αΩ spacer spacer spacer ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ spacer ΤΕΥΧΟΣ 31 spacer ΜAΡTΙΟΣ 2006
Επιστροφή στην σελίδα των Περιεχομένων Επικοινωνία
spacer
spacer
spacer
spacer spacer

Χειμωνιάτικα τοπία κλασσικής μουσικής

Σε μουσικά τοπία της Κεντρικής Ευρώπης ταξίδεψαν οι φίλοι του Συνδέσμου που παρακολούθησαν στις 2 Φεβρουαρίου 2006 το ρεσιτάλ πιάνου της Ιφιγένειας Κατίκα.

Η υπότροφος ερμήνευσε με ιδιαίτερη ευαισθησία και δεξιοτεχνία έργα των Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ και Φραντς Λιστ. Η Φαντασία σε ντο ελάσσονα και η Σονάτα σε ντο ελάσσονα γράφτηκαν το 1785 και 1784 αντίστοιχα από τον Μότσαρτ στη Βιέννη, αφιερωμένα στη μαθήτριά του Τερέζα βον Τράτνερ, σύζυγο του εκδότη. Πρόκειται για δραματικά έργα, που προαναγγέλλουν την εποχή του Μπετόβεν, και συνδυάζουν την παθητικότητα με την τολμηρότητα και την παιδικότητα με την ωριμότητα του περίφημου συνθέτη.
Στο δεύτερο μέρος του ρεσιτάλ, η Ιφιγένεια Κατίκα παρουσίασε τρεις από τις δώδεκα συνολικά Σπουδές Υπερβατικής Δεξιοτεχνίας που έγραψε ο Φραντς Λιστ το 1851. Στην 3η με τίτλο «Τοπίο», κατόρθωσε να μεταδώσει την ηρεμία και τις γαλήνιες διακυμάνσεις ενός ποιμενικού τοπίου. Η 6η, με τίτλο «Όραμα», δυναμική, βαριά και δραματική, μας έφερε στο νου αυστηρές, ηγετικές μορφές, όπως του Ναπολέοντα που σκεφτόταν ο Σούμαν ακούγοντας το έργο αυτό του Λιστ. Στην 12η και τελευταία με τίτλο «Το Κυνήγι του Χιονιού» η ερμηνεύτρια μας μετέφερε σ’ ένα θαμπό, χειμωνιάτικο τοπίο, ανάμεσα σε χιονονιφάδες που στροβιλίζονται.
Η Ιφιγένεια Κατίκα είναι κάτοχος διπλώματος Καθηγήτριας και Σολίστ Πιάνου από το Πατραϊκό Ωδείο, με Άριστα, Α΄ βραβείο και αριστείο εξαιρετικής επίδοσης, καθώς και πτυχίου Αρμονίας. Το 1991 παρακολούθησε μαθήματα στην École Normale de Musique στο Παρίσι. Με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση τελείωσε τις σπουδές της με καθηγητές τους Φρανς Κλιντά, Κονσταντέν Μπογκίνο, Μισέλ Χεντς και Κατρίν Μαρσέ. Έχει δώσει ρεσιτάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει τιμηθεί από τον Δήμο Νίκαιας και τον Ροταριανό Όμιλο Πειραιώς και Κερκύρας για τη συμμετοχή της σε πολιτιστικές εκδηλώσεις τους. Διδάσκει πιάνο και ανώτερα θεωρητικά.

Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 250 χρόνια από τη γέννηση του Μότσαρτ, η υπότροφος συμμετείχε σε βραδιά-αφιέρωμα στον μεγάλο συνθέτη που διοργάνωσε τον Φεβρουάριο του 2006 το Πατραϊκό Ωδείο, συμπληρώνοντας παράλληλα τα 70 χρόνια από την ίδρυσή του.
spacer
spacer spacer spacer spacer 12
spacer
spacer
spacer
| ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΕΥΧΟΥΣ | ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΤΕΥΧΗ | ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ