Σημείωμα
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 34 - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2006 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 34 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2006
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !
Η διαθήκη του Αριστοτέλη Ωνάση
της Ιωάννας Κονδύλη

Φωτεινό επιστέγασμα της πολυσχιδούς επιχειρηματικής δραστηριότητας του Αριστοτέλη Ωνάση υπήρξε η οραματική διαθήκη του, με την οποία συνέστησε το Κοινωφελές  Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης. Ο επίλογος αυτός κορυφώνει και συνοψίζει την πολυκύμαντη ζωή του σε μια πορεία προσφοράς, τοποθετώντας  τον στην ίδια αλυσιδωτή γραμμή των χορηγών και τριηράρχων της αρχαιότητας, των Βυζαντινών φιλανθρώπων, των εθνικών ευεργετών της εποχής της Τουρκοκρατίας και των απαρχών του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.
Με πανηγυρική έκφραση της τελευταίας του βούλησης, ο Ωνάσης όρισε την διαίρεση της περιουσίας του σε δύο μερίδια σχεδόν ίσα, το μεν μεγαλύτερο από τα οποία κατέλιπε στην θυγατέρα του, Χριστίνα, το δε μικρότερο στο υπό σύσταση Ίδρυμα, στο οποίο και έδωσε ως επωνυμία το όνομα του γιου του, Αλέξανδρου, για να τιμήσει την μνήμη του. Ως σκοπός του Ιδρύματος ετέθη η θεραπεία της Επιστήμης, των Γραμμάτων και των Τεχνών, αλλά και η αλληλεγγύη προς τον άνθρωπο.

Ο ίδιος ο Αριστοτέλης Ωνάσης όρισε τους εκτελεστές της διαθήκης του, καθώς και τα ισόβια μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, επιλέγοντας ικανούς και έμπειρους ανθρώπους, στενούς συνεργάτες του από τον χώρο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, κατάλληλους να υλοποιήσουν το αναληφθέν έργο. Κινούμενος από την διαπίστωση ότι «το φυλάξαι [και επαυξάνειν] ταγαθά του κτήσασθαι χαλεπώτερον είναι», δημιούργησε με διάταξη τελευταίας βούλησης τις αναγκαίες δομές, ώστε, τριάντα χρόνια μετά τον θάνατό του, καταγράφεται το λαμπρό αποτέλεσμα που όλοι γνωρίζουμε.
Το Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης αποτελείται από δύο τμήματα: το Επιχειρηματικό και το Κοινωφελές  Ίδρυμα. Καθ’ όλο το διάστημα της λειτουργίας του, η επιτυχημένη πορεία και η υψηλή κερδοφορία του Επιχειρηματικού τμήματος τροφοδοτούν αδιάλειπτα το έργο ευποιίας του Κοινωφελούς.

21