Σημείωμα
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 34 - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2006 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 34 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2006
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !
Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης
Χρονολόγιο
1974 Δημιουργία και λειτουργία της Σχολής Εμπορικού Ναυτικού – Μηχανικών στην Εστία Νέας Σμύρνης.
1978 Χορήγηση των πρώτων υποτροφιών σε Έλληνες πτυχιούχους Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο εξωτερικό.
  Δημιουργία του πρώτου Προγράμματος Διεθνών Βραβείων Ωνάση για άτομα ή οργανισμούς με σημαντικό έργο στους τομείς του πολιτισμού, της κοινωνικής προσφοράς και της προστασίας του περιβάλλοντος.
1979 Ανέγερση ελληνικού σχολείου στο Μπουένος Άιρες.
1981 Ανοικοδόμηση των 23 σχολείων που καταστράφηκαν από τους σεισμούς του 1981, στους νομούς Αττικής, Εύβοιας, Κορινθίας, Βοιωτίας, Φωκίδας, Ιωαννίνων και Πρέβεζας.
1986 Με πρωτοβουλία των πρώτων υποτρόφων, ιδρύεται ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης.
1986-2004 Παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε σεισμόπληκτους στο Μεξικό, την Αρμενία, την Ινδία, το Ιράν και την Νοτιοανατολική Ασία.
1987 Θεμελίωση του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (Ω.Κ.Κ.).
1992 Ολοκλήρωση του Ω.Κ.Κ.
1993 Επαναπροσδιορισμός του περιεχομένου των Διεθνών Βραβείων Ωνάση στις ακόλουθες κατηγορίες:
Βραβείο Ωνάση για την Διεθνή Συνεννόηση και την Κοινωνική Προσφορά.
Βραβείο Ωνάση για τον Πολιτισμό: τα Γράμματα, τις Τέχνες, τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες.
Βραβείο Ωνάση για το Περιβάλλον.
1994 Θέσπιση Προγράμματος για την απονομή πολιτισμικών βραβείων, κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού.
1995 Θεσμοθέτηση ετήσιου Προγράμματος ερευνητικών χορηγιών και εκπαιδευτικών υποτροφιών, που απευθύνονται αποκλειστικά•σε αλλοδαπούς, μέλη της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας και του κόσμου της τέχνης, οι οποίοι ασχολούνται με ελληνικά θέματα.
  Ενίσχυση της Εθνικής Πινακοθήκης για την αγορά έργων του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου.
1996 Ανάληψη των εξόδων για την κατασκευή κωδωνοστασίου στον Ιερό Ναό Αγίας Φωτεινής Νέας Σμύρνης, κατά το πρότυπο του κωδωνοστασίου που υπήρχε προ της καταστροφής του 1922 στον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Φωτεινής στην Σμύρνη της Μικράς Ασίας.
1998 Χορήγηση υποτροφιών σε Έλληνες πτυχιούχους για διδακτορικές σπουδές σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα του εσωτερικού.
1999 Δημιουργία θυγατρικού Κοινωφελούς Ιδρύματος Ωνάση στις Η.Π.Α. (Νέα Υόρκη), με σκοπό την προβολή του ελληνικού πολιτισμού στην Αμερική.
  Οικονομική ενίσχυση στους πρόσφυγες και στα θύματα των συγκρούσεων στην Σερβία και στο Κόσοβο.
2000 Εγκαίνια της Ωνασείου Βιβλιοθήκης στο Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης. Το Ίδρυμα χρηματοδότησε την κατασκευή, τον εξοπλισμό και την λειτουργία της Βιβλιοθήκης (12.000 τόμοι), η οποία εξειδικεύ-εται σε θέματα αρχαίας ελληνικής και ρωμαϊκής τέχνης.
 
2000 Ίδρυση, στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, του Κέντρου Ενέργειας, Θαλασσίων Μεταφορών•και Δημόσιας Πολιτικής μέσω της χορηγίας του Ιδρύματος και της εταιρείας Exxon Mobil.
  Δωρεά στην Ε.Μ.Α.Κ. του Πυροσβεστικού Σώματος ειδικών οχημάτων διάσωσης, πλήρως εξοπλισμένων, με δυνατότητα αερομεταφοράς.
2001 Χορήγηση υποτροφιών σε Έλληνες πτυχιούχους για μεταπτυχιακές σπουδές σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα του εσωτερικού.
2002-05 Αντικατάσταση, με έξοδα του Ιδρύματος, του συνολικού βιοϊατρικοτεχνολογικού εξοπλισμού του Ω.Κ.Κ.
2003 Πρόγραμμα συντήρησης του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στα Μύρα της αρχαίας Λυκίας, στην νότια Τουρκία. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Ωνάση και το τουρκικό Ίδρυμα Βέχμπι Κοτς.
  Χρηματοδότηση της μηχανοργάνωσης των ιατρικών, εκπαιδευτικών και οικονομικών υπηρεσιών της ΕΛ.Ε.Π.Α.Π. Αθηνών.
  Έναρξη Προγράμματος σεμιναριακών μαθημάτων στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας του Πανεπιστημίου Κρήτης, με διδάσκοντες διεθνούς εμβελείας επιστήμονες .
2004 Μεταφορά και εγκατάσταση με έξοδα του Ιδρύματος του αντικατασταθέντος εξοπλισμού του Ω.Κ.Κ. στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Ερεβάν στην Αρμενία, η καρδιολογική κλινική του οποίου ονομάστηκε «Αλέξανδρος Ωνάσης».
  Εγκαίνια του παραρτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης στο Ναύπλιο από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο. Το παράρτημα στεγάζεται σε νεοκλασικό κτήριο που αναπαλαιώθηκε αποκλειστικά με δαπάνες του Ιδρύματος.
  Θεμελίωση της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, όπου θα στεγαστούν οι πολιτιστικές δραστηριότητες του Ιδρύματος.
2005 Χρηματοδότηση της μηχανοργάνωσης της ΕΛ.Ε.Π.Α.Π. Θεσσαλονίκης.
2006 Αγορά, με έξοδα του Ιδρύματος, υπερσύγχρονου αξονικού τομογράφου για το Ω.Κ.Κ.
  Έπειτα από ριζική ανακατασκευή, με δαπάνες του Ιδρύματος, πραγματοποιούνται τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.
  Υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ του Ιδρύματος και της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας για την από κοινού ανακαίνιση της ιστορικής Βίλας Αντωνιάδη και την δημιουργία Τμήματος Ερευνών της Ελληνιστικής Αλεξάνδρειας.
  Οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» με 1.500.000 ευρώ, για την ανέγερση διακριτού οικήματος, πτέρυγας ή ορόφου του νοσοκομείου που έχει αναλάβει να ανεγείρει ο σύλλογος.
  Προγραμματισμός μηχανοργάνωσης ΕΛ.Ε.Π.Α.Π. Χανίων και Αγρινίου.
18-20