Εκδηλώσεις
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 35 - ΜΑΡΤΙΟΣ 2007 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 35 ΜΑΡΤΙΟΣ 2007
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !
Λαμπερή βραδιά
με έγχορδα και πιάνο
Από αριστερά ο Γιάννης Τσιτσελίκης, ο Γιάννης Γεωργιάδης, η Αλεξία Μουζά και ο Πάρις Αναστασιάδης

Από αριστερά ο Γιάννης Τσιτσελίκης, ο Γιάννης Γεωργιάδης,
η Αλεξία Μουζά και ο Πάρις Αναστασιάδης

Μια εξαιρετικά επιτυχημένη χριστουγεννιάτικη συναυλία διοργάνωσε
ο Σύνδεσμος Υποτρόφων στις 19 Δεκεμβρίου 2006.
Τα δύο μουσικά σύνολα που σχηματίστηκαν ειδικά για την περίσταση
αυτή με πρωτοβουλία του βιολονίστα Γιάννη Γεωργιάδη
ενθουσίασαν με τις ερμηνείες τους τα μέλη και τους φίλους
του Συνδέσμου, οι οποίοι συναντήθηκαν ακόμη μια φορά στην αίθουσα
εκδηλώσεων του Ιδρύματος Ωνάση.

Στο πρώτο μέρος της εορταστικής βραδιάς, οι υπότροφοι Γιάννης Γεωργιάδης (βιολί Α΄), Γιάννης Τσιτσελίκης (βιολοντσέλο), Αλεξία Μουζά (πιάνο) και Πάρις Αναστασιάδης (βιόλα) ερμήνευσαν το κουαρτέτο για πιάνο KV 478 του Μότσαρτ. Το έργο αυτό, που γράφτηκε το καλοκαίρι του 1785, θεωρείται μία από τις πιο ξεχωριστές συνθέσεις του μεγάλου μουσουργού. Ωστόσο, στην εποχή του, το έργο δεν στέφθηκε από ιδιαίτερη επιτυχία, καθώς θεωρήθηκε υπερβολικά περίπλοκο και δύσκολο. Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας, στο μουσικό σύνολο ήλθε να προστεθεί ο Νίκος Μάνδυλας (βιολί B΄), για την εξαιρετική παρουσίαση του κουιντέτου για πιάνο σε μι ύφεση μείζονα, Op. 44, του Σούμαν.

Ο Γιάννης Γεωργιάδης και η Αλεξία Μουζά
Ο Γιάννης Γεωργιάδης και η Αλεξία Μουζά

Την πρώτη της εμφάνιση σε μουσική εκδήλωση του Συνδέσμου Υποτρόφων έκανε η υπότροφος Αλεξία Μουζά, η οποία, στα δεκαεπτά της χρόνια, έχει ήδη στο ενεργητικό της σπουδαίες εμφανίσεις και διακρίσεις. Υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση από το 2001 έως το 2003, ζει στην Ιταλία και συνεχίζει τις σπουδές πιάνου στην Διεθνή Ακαδημία Πιάνου Incontri col Maestro της  Ίμολα, ως εξαιρετικό μουσικό ταλέντο, με τους καθηγητές Λεονίντ Μαργκάριους και Άννα Κραβτσένκο. Ο ιταλικός Τύπος την χαρακτηρίζει ως πιανίστα που συνεπαίρνει τον ακροατή. Το 2005, αναδείχτηκε νικήτρια στον Διεθνή Διαγωνισμό «Città di Cantù», αποσπώντας επίσης το ειδικό βραβείο Τύπου. Έχει εμφανιστεί στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Γερμανία, την Αυστρία και το Χονγκ Κονγκ. Τον Ιανουάριο του 2006, συνέπραξε ως σολίστ με την Ορχήστρα Χάυντν του Μπολτσάνο στο κονσέρτο του Μότσαρτ για τρία πιάνα και ορχήστρα KV 242, το οποίο εκδόθηκε σε DVD. Αμέσως μετά, πραγματοποίησε ρεσιτάλ πιάνου, με το οποίο εγκαινίασε το αφιέρωμα στον Μότσαρτ που διοργάνωσε η Ιταλική Εταιρεία Μότσαρτ με τίτλο «Mozart Ways 2006». Το ρεσιτάλ της αυτό εκδόθηκε σε DVD και κυκλοφορεί από την εταιρεία Multigram.

Ο βιολονίστας Γιάννης Γεωργιάδης έχει χαράξει σημαντική πορεία στον χώρο της μουσικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Οι εμφανίσεις του σε μεγάλα μουσικά κέντρα στην Ελλάδα, την Αυστρία, την Γερμανία, την Ιταλία, την Γαλλία, την Ρωσία, την Ελβετία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό, καθώς και σε περίφημες αίθουσες συναυλιών, όπως το Μουζικφεράιν της Βιέννης, το Μέγαρο Μουσικής και Συνεδρίων του Στρασβούργου και το Κάρνεγκι Χωλ της Νέας Υόρκης, έχουν αποσπάσει τα θερμότερα σχόλια για την μουσικότητα και την ευαισθησία που διακρίνουν τις ερμηνείες του. Έχει συμπράξει ως σολίστ με γνωστές ορχήστρες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η Ορχήστρα Φιλαρμόνια του Λονδίνου, η Συμφωνική του Βερολίνου, η Φιλαρμονική της Βουδαπέστης, η Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Πράγας, η Συμφωνιέτα της Μπιρσίβα του Ισραήλ, η Ορχήστρα Δωματίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ορχήστρα Δωματίου του Κρεμλίνου, οι κρατικές ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, καθώς και η Καμεράτα.

Επάνω: Το κουιντέτο υποκλίνεται στο θερμό χειροκρότημα Κάτω: Κατάμεστη η αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος Ωνάση για την χριστουγεννιάτικη συναυλία Δεξιά: Ο Νίκος Μάνδυλας και ο Πάρις Αναστασιάδης στο διάλειμμα της συναυλίας
Επάνω: Το κουιντέτο υποκλίνεται στο θερμό χειροκρότημα Κάτω: Κατάμεστη η αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος Ωνάση για την χριστουγεννιάτικη συναυλία Δεξιά: Ο Νίκος Μάνδυλας και ο Πάρις Αναστασιάδης στο διάλειμμα της συναυλίας

Μετά το πέρας των σπουδών του στην Ελλάδα, το 1983, έγινε δεκτός στην Μουσική Ακαδημία της Βιέννης, όπου σπούδασε κοντά στον Φραντς Σαμόυλ, με υποτροφίες της αυστριακής κυβέρνησης και του Ιδρύ-ματος Ωνάση. Επίσης, τον Ιανουάριο του 2005, απέκτησε το Diploma of Associate από το Κολλέγιο Μουσικής και Μέσων Ενημέρωσης του Λονδίνου στην διεύθυνση ορχήστρας, παρακολουθώντας συγχρόνως μαθήματα με τον Δημήτρη Αγραφιώτη. Η δισκογραφία του με τις εταιρίες EMI και Warner περιλαμβάνει έργα τόσο του κλασικού ρεπερτορίου όσο και διαφόρων Ελλήνων συνθετών. Την άνοιξη του 2000, ίδρυσε την ορχήστρα δωματίου Feminarte, η οποία δραστηριοποιείται σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ, συνεργαζόμενη με επίλεκτους  Έλληνες και ξένους σολίστ και αρχιμουσικούς.

Ο Νίκος Μάνδυλας μεγάλωσε στην Κέρκυρα και έκανε μαθήματα βιολιού στην Φιλαρμονική Εταιρεία και στο Ωδείο Κέρκυρας. Το 1990, πήρε δίπλωμα βιολιού με άριστα παμψηφεί, πρώτο βραβείο και μετάλλιο διάκρισης του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών από την τάξη του Στέλιου Καφαντάρη, με τον οποίο και συνέχισε μαθήματα μέχρι το 2000. Το 1991, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Βασιλική Ακαδημία Μουσικής του Λονδίνου με την οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος «Μουσηγέτης». Συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. και αργότερα του Ιδρύματος Ωνάση στην Κρατική Ανώτατη Σχολή Μουσικής της Στουτγάρδης, από την οποία πήρε μεταπτυχιακό δίπλωμα μουσικής δωματίου, μεταπτυχιακό δίπλωμα βιολιού με διάκριση, καθώς και το ανώτατο δίπλωμα σολίστ από την τάξη του Βίλχελμ Μέλχερ. Έχει δώσει ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα, την Αγγλία, την Γερμανία και την Ελβετία, και έχει συμπράξει ως σολίστ με διάφορες ορχήστρες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η Συμφωνική Ορχήστρα της Βασιλικής Ακαδημίας Μουσικής του Λονδίνου, οι κρατικές ορχήστρες Θεσσαλονίκης και Αθηνών, η Συμφωνική Ορχήστρα της Ακαδημίας της Στουτγάρδης.

Τιμήθηκε με το τρίτο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Κουαρτέτου Εγχόρδων στο Μπούμπενροϋτ της Γερμανίας (1993), καθώς και με το πρώτο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Μουσικής Δωματίου της HELEXPO στην Θεσσαλονίκη (1994). Υπήρξε μέλος της Ορχήστρας Νέων της Ευρωπαϊκής  Ένωσης και της Συμφωνικής Ορχήστρας της Σαν Γκάλεν της Ελβετίας. Είναι κορυφαίος Α΄ στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Διδάσκει στο Δημοτικό Ωδείο Άργους και Ναυπλίου, καθώς και στο Ιόνιο Ωδείο Κέρκυρας.

Ο Πάρις Αναστασιάδης ξεκίνησε την μουσική του πορεία από την Τσεχοσλοβακία, η οποία είναι και η γενέτειρά του. Με υποτροφία του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών απέκτησε δίπλωμα βιόλας (1984) και βιολιού (1985), με άριστα παμψηφεί και πρώτο βραβείο. Το 1983, εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής  Ένωσης. Το 1985, ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές με τον Γιαροσλάβ Βάνετσεκ στο Βασιλικό Κολλέγιο του Λονδίνου και, στην συνέχεια, ολοκλήρωσε τις σπουδές του αποκτώντας τον τίτλο Master (1988) στο Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση και του Πανεπιστημίου. Ιδρυτικό μέλος του Νέου Ελληνικού Κουαρτέτου (με το οποίο ηχογράφησε πλήθος δίσκων), τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο της  Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών για την ηχογράφηση του συνολικού έργου του Ν. Σκαλκώτα για κουαρτέτο εγχόρδων (2001) στη σουηδική εταιρεία BIS.
Πλούσια έχει σταθεί η καλλιτεχνική του παρουσία στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Η.Π.Α., Καναδάς, Ευρώπη), με ρεσιτάλ, συναυλίες μουσικής δωματίου, φεστιβάλ κ.ά. Παρουσίασε σε πρώτη εκτέλεση στην Ελλάδα τα σημαντικότερα έργα για βιόλα των Μπάρτοκ, Χίντεμιθ, Μαρτινού, Τσαλαχούρη και άλλων, αποσπώντας άριστες κριτικές.  Ως σολίστ, συνέπραξε με τις σημαντικότερες ελληνικές ορχήστρες, καθώς και με ξένα μουσικά σύνολα. Σήμερα κατέχει την θέση της Α΄ βιόλας στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.

Ο Γιάννης Τσιτσελίκης απoφοίτησε από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και πήρε το δίπλωμά του με άριστα παμψηφεί το 1990. Συμπλήρωσε τις σπουδές του, με υποτροφίες από το Βρετανικό Συμβούλιο, το Ίδρυμα Ωνάση και το Ι.Κ.Υ., στο Βασιλικό Κολλέγιο Μουσικής του Λονδίνου με τον Γουίλιαμ Πληθ, στη Σχολή Μουσικής  Ήστμαν των Ηνωμένων Πολιτειών με τον Στήβεν Ντόαν, για να τις τελειοποιήσει με τον Γιάνος Στάρκερ στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, από όπου και αποφοίτησε με τον τίτλο «Master of music» το 1998. Το 1996, τιμήθηκε για την καλλιτεχνική του πορεία από την Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο Σπύρου Μοντσενίγου. Σήμερα κατέχει την θέση κορυφαίου βιολοντσελίστα στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.

Έχει συνεργαστεί με αξιόλογες ορχήστρες της Ελλάδας και του εξωτερικού, όπως είναι η Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, οι Βιρτουόζοι της Μόσχας, η Φιλαρμονική Χάυντν της Βιέννης, η Φιλαρμονική της Οδησσού κ.ά. Είναι μέλος της Παγκόσμιας Ορχήστρας για την Ειρήνη. Το 2003 και το 2005, συμμετείχε ως ένας από τους κορυφαίους βιολοντσελίστες σε συναυλίες που πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη, την Ρωσία και την Κίνα. Τον Οκτώβριο του 2004, ήλθε πρώτος σε ακρόαση που προκήρυξε η ορχήστρα Maggio Musicale της Φλωρεντίας και συμμετείχε ως κορυφαίος βιολοντσελίστας στην περιοδεία της ορχήστρας αυτής στην Βουδαπέστη, την Σιγκαπούρη και την Ινδία, υπό την διεύθυνση του Ζούμπιν Μέτα. To 2006, έλαβε μέρος σε συναυλία που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης της Βιέννης, στο πλαίσιο της έκθεσης «Νομίσματα και Ποίηση: Κ. Καβάφης».

14-17