Σημείωμα
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 34 - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2006 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 34 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2006
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !
Το Εθνικό Κέντρο Ελληνικών Μελετών
και  Έρευνας του Πανεπιστημίου La Trobe

Το Εθνικό Κέντρο Ελληνικών Μελετών και Έρευνας (Ε.Κ.Ε.Μ.Ε.) ιδρύθηκε το 1997 στο Πανεπιστήμιο La Trobe της Μελβούρνης. Αναπτύχθηκε ταχύτατα, κυρίως χάρη στην θερμή υποστήριξή του από το ίδιο το Πανεπιστήμιο, την γενναιοδωρία πολλών διακεκριμένων Ελλήνων, την ενθάρρυνση πολλών φορέων στην Ελλάδα και στην Κύπρο, καθώς και την ενθουσιώδη συμβολή των ελληνικών κοινοτήτων της Αυστραλίας. Το όραμα του Κέντρου είναι η προώθηση του ελληνισμού, με την ευρύτερη έννοια του όρου, μέσα στο πανεπιστήμιο και στις τοπικές κοινωνίες, καθώς  και η διάδοσή του σε ένα ακόμη ευρύτερο διεθνές κοινό, ιδίως δε στην Ασία. Η σφαίρα δραστηριότητάς του είναι πολυδιάστατη και περιλαμβάνει την ιστορία της ελληνικής διασποράς στην περιοχή της Αυστραλασίας και της Ωκεανίας, την κατάσταση της ελληνικής γλώσσας στους κόλπους των διαφόρων κοινοτήτων, την μελέτη και την προώθηση της ελληνοαυστραλιανής λογοτεχνίας, σημαντικές βιογραφικές μελέτες, την συγκέντρωση πλούσιου αρχειακού υλικού και επιγραφικών, ιστορικών και προσωπογραφικών μελετών από την αρχαιότητα. Στο Κέντρο λειτουργούν επίσης τρία ξεχωριστά ινστιτούτα -το Ινστιτούτο Κυπριακών Μελετών, το Ινστιτούτο Ποντιακών και λοιπών Μικρασιατικών Μελετών, το Ινστιτούτο Μακεδονικών Μελετών-, καθώς και τμήματα που επικεντρώνονται στην επικοινωνία με την ευρύτερη κοινωνία και σε επαγγελματικά θέματα της ελληνικής διασποράς.

O καθηγητής Μάικλ Τζων Όσμπορν παρουσίασε το βραβείο προς το Εθνικό Κέντρο Ελληνικών Μελετών και Έρευνας του Πανεπιστημίου La Trobe
Το Ε.Κ.Ε.Μ.Ε. διαθέτει δύο μοναδικές αρχειακές συλλογές: αφενός μεν, το Αρχείο Δαρδάλη της Ελληνικής Διασποράς, το οποίο είναι πλήρως ψηφιοποιημένο και περιέχει πάνω από επτά εκατομμύρια αρχειακά τεκμήρια, έντυπα και φωτογραφίες που καταγράφουν την ιστορία της ελληνικής διασποράς στην Ωκεανία, την Αυστραλασία και την Νότια Αμερική από την δεκαετία του 1880 και έπειτα· αφετέρου δε, μια εκτενή συλλογή ελληνικών και βαλκανικών εφημερίδων από το 1904 έως το 1994, η οποία επίσης αποτελεί θαυμάσια πηγή υλικού για ακαδημαϊκές έρευνες.

Το βραβείο προς το Ε.Κ.Ε.Μ.Ε. παρουσίασε ο Μάικλ Τζων  Όσμπορν, καθηγητής στο Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών, τέως πρόεδρος του Πανεπιστημίου La Trobe, καθώς και καθηγητής του Πανεπιστημίου του Πεκίνου. Ο καθηγητής  Όσμπορν τόνισε την ζωτική σημασία των δραστηριοτήτων του Κέντρου όχι μόνο για τους Έλληνες, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο, δεδομένου ότι η σύγχρονη κοινωνία εστιάζει την δράση της ολοένα και περισσότερο σε ωφελιμιστικούς στόχους και βρίσκεται αντιμέτωπη με διαρκείς πιέσεις που την ωθούν να απαξιώσει την πολιτιστική της κληρονομιά, η οποία οφείλει πάρα πολλά στην συμβολή του ελληνισμού.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο καθηγητής  Όσμπορν στην σχέση του Ε.Κ.Ε.Μ.Ε. με τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στην τακτική διοργάνωση εκθέσεων και διαλέξεων Ελλήνων, ελληνιστών και φιλελλήνων, καθώς και στη διεξαγωγή διαγωνισμών επί ελληνικών θεμάτων, στους οποίους μέχρι σήμερα έχουν λάβει μέρος πάνω από 700 σχολεία και τουλάχιστον 10.000 μαθητές από όλη την Αυστραλία. «Το μέλλον του ελληνισμού βρίσκεται στα χέρια της σημερινής νεολαίας», τόνισε ο καθηγητής  Όσμπορν, «την οποία καλούμαστε να πείσουμε για το πόσο σημαντικό είναι να μεταφερθεί η δάδα του ελληνισμού στο μέλλον, πράγμα καθόλου εύκολο σε ένα καθαρώς ωφελιμιστικό κοινωνικό περιβάλλον, με ελάχιστο ή και ανύπαρκτο σεβασμό προς τα επιτεύγματα του παρελθόντος.

«Ιδιαίτεροι έπαινοι αξίζουν δίκαια», κατέληξε ο καθηγητής  Όσμπορν, «στον χαρισματικό και δυναμικό Διευθυντή του Ε.Κ.Ε.Μ.Ε., τον καθηγητή Αναστάσιο Τάμη, ο οποίος, με την ομάδα των αφοσιωμένων συνεργατών του, κατευθύνει τις δραστηριότητες του Κέντρου ήδη από την εποχή της ίδρυσής του, έχοντας κερδίσει με το έργο του τον θαυμασμό και την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινότητας και όλων όσοι έχουν επισκεφθεί το Κέντρο».

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια υποδέχονται στο Μέγαρο Μουσικής ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Αντώνης Παπαδημητρίου, και ο γραμματέας Γιώργος Ζαμπέλας

Στην ομιλία του, ο καθηγητής Τάμης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του Πανεπιστημίου La Trobe, των συνεργατών, των ευεργετών, των χορηγών και των φίλων του Ε.Κ.Ε.Μ.Ε. προς τον πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ωνάση, για την απόφασή τους να τιμήσουν και να στηρίξουν το Κέντρο με την εμπιστοσύνη τους. «Για εμάς τους εκπατρισμένους  Έλληνες», τόνισε ο καθηγητής Τάμης, «η τιμητική αυτή διάκριση αποτελεί αγώνα αλλά και κατάκτηση, δοκιμασία αλλά και επίτευγμα».

O διευθυντής του Κέντρου, καθηγητής Αναστάσιος Τάμης
Η ίδρυση και η καταξίωση του Ε.Κ.Ε.Μ.Ε., όπως είπε, οφείλονται στην αγάπη του ελληνιστή καθηγητή και πρύτανη Μάικλ Τζων Όσμπορν, στην γενναιοδωρία του μαικήνα των γραμμάτων και των τεχνών του ελληνισμού της διασποράς Δρ Ζήση Δαρδάλη, στους φίλους του Ε.Κ.Ε.Μ.Ε., αλλά και στην συμπαράσταση της ελληνικής πολιτείας. Ιδιαίτερα ευχαρίστησε τον Γεώργιο Μπαμπινιώτη, πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, για την συνεχή στήριξή του, καθώς και τους συναδέλφους του στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλονίκης και Αθηνών.

«Το Ε.Κ.Ε.Μ.Ε.», είπε ο διευθυντής του Κέντρου, «έχει επίγνωση της προοπτικής του, έχει δυνατότητες, προτεραιότητες, οράματα, αλλά και περιορισμούς. Ο εκπατρισμένος ελληνισμός και τα θεσμικά του όργανα στην διασπορά είναι αποδέκτες σοβαρότατων κοινωνικοοικονομικών και πολιτικών επιδράσεων, επικίνδυνων μεταλλάξεων, προκλητικών διαφοροποιήσεων και πιέσεων.

»Παλαιότερα, οι  Έλληνες της διασποράς επιδίωκαν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που συναντούσαν, ενδοκοινοτικά, με μια εσωστρέφεια που απομόνωνε, που αποχύμωνε την δύναμη της αντίστασης και συρρίκνωνε την δυναμική της αντίδρασης. Στις μέρες μας, η παγκόσμια τεχνολογία προσφέρει μηχανισμούς σύγκλισης στις ελληνικές παροικίες της διασποράς, ευκαιρίες δημιουργικής ανάπλασης του παρελθόντος, αμφίδρομες δυναμικές διαρκούς και γόνιμης επικοινωνίας με τον ελλαδικό και τον παγκόσμιο ελληνισμό».

Καταλήγοντας, ο καθηγητής Τάμης, τόνισε: «Έχουμε την θέληση να προελάσουμε, να παραμείνουμε ενεργοποιημένοι, με βαθιά επίγνωση του ρόλου και της αποστολής μας».

34-36