αΩ spacer spacer spacer ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ spacer ΤΕΥΧΟΣ 32 spacer ΙΟΥΝΙΟΣ 2006
Επιστροφή στην σελίδα των Περιεχομένων Επικοινωνία
spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
Et in Arcadia Ego
spacer
γράφει ο Ιωάννης Πετρόπουλος
spacer
Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης


spacer spacer
βιβλιοπαρουσίαση
spacer
spacer
spacer
«Et in Arcadia Ego»

Πέδρο Oλάγια, με τη συνεργασία της Pοζάριο Kαρίγιο, Ευδαίμων Αρκαδία, Η σαγήνη ενός μύθου στον πολιτισμό της Δύσης (πρόλογος: Β. Φίλιας). Αθήνα: Eκδόσεις ROAD, 2005. Σελ. 433. ISBN 960-8189-70-5.

spacer Aπόλλων και Mούσες στο Όρος Eλικώνας (1680), του Kλωντ Λοραίν, Mουσείο Kαλών Tεχνών Bοστώνης
spacer

Aπόλλων και Mούσες στο Όρος Eλικώνας (1680), του Kλωντ Λοραίν, Mουσείο Kαλών Tεχνών Bοστώνης

spacer

H γεωγραφική περιοχή της Αρκαδίας –η οποία, σημειωτέον, δεν είχε πρόσβαση σε θάλασσα στην αρχαία περίοδο– γέννησε έναν από τους πιο ανθεκτικούς και πιο γόνιμους μύθους στην ιστορία της Δύσεως: τον μύθο του γεωργικού και βουκολικού παραδείσου, όπου, μεταξύ άλλων, κυριαρχούσαν η κοινωνική αρμονία, η τερπνή γυμνότητα, ο αμοιβαίος έρωτας, η ευσέβεια και συνήθως η αυτόματη καρποφορία. Τι ευδαίμων ζωή! Ευδαίμων Αρκαδία!

Η Αρκαδία ήταν μια μυστηριώδης, αρχέγονη γη, γενέτειρα του Λυκαίου Διός και του προϊστορικού του προκατόχου Πανός (τραγοπόδαρου και κερασφόρου), γενικότερα πατρίδα θηριόμορφων θεοτήτων, όπως η Μέλαινα Δήμητρα (ιππόμορφη και με φιδίσια μαλλιά), ένας ασυνήθιστος χωροχρόνος συνδεδεμένος με τον τελετουργικό κανιβαλισμό και τη λυκανθρωπία.

Et in Arcadia Ego (π. 1640) του Πουσέν, δεύτερη εκδοχή, Λούβρο spacer
spacer

Et in Arcadia Ego (π. 1640) του Πουσέν, δεύτερη εκδοχή, Λούβρο

Ήταν, εξίσου παραδόξως, και σταθερή πηγή μισθοφόρων από τον 5ο αι. π.Χ., τροφοδοτώντας αργότερα τα στρατεύματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τον στόλο των Βενετών κατά τον Μεσαίωνα. Ωστόσο, από τον 3ο αι. π.Χ., οι πραγματικοί Αρκάδες ποιμένες (οι οποίοι δεν φημίζονταν για τη λογοτεχνική τους καλλιέργεια) μετατράπηκαν σε εύγλωττους, περιπαθείς, κομψούς πρωταγωνιστές ιδίως των ποιητών Θεοκρίτου και Βιργιλίου και μετέπειτα της ιταλικής, ισπανικής, αγγλικής και γαλλικής βουκολικής ποίησης, εμπνέοντας ακόμη και τις δηλώσεις της Μαρίας Αντουανέττας και ζωγράφων όπως ο Πουσέν και ο Γκωγκέν.

O μύθος της ευδαίμονος Αρκαδίας καταλαμβάνει ένα γεωγραφικό τοπίο, αλλά αποτελεί και ένα πρωτίστως «πνευματικό τοπίο» (κατά τον αρχαιοελληνιστή Mπ. Σνελλ). Kανείς άλλος δεν θα ήταν καταλληλότερος να ιχνηλατήσει, βήμα προς βήμα, το τοπίο, τον μύθο και την υποδοχή του, εν μέσω τροποποιήσεων, από τον Πέδρο Oλάγια και τη διεπιστημονική του ομάδα, η οποία περιλαμβάνει τη λατινίστρια σύζυγό του Pοζάριο Kαρίγιο. O Oλάγια είναι, εξάλλου, πασίγνωστος για τον μυθολογικό του άτλαντα (την έκδοση του οποίου το 2001 επιχορήγησε το Ίδρυμα Ωνάση).

spacer Ο ποταμός Λάδωνας
spacer

Ο ποταμός Λάδωνας

spacer

Το παρόν βιβλίο είναι ένας θησαυρός φωτογραφιών οι οποίες πλαισιώνουν ένα εξαιρετικά τεκμηριωμένο, από φιλολογική άποψη, κείμενο. Κατά τον συγγραφέα, η Αρκαδία δεν ήταν ουτοπία –η οποία θα απαιτούσε επιβολή– αλλά μια ευτοπία, άφατα σαγηνευτική, η οποία όμως συχνά λογιζόταν εφικτή ανά τους αιώνες. Ιδιαίτερο προσόν του βιβλίου είναι και η εις βάθος αλλά και εύληπτη ανάλυση της υποδοχής αυτού του μύθου από τους λιγότερο μελετημένους (φευ!) στην Ελλάδα Λατίνους συγγραφείς και Iσπανούς λογοτέχνες του 16ου αιώνα. Και πάλι ο Πέδρο Oλάγια αποδεικνύεται ο κατ’ εξοχήν λόγιος περιηγητής –ένας ειρηνικός, ακαταπόνητος conquistador– του αρχαιοελληνικού μυθικο-γεωγραφικού τοπίου.

spacer
spacer spacer spacer spacer 44-45
spacer
spacer
spacer
| ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΕΥΧΟΥΣ | ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΤΕΥΧΗ | ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ