αΩ spacer spacer spacer ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ spacer ΤΕΥΧΟΣ 32 spacer ΙΟΥΝΙΟΣ 2006
Επιστροφή στην σελίδα των Περιεχομένων Επικοινωνία
spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
Τα ΜΜΕ στη ζωή των παιδιών
spacer
spacer


spacer spacer
βιβλιοπαρουσίαση
spacer
spacer
spacer
«Τα ΜΜΕ στη ζωή των παιδιών»

Μπετίνα Ντάβου, Η Παιδική Ηλικία και τα Μαζικά Μέσα Επικοινωνίας – Μετατροπές της Παιδικής Κατάστασης. Αθήνα: Eκδόσεις Παπαζήση, 2005. Σελ. 320. ISBN 960-02-1876-5.

Το νέο βιβλίο της Μπετίνας Ντάβου, που διδάσκει Ψυχολογία στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, πραγματεύεται το ζήτημα της «θορυβώδους ύπαρξης» των ΜΜΕ στην καθημερινή ζωή των παιδιών και των εφήβων. Τα ΜΜΕ έχουν κατηγορηθεί για μια σειρά από προβλήματα, τα οποία ποικίλλουν από την αύξηση της κατάθλιψης, τη διάσπαση της προσοχής και τη συνακόλουθη πτώση της σχολικής επίδοσης, έως την αύξηση της επιθετικότητας και την υπερβολική ελευθεριότητα στη σεξουαλική δραστηριότητα των εφήβων. Στο βιβλίο αυτό περιγράφονται και αναλύονται διεξοδικά οι ψυχοκοινωνικές μετατροπές που συντελούνται από τη θέση και τη λειτουργία των μέσων στην καθημερινή ζωή των παιδιών και των εφήβων, μέσα από μια νηφάλια οπτική, που χωρίς να «αθωώνει» τα μέσα, καταδεικνύει ότι πολλές από τις «επιδράσεις» τους δεν είναι παρά τα επακόλουθα της εδραίωσης των αξιών μιας καταναλωτικής κοινωνίας, την οποία τα μέσα διαδίδουν και παγιώνουν. Συνεπώς, εάν θέλουμε να δημιουργήσουμε μια νέα γενιά ανθρώπων που θα βλέπει και θα χρησιμοποιεί τα μέσα κριτικά, θα πρέπει πρωτίστως να της διδάξουμε την κριτική στάση απέναντι στο σύνολο των αξιών και των πρακτικών που προωθούνται από το πνεύμα του καταναλωτισμού που επικρατεί.
Η βασική θέση του βιβλίου είναι ότι οι «επιδράσεις» των ΜΜΕ στις ψυχικές λειτουργίες που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας και της εφηβείας δεν ελέγχονται αυτούσιες, γιατί τα μέσα διαπλέκονται τόσο στενά με την καθημερινή ζωή των ανθρώπων (είτε τα ίδια ως «εξαρτήματα» της ζωής μας, είτε τα περιεχόμενά τους), ώστε είναι αδύνατον να απομονωθούν για να μελετηθούν ανεξάρτητα από τις άλλες συνθήκες της καθημερινότητας. Έτσι, το βιβλίο εξετάζει μια σειρά από μετατροπές στην εμπειρία, στις σχέσεις και τις αξίες των ανθρώπων, όπως είναι η αλλαγή της αίσθησης του χώρου και του χρόνου, οι τεχνολογικά διαμεσολαβημένες (από το κινητό ή το διαδίκτυο) συνευρέσεις των ανθρώπων, η αντικατάσταση παραδοσιακών δραστηριοτήτων της παιδικής και εφηβικής ηλικίας από μοναχικές ψηφιακές δραστηριότητες, η τηλεοπτική εξοικείωση με τη βία και το θάνατο με παράλληλη προτροπή του «να σκέφτεται κανείς θετικά», η διαχείριση μεγάλης ποσότητας πληροφοριών με αμφίβολη ποιότητα κ.ά.

Σ.Γ.

spacer
spacer spacer spacer spacer 46
spacer
spacer
spacer
| ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΕΥΧΟΥΣ | ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΤΕΥΧΗ | ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ