αΩ spacer spacer spacer ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ spacer ΤΕΥΧΟΣ 31 spacer ΜAΡTΙΟΣ 2006
Επιστροφή στην σελίδα των Περιεχομένων Επικοινωνία
spacer
spacer
spacer
spacer spacer
Oι «Eυμενίδες» στο Hρώδειο
Zωγραφιστός διάκοσμος από ξύλινη κασέλα από τη Μυτιλήνη. Τέλη 18ου-αρχές 19ου αιώνα.
της Ιωάννας Κονδύλη
Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου και το Σάββατο 1η Οκτωβρίου 2005 παρουσιάστηκε στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, η όπερα «Ευμενίδες» του Βασίλ Τόλε σε παγκόσμια πρώτη από την Ορχήστρα των Χρωμάτων, το Ελληνικό Φεστιβάλ και τον Οργανισμό Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού (ΟΠΕΠ).
Λαμπρή ήταν η συμμετοχή της σολίστ Άννας Παγκάλου, μέλους του Συνδέσμου μας, νικήτριας του Διεθνούς Διαγωνισμού Δημήτρης Mητρόπουλος για Tραγούδι το 2003.

Πρωτοβουλία του Yπουργείου Πολιτισμού, σε συνεργασία με την Ορχήστρα των Χρωμάτων και τον ΟΠΕΠ, η Όπερα της Γης ήταν ένα σχέδιο που στόχευε στην παραγγελία και την παραγωγή ενός καινούργιου έργου μουσικού θεάτρου στο πλαίσιο της Ολυμπιάδας 2001-2004. Την υλοποίηση του σχεδίου ανέλαβε η Ορχήστρα των Χρωμάτων στο πλαίσιο του Διεθνούς Διαγωνισμού Δημήτρης Μητρόπουλος, μέσω διαγωνισμών για σύνθεση, διεύθυνση ορχήστρας και τραγούδι.

spacer H υπότροφος μεσόφωνος Άννα Παγκάλου
spacer

H υπότροφος μεσόφωνος Άννα Παγκάλου

spacer

Οι Ευμενίδες (1ο Βραβείο Σύνθεσης 2001) παρουσιάστηκαν σε μορφή κοντσερτάντε και ελληνικούς υπέρτιτλους. Την ορχήστρα διηύθυνε ο Αλπασλάν Ερτουνγκίλπ (A΄ Βραβείο Διεύθυνσης Ορχήστρας 2002) και την χορωδία ο Βαλερύ Ορέσκιν. Τους ρόλους ερμήνευσαν σολίστ από διάφορες χώρες (Ελλάδα, Ρωσία, Τσεχία, Ιαπωνία, Κίνα, Μεξικό), όλοι νικητές του Διαγωνισμού Mητρόπουλου για Τραγούδι το 2003.
Το έργο διαδραματίζεται στους Δελφούς. Ο ιερέας βρίσκει τον Ορέστη ικέτη στον βωμό να παρακαλεί να απαλλαγεί από τις Ερινύες, οι οποίες έχουν αποκοιμηθεί, κουρασμένες από την καταδίωξη του φυγάδα. Εμφανίζεται το φάντασμα της Κλυταιμνήστρας, για να ξυπνήσει τις Ερινύες που παραμέλησαν την καταδίωξη και τιμωρία του μητροκτόνου και κατηγορεί τον θεό που έδωσε άσυλο σε μιασμένο άνθρωπο.
Η σκηνή μεταφέρεται στην Αθήνα, όπου σύμφωνα με την υπόσχεση του Απόλλωνα, ο Ορέστης θα δικασθεί και με την ψήφο της Αθηνάς θα απαλλαγεί.
Στις «Ευμενίδες» του Τόλε το λυρικό θέατρο συναντιέται με το αρχαίο δράμα: εμπνευσμένη από την ομώνυμη τραγωδία του Αισχύλου, η όπερα αναλύει την έννοια της δικαιοσύνης σε σχέση με μεταβαλλόμενες – εξελισσόμενες ηθικοκοινωνικές αντιλήψεις. Ο ορθός λόγος, η σοφία, η επιείκεια (η ισοψηφία υπέρ του κατηγορουμένου) θριαμβεύουν πάνω στις παρορμήσεις του υποσυνείδητου. Tο έργο προβληματίζεται πάνω στην έννοια και την απονομή της δικαιοσύνης, την οποία ο Αριστοτέλης θεωρεί ως την σπουδαιότερη από τις αρετές που λάμπει περισσότερο και από την Πούλια και απ’ τον Αυγερινό (Ηθικά Νικομάχεια 1129b 28-29: «κρατίστη τῶν ἀρετῶν εἶναι δοκεῖ ἡ δικαιοσύνη, καί οὒθ ἓσπερος οὒτε ἑῶος οὒτω θαυμαστός»).
Η παράσταση ταίριαζε απόλυτα στο πνεύμα της Ολυμπιάδας για την οποία είχε ετοιμαστεί. Το κείμενο του έργου είναι πανανθρώπινο, βαθειά πολιτικό και ειλικρινά αισιόδοξο, εφ’ όσον στο τέλος επικρατούν η έννομη δικαιοσύνη και η equitas.
Η παράσταση της 30ής Σεπτεμβρίου διακόπηκε λίγο πριν από το διάλειμμα από ένα φθινοπωρινό μπουρίνι. Το γεγονός αυτό από οργανωτική και οικονομική πλευρά ήταν δυσάρεστο και οπωσδήποτε ταλαιπώρησε καλλιτέχνες και θεατές. Ωστόσο, ας μου επιτραπεί η εκκεντρική άποψη ότι προσέδωσε στην συγκεκριμένη παράσταση μια μοναδικότητα: οι αστραπές και οι βροντές που προηγήθηκαν της βροχής αποτέλεσαν μιαν αξεπέραστη φυσική σκηνοθεσία, την οποία σίγουρα θα ζήλευαν χολυγουντιανές παραγωγές και η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει στο μέλλον ένας φιλόδοξος σκηνοθέτης, εάν ποτέ υπάρξει η δυνατότητα τεχνητής πρόκλησης τέτοιων φαινομένων. Όταν θεοί ερίζουν για την ηθική τάξη του κόσμου, είναι λογικό επακόλουθο η Φύση να ανταριάζει.

spacer
spacer spacer spacer spacer 34-35
spacer
spacer
spacer
| ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΕΥΧΟΥΣ | ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΤΕΥΧΗ | ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ