Εκδηλώσεις
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 36 - ΙΟΥΝΙΟΣ 2007 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 36 ΙΟΥΝΙΟΣ 2007
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !
Πρωτότυπα έργα
για κιθάρα
Από αριστερά ο Γιάννης Τσιτσελίκης, ο Γιάννης Γεωργιάδης, η Αλεξία Μουζά και ο Πάρις Αναστασιάδης

Έργα για σόλο κιθάρα από ένα ευρύ φάσμα εποχών παρουσίασε ο υπότροφος Παύλος Κανελλάκης
στην μουσική βραδιά που οργάνωσε ο Σύνδεσμος στις 31 Μαρτίου 2007 στην Αίθουσα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης.

Ξεκίνησε το πρόγραμμά του με το Πρελούδιο, Φούγκα και Αλέγκρο BVW 998 του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, ένα έργο γραμμένο στην Λειψία, στο διάστημα 1740-1745 για λαούτο, σε μια χρονική περίοδο ιδιαίτερα σημαντική για την εξέλιξη του οργάνου. Το επόμενο κομμάτι του προγράμματος, με τίτλο Τιέντο, ανήκει στον Μωρίς Οχανά. Γράφτηκε στο Παρίσι το 1957 και είναι εμπνευσμένο από τον Ισπανικό Εμφύλιο.

Ο Παύλος Κανελλάκης συνέχισε το πρόγραμμά του με το έργο Επίκληση και Χορός (Invocation et Danse) του Χοακίν Ροδρίγο. Αφιερωμένο από τον συνθέτη στον περίφημο Βενεζουελανό σολίστα Μανουέλ ντε Φάλια, το έργο γράφτηκε το 1961 και βασίστηκε σε ένα θέμα από την όπερα Ελ Αμόρ Μπρούχο του ντε Φάλια. Θεωρείται το πιο επιτυχημένο έργο του συνθέτη για σόλο κιθάρα και κέρδισε το πρώτο Διεθνές Βραβείο Κιθάρας της Γαλλικής Ραδιοφωνίας-Τηλεόρασης (O.R.T.F.).
Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς κυριάρχησαν έργα σύγχρονων Ελλήνων συνθετών: η Ελεγεία του Γιώργου Κοντογιώργου, το Αϊόνι (Ione) του Θέμη Τελόγλου και το Με τον άνεμο του Κώστα Γρηγορέα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο πρώτα έργα, που παρουσιάστηκαν σε πρώτη εκτέλεση, είναι αφιερωμένα από τους συνθέτες τους στον ίδιον τον σολίστα.

Η Ελεγεία γράφτηκε το 1980, σε μια εποχή δύσκολη για τον συνθέτη της, Γιώργο Κοντογιώργο, και δεν παρουσιάστηκε παρά μόνον είκοσι πέντε χρόνια αργότερα από τον Παύλο Κανελλάκη, ο οποίος έδειξε ενδιαφέρον για την παρτιτούρα και παρότρυνε τον συνθέτη να την αναθεωρήσει και να την επεκτείνει. Πρόκειται για έργο «δραματικό, σκοτεινό και δύσκολο», σε ελεύθερο ατονικό ύφος.
Για το έργο του Ione, ο Θέμης Τελόγλου σημειώνει: «Κάθε σύνθεση εξ αντικειμένου φέρει προσωπικά “στοιχεία” σε διαφορετικές χωροχρονικές συντεταγμένες. Η ενεργητική ερμηνεία του Παύλου Κανελλάκη ήταν το ζητούμενό μου, ώστε μια μουσική ζωή, στον δημιουργικό της κυκλώνα, να περιέχει το κοινό, το έργο, τον μουσικό».

Η μουσική βραδιά έκλεισε με την σύνθεση Με τον άνεμο του Κώστα Γρηγορέα, για την οποία ο ίδιος ο συνθέτης σχολιάζει: «Οι εύθραυστες ζωές μας ταξιδεύουν στον χρόνο σαν φτερό “στον άνεμο”. Κι εμείς αναζητούμε διαρκώς την σταθερότητα και την ηρεμία σαν από ελαφρό αεράκι (μεσαίο μέρος – “cantilena”). Είναι όμως μια προσωρινή αυταπάτη, αφού είμαστε εξαιρετικά ευάλωτοι στην παραμικρή αλλαγή της φοράς και της έντασης “του ανέμου” (πρώτο και τρίτο μέρος)».

Ο Παύλος Κανελλάκης σπούδασε κιθάρα με καθηγήτρια την Έλενα Παπανδρέου στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας και ολοκλήρωσε τις σπουδές του το 2003 στην Μουσική Ακαδημία της Βασιλείας στην Ελβετία με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ, μεταξύ άλλων, με την Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, με την Ορχήστρα των Χρωμάτων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, καθώς και στο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου του Λόκενχαους στην Αυστρία.

Έχει κερδίσει βραβεία σε διεθνείς και πανελλήνιους διαγωνισμούς κιθάρας, με πιο πρόσφατο το Βραβείο Τζανλουίτζι Φία στον Διεθνή Διαγωνισμό Κιθάρας του Γκαρνιάνο. Κατά την διάρκεια του προηγούμενου έτους, πραγματοποίησε σειρά ηχογραφήσεων για το κλασικό ευρωπαϊκό ραδιόφωνο (E.B.U.). Τον Δεκέμβριο του 2006, έγινε δεκτός από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Δουβλίνου (D.I.T.) για την πραγματοποίηση διδακτορικών σπουδών. Στις 19 Ιουλίου 2007, θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Μουσικό Φεστιβάλ του Κορκ της Ιρλανδίας, το οποίο θα διοργανωθεί σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. 
της Λήδας Μπουζάλη
12-13