Ειδήσεις του ιδρύματος
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 36 - ΙΟΥΝΙΟΣ 2007 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 36 ΙΟΥΝΙΟΣ 2007
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !
«Δήλιος Απόλλων»
Στιγμιότυπο από συναυλία της ορχήστρας Φιλαρμόνικα του Θεάτρου της Σκάλας του Μιλάνου
Στιγμιότυπο από συναυλία της ορχήστρας Φιλαρμόνικα του Θεάτρου της Σκάλας του Μιλάνου

Τον ιερό χώρο της Δήλου και το Ωδείο Ηρώδου Αττικού στην Αθήνα επέλεξε το Ίδρυμα Ωνάση για το μείζον πολιτιστικό γεγονός που θα διοργανώσει στις αρχές Σεπτεμβρίου 2007 με τίτλο «Δήλιος Απόλλων».

 

Η διεθνούς εμβέλειας εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2007 στην Δήλο, με την συμμετοχή της ορχήστρας Φιλαρμόνικα και σολίστ του Μπαλέτου του Θεάτρου της Σκάλας του Μιλάνου, αποτελείται από δύο μέρη: το μπαλέτο Απόλλων Μουσηγέτης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ, σε χορογραφία Ζωρζ Μπαλανσίν, με πρώτο χορευτή τον Ρομπέρτο Μπόλλε, και την Πρώτη Συμφωνία του Γκούσταβ Μάλερ. Την ορχήστρα Φιλαρμόνικα της Σκάλας του Μιλάνου θα διευθύνει ο Ντανιέλε Γκάττι.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου, ανέφερε: «Ο “Δήλιος Απόλλων”, προς τιμήν του θεού που όχι μόνο γεννήθηκε, σύμφωνα με την μυθολογία, στην Δήλο, αλλά και κάνει “δήλα και ορατά τα πάντα αλλά και τα πάντα ορά”, καταδεικνύει την διαχρονική ενότητα του Ελληνικού Πολιτισμού μέσω μιας αλληλουχίας “δώρων και αντιδώρων”. Το Ελληνικό Πνεύμα εξάγεται και οικουμενικοποιείται για να επιστρέψει ξανά πίσω στην χώρα όπου γεννήθηκε και, μάλιστα, στο “λαμπρότερο σύμπλεγμα βράχων” (κατά τον Χάιντεγγερ), στην καρδιά των Κυκλάδων, την Δήλο. Και επειδή ο Απόλλων, εκτός από “θεραπευτής, μάντις και ηλιακός”, σχετίζεται και με την Μουσική, είναι δηλαδή “μουσηγέτης”, επιλέξαμε το ομώνυμο έργο του Στραβίνσκυ, σε χορογραφία Μπαλανσίν, το οποίο θα παρουσιάσουν ορισμένοι από τους καλύτερους και πλέον καταξιωμένους συντελεστές στον κόσμο». 

Επάνω: Ο Ντανιέλε Γκάττι θα διευθύνει την ορχήστρα Φιλαρμόνικα στις παραστάσεις της Δήλου και του Ωδείου Ηρώδου Αττικού

Κέντρο: Ο Αντώνης Παπαδημητρίου πλαισιωμένος από τον υπουργό Πολιτισμού Γιώργο Βουλγαράκη και τον πρόεδρο ης ΕΡΤ Χρήστο Παναγόπουλο

Κάτω: Ο κορυφαίος χορευτής Ρομπέρτο Μπόλλε

Η εκδήλωση, που συνιστά διεθνές πολιτιστικό γεγονός, θα μαγνητοσκοπηθεί και θα μεταδοθεί τηλεοπτικά από την Ε.Ρ.Τ. στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Η παράσταση θα επαναληφθεί στις 3 Σεπτεμβρίου 2007, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού και τα έσοδά της θα διατεθούν για την ενίσχυση των σκοπών της ΕΛ.Ε.Π.Α.Π. Ως προς την οργάνωση της εκδήλωσης, το Ίδρυμα Ωνάση θα συνεργαστεί με την Αττική Πολιτιστική Εταιρεία.
H ορχήστρα Φιλαρμόνικα του Θεάτρου της Σκάλας του Μιλάνου πραγματοποίησε την πρώτη της εμφάνιση το 1982, υπό την διεύθυνση του ιδρυτή της, Κλαούντιο Αμπάντο. Την πρώτη περίοδο, με την ορχήστρα συνέπραξαν πολλοί σπουδαίοι μαέστροι, όπως ο Ζωρζ Πρετρ, ο Λόριν Μάαζελ και ο Κάρλο Μαρία Τζουλίνι. Ο Ρικάρντο Μούτι, βασικός μαέστρος από το 1987 έως το 2005, αξιοποίησε το δυναμικό της ορχήστρας και συνέβαλε σημαντικά στην διεθνή επιτυχία της κατά τα τελευταία χρόνια. Το 2006, η ορχήστρα ξεκίνησε νέες συνεργασίες με τον Μιούνγκ-Βουν Τσουνγκ, τον Ρικάρντο Σαγί, καθώς και τον Ντανιέλε Γκάττι, ο οποίος είναι επίσης μουσικός διευθυντής της Βασιλικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Λονδίνου από το 1996 και του Τεάτρο Κομουνάλε της Μπολόνια από το 1997. Με την ορχήστρα Φιλαρμόνικα έχουν συνεργαστεί ορισμένοι από τους κορυφαίους τραγουδιστές στον κόσμο.

Ο Ρομπέρτο Μπόλλε ξεκίνησε την καριέρα του από την Σχολή Μπαλέτου της Σκάλας του Μιλάνου σε πολύ μικρή ηλικία. Ο Ρούντολφ Νουρέγεφ τον επέλεξε για τον ρόλο του Τάτζιο στην όπερα του Μπέντζαμιν Μπρίττεν Θάνατος στην Βενετία. Το 1996, ο Μπόλλε προήχθη σε Πρώτο Χορευτή και από τότε έχει ερμηνεύσει σημαντικούς πρωταγωνιστικούς ρόλους. Διακρίθηκε σε πολλούς νεοκλασικούς ρόλους, κυρίως δε στο έργο Απόλλων Μουσηγέτης του Στραβίνσκυ, για το οποίο και προτάθηκε για το βραβείο χορού «Μπενουά».  Έχει εμφανιστεί με τις σημαντικότερες ορχήστρες σε όλον τον κόσμο και έχει τιμηθεί με υψηλότατες διακρίσεις. Από την περίοδο 2003-2004, ο Μπόλλε είναι Étoile του Θεάτρου της Σκάλας του Μιλάνου.
14-15