Ειδήσεις του ιδρύματος
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 35 - ΜΑΡΤΙΟΣ 2007 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 35 ΜΑΡΤΙΟΣ 2007
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !
Δραματοποιημένες αναγνώσεις
ΑΡΧΑΙΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΧΝΗΣ ΤΟΥ ΛΙΧΤΕΝΣΤΑΪΝ

Εμπνευσμένη από τα ομηρικά έπη ήταν η σειρά δραματοποιημένων αναγνώσεων με τίτλο Περί ηρώων και δακρύων, την οποία διοργάνωσε το Ίδρυμα Ωνάση στο Μουσείο Τέχνης του Βαντούζ στο Λιχτενστάιν, στις 17, 19 και 25 Ιανουαρίου 2007.

Στιγμιότυπο από την παράσταση Ο θάνατος του Πατρόκλου στο Μουσείο Τέχνης του Βαντούζ

Στιγμιότυπο από την παράσταση Ο θάνατος του Πατρόκλου στο Μουσείο Τέχνης του Βαντούζ

Η πρώτη παράσταση, στις 17 Ιανουαρίου 2007, με τίτλο Ο θάνατος του Πατρόκλου, αναφερόταν στην εκδίκηση του Αχιλλέα για τον θάνατο του Πατρόκλου. Η δεύτερη, στις 19 Ιανουαρίου 2007, με τίτλο Περιπλανήσεις και παραπλανήσεις, είχε θέμα τον έρωτα και τον μύθο του Οδυσσέα που έρχεται αντιμέτωπος με τις Σειρήνες. Η τρίτη παράσταση, στις 25 Ιανουαρίου 2007, με τίτλο Η επιστροφή του Οδυσσέα, εστιάστηκε στο θέμα της αφοσίωσης και της επιστροφής στα πάτρια εδάφη.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια και την σκηνοθεσία ανέλαβε ο Γερμανός σκηνοθέτης Γκέοργκ Ρούτερινγκ, με τον Φρανκ Ράντατς ως δραματουργικό σύμβουλο.
O Γκέοργκ Ρούτερινγκ έχει εργαστεί ως διευθυντής παραγωγής, καλλιτεχνικός διευθυντής και σκηνοθέτης στην Αυστρία, την Γερμανία και το Λιχτενστάιν, ενώ ο Φρανκ Ράντατς είναι δραμα-τουργικός σύμβουλος στο θέατρο του Ντύσσελντορφ, όπου και έγιναν οι πρόβες των παραστάσεων.


Ο Οδυσσέας αιχμαλωτισμένος στα δίχτυα, στην λιτή αναπαράσταση του μύθου του από τον Γερμανό σκηνοθέτη Γκέοργκ Ρούτερινγκ

Ο Οδυσσέας αιχμαλωτισμένος στα δίχτυα, στην λιτή αναπαράσταση του μύθου του από τον Γερμανό σκηνοθέτη Γκέοργκ Ρούτερινγκ

Η γλώσσα των παραστάσεων ήταν η γερμανική, με την προσθήκη ενός μικρού κομματιού στα ελληνικά κάθε φορά. Κάθε παράστασης προηγήθηκε μια εισαγωγή από τον δρα Μπέρνχαρντ Τσίμμερμαν, ο οποίος εξήγησε την σχέση μεταξύ των αρχαίων ελληνικών κειμένων και των σύγχρονων αναγνώσεών τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι οργανώθηκαν δύο επιπλέον παραστάσεις για μαθητές σχολείων της πόλης κατά το διάστημα 17-25 Ιανουαρίου 2007.

Ανάλογη σειρά δραματοποιημένων αναγνώσεων έχει διοργανώσει με μεγάλη επιτυχία στο παρελθόν το θυγατρικό  Ίδρυμα Ωνάση στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Νέα Υόρκη.

21