημου χορογράφου Πήτερ Ντάρρελ, ιδρυτή του Σκωτσέζικου Μπαλέτου.

Η Βανέσσα Χάσκα σπούδασε στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης στην Αθήνα. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές χορογραφίας και συνεργάστηκε με την Λούσυ Μπώλντουιν και την Σόνια Ροντρίγκεθ. Το 2005, έπειτα από σχετικό διαγωνισμό, ανέπτυξε το χορογραφικό της έργο στο Κέντρο Moving East του Λονδίνου (Movingeast Choreographic Residency 2005). Σήμερα, διευθύνει την δική της χορευτική ομάδα στο Λονδίνο, ενώ παράλληλα διδάσκει δημιουργικό και σύγχρονο χορό στην Βασιλική Ακαδημία Χορού.» επιστροφή
7-13