αΩ spacer spacer spacer ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ spacer ΤΕΥΧΟΣ 31 spacer ΜAΡTΙΟΣ 2006
Επιστροφή στην σελίδα των Περιεχομένων Επικοινωνία
spacer
spacer
spacer
βιβλιογραφικό δελτίο
spacer
spacer
spacer
spacer spacer spacer

G.E.M. de Ste. Croix. Ο Χριστιανισμός και η Ρώμη. Επ. εκδ. Δημήτρης Κυρτάτας, μετ. Ιωάννα Κράλλη. Αθήνα: Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 2005. Σελ. 434, ευρετήριο. ISBN 960–250–301–7.

Με κεντρικό θέμα τους διωγμούς και γενικότερα τις σχέσεις των πρώτων χριστιανών με την ρωμαϊκή κοινωνία και την αυτοκρατορική διοίκηση, ο τόμος συγκεντρώνει δημοσιευμένα και αδημοσίευτα κείμενα του σημαντικού ιστορικού της αρχαιότητας Τζέφρυ ντε Σαιντ Κρουά που πέθανε πρόσφατα, πριν προλάβει να ολοκληρώσει το βιβλίο που ετοίμαζε για την ιστορία του πρώιμου χριστιανισμού. Το κύριο βάρος του παρόντος βιβλίου πέφτει στους διωγμούς των πρώτων χριστιανών, θέμα το οποίο ο Σαιντ Κρουά μελετά εξαντλητικά προσφέροντας μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανάλυση και ερμηνεία του φαινομένου. Περιλαμβάνονται επίσης εργασίες του για την θρησκεία του ρωμαϊκού κόσμου, την στάση των πρώτων χριστιανών απέναντι στην ιδιοκτησία και την δουλεία, την Σύνοδο της Χαλκηδόνος και, τέλος, για τον τρόπο με τον οποίον μιλούσαν οι κατώτερες τάξεις των Ελλήνων και Ρωμαίων. Την συναγωγή των κειμένων έκανε Δημήτρης Κυρτάτας, ο οποίος έγραψε και τον κατατοπιστικότατο πρόλογο και είχε και την επιστημονική επιμέλεια του τόμου· την πλήρη και επαρκή μετάφραση η ιστορικός Ιωάννα Κράλλη. Αξίζει επίσης να υπογραμμισθεί η καλαισθησία και τυπογραφική αρτιότητα της πολυτονικής αυτής έκδοσης του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης, στο οποίο οφείλουμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό σημαντικών εκδόσεων.

Γ.Θ.Κ.

spacer
spacer
spacer
spacer spacer spacer

Ίρις Κρητικού, 10+1 Περιπέτειες στην Χώρα της Ζωγραφικής. Επ. εκδ. Δάφνη Ζουμπουλάκη. Αθήνα: Κοινωνική Στήριξη και Γκαλερί Ζουμπουλάκη, 2005. Σελ. 52, 22 έγχρωμες εικ.

Δέκα και μία ιστορίες γραμμένες με φαντασία και εξαιρετική ευαισθησία από την ιστορικό της τέχνης Ίριδα Κρητικού, με αφετηρία ισάριθμα ζωγραφικά έργα συνεργατών της Γκαλερί Ζουμπουλάκη, απευθύνονται τόσο σε παιδιά όσο και σε μεγάλους. Μπορούν να διαβαστούν σαν παραμύθια από τα παιδιά, αλλά παράλληλα λειτουργούν ως περιήγηση στον κόσμο της ζωγραφικής και στον ιδιωτικό κόσμο του κάθε ζωγράφου. Mια ερώτηση ή μια προτεινόμενη δράση για τα παιδιά ακολουθεί κάθε ιστορία. Συμμετέχουν με έργα τους οι Γιάννης Αδαμάκης, Διαμαντής Αϊδίνης, Γιώργος Αυγέρος, Χριστίνα Δάρρα, Σοφία Καλογεροπούλου, Χρήστος Κεχαγιόγλου, Γιάννης Κόττης, Χάρης Λαμπέρτ, Αχιλλέας Παπακώστας, Εδουάρδος Σακαγιάν και Μαρία Φιλοπούλου. Τα έσοδα από τις πωλήσεις του ελκυστικού αυτού μικρού λευκώματος διατίθενται για την υποστήριξη παιδιών με αναπηρία.

Γ.Θ.Κ.

spacer
spacer spacer spacer spacer 43
spacer
spacer
spacer
| ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΕΥΧΟΥΣ | ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΤΕΥΧΗ | ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ