αΩ spacer spacer spacer ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ spacer ΤΕΥΧΟΣ 33 spacer ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2006
Επιστροφή στην σελίδα των Περιεχομένων Επικοινωνία
spacer
spacer
spacer
spacer spacer
Δωρεά του Ιδρύματος προς το Λιχτενστάιν
Tο άγαλμα «Hρακλής Tοξότης» του γλύπτη Mπουρντέλ
Tο άγαλμα «Hρακλής Tοξότης» του γλύπτη Mπουρντέλ
Το Ίδρυμα Ωνάση, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 ετών από τη δημιουργία του, δώρισε στους πολίτες του Λιχτενστάιν, όπου βρίσκεται η έδρα του, το χάλκινο άγαλμα «Ηρακλής Τοξότης» του Εμίλ Αντουάν Μπουρντέλ.

Το άγαλμα θα τοποθετηθεί στο νέο κτήριο του Κοινοβουλίου στο Βαντούζ, η κατασκευή του οποίου αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2007. Η επίσημη τελετή παράδοσης έγινε στις 24 Οκτωβρίου 2005 παρουσία του πρωθυπουργού του Λιχτενστάιν κ. Ότμαρ Χάσλερ, του προέδρου της Βουλής κ. Κλάους Βάνγκερ, του αντιπροέδρου της Βουλής κ. Ίβο Κλάιν και άλλων επισήμων. Σε ειδική τελετή στις 22 Μαρτίου 2006, όπου παρευρέθηκε ο πρόεδρος και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ωνάση, έγινε η παρουσίαση του αγάλματος σε εκπροσώπους του πολιτικού, οικονομικού, ακαδημαϊκού και πολιτιστικού κόσμου του κεντροευρωπαϊκού κρατιδίου.
Για το σκεπτικό της σημαντικής αυτής δωρεάς προς το Λιχτενστάιν, καθώς και για το διεθνούς σημασίας έργο που επιτελεί επί δεκαετίες το Ίδρυμα μίλησε ο κ. Παπαδημητρίου. Την ιστορική και καλλιτεχνική αξία του αγάλματος που φιλοτέχνησε ο Μπουρντέλ το 1909 ανέλυσε σε ομιλία του ο Δρ Γκέοργκ Μάλιν, ενώ ο ηθοποιός Ίνγκο Όσπελτ διάβασε αποσπάσματα κειμένων της Μυθολογίας σχετικών με τον Ηρακλή. Θερμές ευχαριστίες εκ μέρους της κυβέρνησης του Λιχτενστάιν εξέφρασε ο πρωθυπουργός κ. Ότμαρ Χάσλερ, για αυτή τη πράξη γενναιοδωρίας και φιλίας του Ιδρύματος Ωνάση.
«Η μυθολογική μορφή του Ηρακλή», σημείωσε ο κ. Χάσλερ, «αντιπροσωπεύει το θάρρος και την ανδρεία. Επιπλέον αντικατοπτρίζει τη δημιουργία του δυτικού πολιτισμού μέσα από μια προηγούμενη πρωτόγονη φάση. Τα Κοινοβούλια δυτικών χωρών, όπως το Λάντταγκ του Λιχτενστάιν,  υπηρετούν τον ίδιο σκοπό, υποστηρίζοντας τον πολιτισμό και την πρόοδο με θαρραλέες αποφάσεις».

spacer
spacer spacer spacer spacer 22
spacer
spacer
spacer
| ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΕΥΧΟΥΣ | ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΤΕΥΧΗ | ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ