Σημείωμα
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΩ - ΤΕΥΧΟΣ 34 - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2006 ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΕΥΧΟΣ 34 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2006
περιεχόμενα τεύχους επικοινωνήστε μαζί μας !
ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ
ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΩΝΑΣΗ 2006
για την Παιδεία και τον Πολιτισμό

Βραβεία που «κοιτούν με αισιοδοξία προς το μέλλον» ήταν τα Διεθνή Βραβεία Ωνάση 2006 για την Παιδεία και τον Πολιτισμό. Απονεμήθηκαν στις 18 Οκτωβρίου 2006, κατά την διάρκεια λαμπρής τελετής που διοργανώθηκε στην κατάμεστη Αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, για να τιμήσουν τρεις ακαδημαϊκούς φορείς και μια εξέχουσα επιστημονική προσωπικότητα που δραστηριοποιούνται εκτός των ελληνικών συνόρων, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο την ιστορική αλλά και την σύγχρονη Ελλάδα. 

Τιμήθηκαν το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας, το οποίο διευθύνει η καθηγήτρια Χρύσα Μαλτέζου· το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, το οποίο διευθύνει ο καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας Γκρέγκορι Ναζ· το Εθνικό Κέντρο Ελληνικών Μελετών και Έρευνας του Πανεπιστημίου La Trobe της Μελβούρνης, το οποίο διευθύνει ο Δρ Αναστάσιος Μ. Τάμης· και, τέλος, ο ακαδημαϊκός και καθηγητής Φυσικής Δημήτρης Νανόπουλος, Έδρα Mitchell/Heep Φυσικής Υψηλών Ενεργειών του Πανεπιστημίου A&M του Τέξας, διευθυντής του Κέντρου Αστροσωματιδιακής Φυσικής στο Κέντρο Προχωρημένων Ερευνών του Χιούστον και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου  Έρευνας και Τεχνολογίας. Κάθε τιμητική διάκριση συνοδεύθηκε από χρηματικό έπαθλο ύψους 200.000 δολ. Η.Π.Α.

Τα βραβεία επέδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Την τελετή τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, η πρόεδρος της Βουλής  Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και Πάσης Αλβανίας Αναστάσιος, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης, υπουργοί, βουλευτές, εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριάρχη, του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, εκπρόσωποι του διπλωματικού σώματος, καθώς και του πνευματικού, του ακαδημαϊκού και του επιχειρηματικού κόσμου.

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, υπουργοί, βουλευτές και εκπρόσωποι της Εκκλησίας τίμησαν με την παρουσία τους την τελετή απονομής των Βραβείων Ωνάση
Η εκδήλωση ξεκίνησε με μουσική εισαγωγή από την Ορχήστρα των Χρωμάτων, η οποία ερμήνευσε, υπό την διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη, τρία κομμάτια από την όπερα Μανουέλ Σαλίνας του Περικλή Κούκου. Στην συνέχεια, ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Αντώνης Παπαδημητρίου, κήρυξε την έναρξη της τελετής. «Όταν ο Ωνάσης όρισε να ονομασθεί το  Ίδρυμα με το όνομα του γιου του», είπε ο πρόεδρος, «μας προέτρεψε να κοιτάξουμε προς το νέο και το ελπιδοφόρο, προς την ζωή μέσα από τον θάνατο, προς το αύριο μέσα από την εμπειρία του παρόντος. Τα σημερινά βραβεία εκφράζουν και ενσαρκώνουν αυτή την πρόθεση. Αναγνωρίζουν την πρόκληση μέσα από την μνήμη.

»Η ευθύνη της απονομής των βραβείων στηρίζεται στην συνεκτίμηση πολλών επιλογών. Υπάρχουν βεβαίως βραβεία που συνιστούν ένα μεγάλο ευχαριστώ σε ανθρώπους και θεσμούς για τα όσα μέχρι τώρα έχουν προσφέρει. Εμείς επιλέξαμε βραβεία που στηρίζουν ένα όραμα, μια δράση που συνεχίζεται. Μια δράση που, για να καρποφορήσει ακόμα περισσότερο, χρειάζεται τον πολύτιμο έπαινο του Δήμου. Απαιτεί αναγνώριση ηθική και στήριξη οικονομική. [...]

»Οι δράσεις του Ιδρύματός μας δεν περιορίζονται μόνο σε έργα  μεγίστης κοινωνικής ωφέλειας ή σε έργα παιδείας και πολιτισμού. Έχουμε ιδιαίτερη ευαισθησία και στα θέματα εθνικής μνήμης και συνείδησης. Οι συγκεκριμένες επιλογές μας αφορούν τόσο την κλασική αρχαία ελληνική παιδεία, όσο και τον ελληνισμό των Μέσων Χρόνων και την ιστορία μας μετά την Άλωση, αλλά και τον σύγχρονο ελληνισμό της διασποράς. Αφορούν, επίσης, τέσσερις  Έλληνες, έναν Βόρειο-Ηπειρώτη που ζει στην Αμερική, μία Αιγυπτιώτισσα  που εργάζεται στην Ιταλία, έναν Μικρασιάτη μετανάστη στην Αυστραλία, αλλά και έναν Έλληνα κατά Ισοκράτη, ουγγρικής καταγωγής.  Όλοι τους δρουν και εργάζονται ελληνικά, εντός αλλά και εκτός συνόρων. Αφορούν, τέλος», κατέληξε ο πρόεδρος του Ιδρύματος, «την ακόμα πιο σύγχρονη, την ακόμα πιο έξυπνη Ελλάδα, αυτή που κοιτάει με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση το μέλλον».

Ιδιαίτερα εντυπωσίασε το σύντομο ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε με θέμα το τριαντάχρονο έργο του Ιδρύματος Ωνάση. Με μια πολύ πυκνή και εύστοχη σύνθεση εικόνων, φωτογραφιών και φιλμ, το ντοκιμαντέρ κατόρθωσε να συνοψίσει την τεράστια κοινωφελή δράση του Ιδρύματος από την σύστασή του έως σήμερα.

Το έργο των τεσσάρων βραβευθέντων παρουσιάστηκε από διακεκριμένους επιστήμονες, προσωπικότητες του χώρου τους.

24-26