αΩ spacer spacer spacer ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ spacer ΤΕΥΧΟΣ 31 spacer ΜAΡTΙΟΣ 2006
Επιστροφή στην σελίδα των Περιεχομένων Επικοινωνία
spacer
spacer
spacer
spacer spacer

Συνάντηση για την Πρόληψη Ατυχημάτων

Με τη συμμετοχή δώδεκα υποτρόφων και με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση πραγματοποιήθηκε από 29 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου 2005 η Προκαταρκτική Συνάντηση για το 1ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Πρόληψης Ατυχημάτων και Προαγωγής της Ασφαλούς Συμπεριφοράς, παράλληλα με το 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρίας Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής της Υγείας, με ειδικό θέμα: «Οι Νέοι ως Καταναλωτές».
Η συνάντηση διοργανώθηκε από το Κέντρο Έρευνας και Πρόληψης Ατυχημάτων του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό την αιγίδα της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Κύριος στόχος ήταν ο συντονισμός των ενεργειών για τη διαμόρφωση του πενταετούς προγράμματος δράσης για την προαγωγή της διακρατικής ισοτιμίας στην ασφάλεια ανάμεσα στα παλαιά και νέα κράτη-μέλη.
Αξιοσημείωτη ήταν η παρουσία των μελών του Συνδέσμου Υποτρόφων. Πρόεδρος της συνάντησης ήταν η καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής και Επιδημιολογίας Ελένη Πετρίδου. Υψηλού επιπέδου ήταν η παρουσίαση του Επίκουρου Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας και Λέκτορα του Οδοντιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργου Παπαβασιλείου σχετικά με την καταγραφή και αποκατάσταση οδοντικών τραυματισμών. Εντυπωσιακή η καταληκτική ομιλία της παιδο-δερματολόγου Τάλιας Τσιβιτανίδου, η οποία παρουσίασε ανάγλυφα τις επώδυνες εμπειρίες μιας ιατρού που γίνεται θύμα ατυχήματος εξαιτίας κακής παροχής υπηρεσιών καταναλωτή και έδωσε συμβουλές πρόληψης. Η παιδίατρος Ζωή Καρακατσάνη – Κερασιώτη και ο καρδιολόγος Νίκος Ιωάννου ήταν συντονιστές στρογγυλών τραπεζών, ενώ στην επιστημονική επιτροπή του Συνεδρίου συμμετείχαν επίσης οι Λωρέττα Θωμαΐδου, Βιργινία Κακλαμάνη, Φώφη Καμποσιώρα, Χρήστος Μαρκόπουλος, Δημήτρης Παπαχρήστου, Παύλος Σακκάς και Λιλέτα Χαιροπούλου.
Ο κύριος θεματικός άξονας του 17ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρίας Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής της Υγείας ήταν η ανάδειξη του προβλήματος και η συμβολή στη δραστηριοποίηση των αρμόδιων φορέων, για την προστασία του παιδιού και του εφήβου από την επιβολή των καταναλωτικών προτύπων και των επιπτώσεων στην υγεία και την ευεξία των νέων.
Το αυξημένο ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο φλέγον θέμα της πρόληψης ατυχημάτων, τόνισε με την παρουσίασή του κατά τη διάρκεια της Συνάντησης, ο ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, καθηγητής Α. Τρακατέλλης.
Τη Συνάντηση τίμησαν με την παρουσία τους, απευθύνοντας σύντομο χαιρετισμό, ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών Π. Σκανδαλάκης, ο ειδικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μ. Τζαφέρης, ο διευθυντής του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κ. Γ. Μαρκοπουλιώτης, ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Τομέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κ. Δ. Ευθυμιάδης και ο αντινομάρχης Ευβοίας κ. Γ. Ρουμελιώτης.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.socped.gr και www.euroipn.org/cerepri/pre_event.
spacer
spacer spacer spacer spacer 11
spacer
spacer
spacer
| ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΕΥΧΟΥΣ | ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΤΕΥΧΗ | ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ