Ειδήσεις του ιδρύματος
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 36 - ΙΟΥΝΙΟΣ 2007 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 36 ΙΟΥΝΙΟΣ 2007
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !
Στο κοινωφελές έργο του Ιδρύματος Ωνάση αναφέρθηκε ο Αντώνης Παπαδημητρίου μιλώντας στην αίθουσα τελετών του Παλαιού Δημαρχείου κατά την τελετή βράβευσης
Στο κοινωφελές έργο του Ιδρύματος Ωνάση αναφέρθηκε ο Αντώνης Παπαδημητρίου μιλώντας στην αίθουσα τελετών του Παλαιού Δημαρχείου κατά την τελετή βράβευσης
Tο «Βραβείο Αθηνών»
στο Ίδρυμα Ωνάση

Το «Βραβείο Αθηνών» απένειμε στις 22 Μαρτίου 2007, σε εκδήλωση στο Δημαρχιακό Μέγαρο, ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης στο Κοινωφελές  Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης για την πολυδιάστατη συμβολή του στην διάδοση των ελληνικών πολιτισμικών αξιών. Το βραβείο παρέλαβε, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου.

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος παραλαμβάνει το βραβείο από τον δήμαρχο Αθηναίων

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος παραλαμβάνει το βραβείο από τον δήμαρχο Αθηναίων

Στην προσφώνησή του,  ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε τον σημαντικό ρόλο του Ιδρύματος: «Γνωστό για την δράση του στα πέρατα του κόσμου, το  Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης καταφέρνει τα τελευταία τριάντα χρόνια να κάνει την πατρίδα μας γνωστή και τον μύθο του Ωνάση αθάνατο». Ο Νικήτας Κακλαμάνης εξήρε επίσης την προσωπικότητα του Αριστοτέλη Ωνάση επισημαίνοντας ότι «η συλλογική μνήμη της ελληνικής κοινωνίας έχει καταγράψει τον Αριστοτέλη Ωνάση ως έναν από τους σύγχρονους ήρωες του ελληνισμού. Ο Ωνάσης δεν έμεινε στην ιστορία απλώς επειδή ήταν πλούσιος. Πλούσιοι ήταν πολλοί. Ωνάσης, ένας και μοναδικός». Στην συνέχεια, υπενθύμισε την κοινωφελή δραστηριότητα του Ιδρύματος, αναφέροντας την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού διεθνώς, την συμβολή στον χώρο της παιδείας, την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, την χορήγηση υποτροφιών, τον θεσμό των Βραβείων Ωνάση, την προσφορά του θυγατρικού Ιδρύματος στην Νέα Υόρκη, αλλά και την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, η οποία «πρόκειται να δώσει μια νέα μορφή στο πολιτιστικό σκηνικό της πόλης». Κλείνοντας την προσφώνησή του, ο δήμαρχος Αθηναίων υπογράμμισε: «Ευχαριστούμε το  Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης που κάνει την μνήμη του παρελθόντος έμπνευση για το μέλλον του πολιτισμού μας. Ευχαριστούμε το Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης που μετουσιώνει την υλική κληρονομιά σε πνευματικό πλούτο. Ευχαριστούμε το Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης που με την δράση του λειτουργεί ως φάρος ελληνισμού».

Στην αντιφώνησή του, ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Αντώνης Παπαδημητρίου, αντιδιέστειλε τις έννοιες «χορηγία», «φιλανθρωπία» και «εθελοντισμός», καθιστώντας σαφή τον χαρακτήρα του Ιδρύματος: «Βάσει του καταστατικού, το Ίδρυμα δεν δύναται να προσφέρει ατομική φιλανθρωπία αλλά να συμβάλλει στην προώθηση του ελληνικού πολιτισμού και στην αντιμετώπιση υπαρκτών κοινωνικών αναγκών και προβλημάτων». Ανακοίνωσε επίσης τα μελλοντικά σχέδια του Ιδρύματος, λέγοντας ότι η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, από το 2009, έτος έναρξης της λειτουργίας της, «θα συντελεί στην παραγωγή σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού». Την ίδια χρονιά, το Ίδρυμα σχεδιάζει την διοργάνωση ενός παγκόσμιου συνεδρίου με  Έλληνες και ξένους καθηγητές, ακαδημαϊκούς και στοχαστές, οι οποίοι αφιερώνουν το έργο τους στην ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού. Ο Αντώνης Παπαδημητρίου ανήγγειλε επίσης το μεγάλο φετινό πολιτιστικό γεγονός, με τίτλο «Δήλιος Απόλλων», το οποίο θα διοργανώσει το  Ίδρυμα με την συμμετοχή της ορχήστρας Φιλαρμόνικα και σολίστ του μπαλέτου της Σκάλας του Μιλάνου. Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση απηύθυνε, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, θερμές ευχαριστίες προς τον δήμαρχο Αθηναίων και το Δημοτικό Συμβούλιο για την βράβευση του Ιδρύματος και υπογράμμισε: «Έχουμε την ελπίδα και την πεποίθηση ότι το κοινωφελές έργο θα συνεχιστεί. Το  Ίδρυμα κοιτάζει μπροστά».
16-17