αΩ spacer spacer spacer ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ spacer ΤΕΥΧΟΣ 32 spacer ΙΟΥΝΙΟΣ 2006
Επιστροφή στην σελίδα των Περιεχομένων Επικοινωνία
spacer
spacer
spacer
spacer spacer

Από το Μπαρόκ ώς τον Ιμπρεσιονισμό

Tο Σάββατο 15 Απριλίου 2006, στην κατάμεστη αίθουσα Εκδηλώσεων του Ιδρύματος, η υψίφωνος υπότροφος Ροζ Μαρί Κυπραίου, με τη συνοδεία του πιανίστα Σπύρου Τσελέντη, παρουσίασε ένα ποικίλο πρόγραμμα, που περιλάμβανε άριες εποχής μπαρόκ ώς και ιμπρεσιονισμού.

Η βραδιά ξεκίνησε με την άρια Qui a respexit humilitaten από το Μεγαλυνάριο του Μπαχ και ακολούθησε η άρια Welche Lambung του Χάιντν. Από τον Μέντελσον και το Hore Israel η ερμηνεύτρια πέρασε στον Ντβόρζακ και συγκεκριμένα σε τρία από τα βιβλικά λίντερ του έργου 99.
Στη συνέχεια, η υψίφωνος τραγούδησε τη γνωστή άρια O Divine Redeemer του Γκουνώ και την άρια της Ελίζαμπεθ από την όπερα Ταννχόυζερ του Βάγκνερ.
Από την Ιερή Πόλη του Άνταμς μεταφερθήκαμε στο θρηνητικό κλίμα των Αγίων Παθών με το ρέκβιεμ Pié Jesu του Φωρέ. Με επιτυχία ερμήνευσε η Ροζ Μαρί Κυπραίου a capella την άρια Let us break bread together, έργο ανώνυμου συνθέτη που μας μετέφερε στο κατανυκτικό πνεύμα του Μυστικού Δείπνου. Επιστρέφοντας στον Μπαχ με την άρια Ich hatte viel Bekümmernis, το πρόγραμμα συνεχίστηκε με την άρια της Αναστάσεως από τον Μεσσία του Χαίντελ. Ακολούθησε το Αλληλούια του Μότσαρτ και η βραδιά ολοκληρώθηκε με την άρια της Μάγδας από την όπερα Το Χελιδόνι του Πουτσίνι και τη γνωστή άρια του Στράους Οι Φωνές της Άνοιξης, που η καλλιτέχνις ερμήνευσε εκτός προγράμματος.
Η Ροζ Μαρί Κυπραίου είναι κάτοχος διπλώματος πιάνου και πτυχίου Αρμονίας. Πήρε δίπλωμα Μονωδίας από το Ωδείο Αθηνών με Άριστα παμψηφεί και χρηματικό βραβείο στη μνήμη του αρχιμουσικού Α. Συμεωνίδη. Σπούδασε φωνητική στο Βερολίνο με τους Νόρμα Σαρπ, Κάραν Άρμστρονγκ και Λωρίν Ρίτσστοουν. Από τον Οκτώβριο του 2002 είναι υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση.
Έχει εμφανιστεί σε γνωστές αίθουσες και έχει λάβει μέρος σε πολλά φεστιβάλ τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Aξίζει να αναφερθεί η πρωταγωνιστική συμμετοχή της στο CD «Ονειρογέννημα» του Γ. Βούκανου, που παρουσιάστηκε στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης και πρόσφατα με την Ορχήστρα της ΕΡΤ.
Ο Σπύρος Τσελέντης πήρε δίπλωμα πιάνου με Άριστα παμψηφεί και Α΄ βραβείο με τον Κ. Κυδωνιάτη. Έχει σπουδάσει με τους Π. Σανκαν και Λ. Βλασένκο. Έχει συνεργαστεί με τους Σολίστ της Πάτρας, την Ορχήστρα Πατρών και έχει κυκλοφορήσει σε CD τα 24 Πρελούδια του Γ. Παπαϊωάννου. Διδάσκει στο Δημοτικό Ωδείο Πατρών και στο Athenaeum Ωδείο Αθηνών.

Ιφιγένεια Κατίκα

spacer
spacer spacer spacer spacer 13
spacer
spacer
spacer
| ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΕΥΧΟΥΣ | ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΤΕΥΧΗ | ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ