αΩ spacer spacer spacer ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ spacer ΤΕΥΧΟΣ 29 spacer ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2005
Επιστροφή στην σελίδα των Περιεχομένων Επικοινωνία
spacer
spacer
spacer
spacer spacer
Σεμιναριακές Διαλέξεις
Tο κτήριο του Iδρύματος Tεχνολογίας και Έρευνας στα περίχωρα του Hρακλείου Kρήτης
spacer
Tο κτήριο του Iδρύματος Tεχνολογίας και Έρευνας στα περίχωρα του Hρακλείου Kρήτης
της Λήδας Μπουζάλη
Tέσσερα χρόνια συμπλήρωσε φέτος το καλοκαίρι ο θεσμός των σεμιναριακών διαλέξεων υψηλού επιστημονικού επιπέδου («The Onassis Foundation Science Lecture Series») που διοργανώνει σε ετήσια βάση το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) της Κρήτης.

Ο θεσμός καθιερώθηκε το 2001 με στόχο την περαιτέρω εκπαίδευση και προώθηση νέων, ταλαντούχων Ελλήνων επιστημόνων, μεταπτυχιακών και τελειοφοίτων φοιτητών από τον χώρο των Θετικών επιστημών. Το ΙΤΕ ανέλαβε τη διοργάνωση και πραγματοποίηση των διαλέξεων κάθε Ιούλιο στις εγκαταστάσεις του στο Ηράκλειο της Κρήτης. Κάθε κύκλος διαλέξεων έχει διάρκεια μια εβδομάδα και καλύπτει θέματα που βρίσκονται στην αιχμή της επιστημονικής έρευνας σε διεθνές επίπεδο στους τομείς της Φυσικής, της Χημείας, της Βιολογίας, των Μαθηματικών και της Επιστήμης των Υπολογιστών.

Οι διαλέξεις γίνονται στην αγγλική γλώσσα από εξέχουσες διεθνώς επιστημονικές προσωπικότητες και συνοδεύονται από διαλέξεις άλλων διακεκριμένων επιστημόνων του αντιστοίχου κλάδου.

Το Ίδρυμα Ωνάση καλύπτει τα έξοδα μετακίνησης και παραμονής στο Ηράκλειο για περίπου 50 Έλληνες και 20 φοιτητές από ευρωπαϊκές χώρες, με βάση τις ακαδημαϊκές τους επιδόσεις. Ύστερα από την επιτυχή συμμετοχή τους στις διαλέξεις τους απονέμεται δίπλωμα παρακολούθησης.

Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής είναι ο καθηγητής κ. Γιάννης Παπαμαστοράκης του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, ενώ την επιλογή των ομιλητών έχει αναλάβει δεκαμελής επιστημονική επιτροπή από διακεκριμένους Έλληνες καθηγητές: Γιάννης Βασιλείου, καθηγητής Πληροφορικής Ε.Μ.Π., Γιάννης Ηλιόπουλος, καθηγητής Φυσικής στην Ecole Normale στο Παρίσι, Φώτης Καφάτος, καθηγητής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και διευθυντής του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας (EMBL) στη Χαϊδελβέργη, Ηλίας Κούβελας, καθηγητής Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Κώστας Κυπαρισσίδης, καθηγητής Χημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χρήστος Μασσαλάς, καθηγητής Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ευάγγελος Μουνδριανάκης, καθηγητής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Τζων Χόπκινς, Ελευθέριος Οικονόμου, καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρόεδρος του Ι.Τ.Ε., Κοσμάς Πρασίδης, Καθηγητής Χημείας του Πανεπιστημίου Σάσσεξ και διευθυντής του Ινστιτούτου Υλικών στον Δημόκριτο, Διονύσιος Τσιχριτζής, καθηγητής Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Γενεύης και πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Πληροφορικής Έρευνας (GMD) της Γερμανίας.

spacer Διαλέξεις Ωνάση 2004 στη Βιολογία. Αμφιθέατρο του ΙΤΕ κατά τη γενική ομιλία του Νομπελίστα Βιολογίας-Ιατρικής κ. Xάμιλτον Σμιθ. Στην πρώτη σειρά διακρίνεται ο επίτιμος Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση κ. Παύλος Ιωαννίδης. Πίσω δεξιά ο κ. Kρεγκ Bέντερ, ομιλητής, ένας από τους συντελεστές της αποκωδικοποίησης του ανθρώπινου γονιδιώματος.
spacer

Διαλέξεις Ωνάση 2004 στη Βιολογία. Αμφιθέατρο του ΙΤΕ κατά τη γενική ομιλία του Νομπελίστα Βιολογίας-Ιατρικής κ. Xάμιλτον Σμιθ. Στην πρώτη σειρά διακρίνεται ο επίτιμος Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση κ. Παύλος Ιωαννίδης. Πίσω δεξιά ο κ. Kρεγκ Bέντερ, ομιλητής, ένας από τους συντελεστές της αποκωδικοποίησης του ανθρώπινου γονιδιώματος.

spacer

Όπως εξήγησε στο «ΑΩ» ο κ. Παπαμαστοράκης, οι Διαλέξεις Ωνάση στον ελληνικό επιστημονικό χώρο έχουν τύχει ευρύτατης απήχησης και η ανταπόκριση από πλευράς φοιτητών (προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και υποψήφιων διδακτόρων) είναι η μέγιστη δυνατή. Τις Διαλέξεις παρακολουθούν, επίσης, ερευνητές και καθηγητές Πανεπιστημίων. Όπως ανέφερε ενδεικτικά, στις Διαλέξεις Ωνάση του 2005 στη Βιολογία από τους συνολικά 147 συμμετέχοντες φοιτητές οι 49 ήταν προπτυχιακοί φοιτητές (33%), οι 47 ήταν μεταπτυχιακοί φοιτητές (32%) και οι 51 ήταν υποψήφιοι διδάκτορες (35%). «Όσον αφορά τους φοιτητές από το εξωτερικό», πρόσθεσε ο κ. Παπαμαστοράκης, «μετά την απόφαση του Ιδρύματος Ωνάση να χορηγεί οικονομική ενίσχυση, εκτός των Ελλήνων, και σε άλλους Ευρωπαίους φοιτητές, εμφανίζεται αυξανόμενο ενδιαφέρον συμμετοχής. Στις Διαλέξεις Ωνάση του 2004 στη Φυσική είχαμε 34 φοιτητές από την Ευρώπη. Όμως, είναι αυτονόητο ότι θα απαιτηθεί ένα χρονικό διάστημα ώσπου να καθιερωθεί ο θεσμός των Διαλέξεων Ωνάση και στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο».

Τα λαμπρότερα ονόματα του παγκόσμιου επιστημονικού χώρου έχουν ανέβει στο βήμα του αμφιθεάτρου του Ι.Τ.Ε. από το 2001 έως σήμερα, κορυφαίοι ερευνητές όπως ο Αχμέντ Ζουέιλ τιμηθείς με το Νόμπελ Χημείας το 1999, ο Έντμοντ Φίσερ Νόμπελ Ιατρικής του 1992, Γκύντερ Μπλόμπελ Νόμπελ Ιατρικής του 1999, Έντουαρντ Γουίτεν Μετάλλιο Φιλντς στη Φυσική 1990, Χάμιλτον Σμιθ Νόμπελ Ιατρικής 1978, Σερ Χάρολντ Κρότο Νό-μπελ Χημείας 1996, Τζιμ Γκρέι Βραβείο Έρευνας Μάικροσοφτ Τιούρινγκ 1998 στην Επιστήμη των Υπολογιστών, Χρήστος Παπαδημητρίου του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ και φέτος ο Ρόμπερτ Χόρβιτς Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής 2002.

Aριστερά ο Νομπελίστας Καθηγητής κ. Pόμπερτ Xόρβιτς, κεντρικός ομιλητής των Διαλέξεων Ωνάση 2005 στη Βιολογία, με τον κ. Γιάννη Παπαμαστοράκη, Πρόεδρο της Oργανωτικής Επιτροπής Διαλέξεων Ωνάση spacer
spacer

Aριστερά ο Νομπελίστας Καθηγητής κ. Pόμπερτ Xόρβιτς, κεντρικός ομιλητής των Διαλέξεων Ωνάση 2005 στη Βιολογία, με τον κ. Γιάννη Παπαμαστοράκη, Πρόεδρο της Oργανωτικής Επιτροπής Διαλέξεων Ωνάση

Η παρουσία τους στο Ι.Τ.Ε. αποτελεί από μόνη της επίτευγμα, αφού σύμφωνα με τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής των διαλέξεων είναι γενικά εξαιρετικά δύσκολο να έχει κανείς νομπελίστες ως κεντρικούς ομιλητές. Το γεγονός, όμως, ότι στην Επιστημονική Επιτροπή του θεσμού συμμετέχουν επιστήμονες με διεθνή απήχηση, οι οποίοι γνωρίζονται προσωπικά με νομπελίστες, έχει ως αποτέλεσμα την επιτυχή προσέγγισή τους και την εκ μέρους τους αποδοχή των προσκλήσεων.

«Ο στόχος των Διαλέξεων έχει πλήρως επιτευχθεί κατά γενική ομολογία», σημειώνει ο κ. Παπαμαστοράκης. «Ο θεσμός των Διαλέξεων Ωνάση έχει γίνει ήδη ευρύτερα γνωστός στους διεθνείς επιστημονικούς κύκλους. Οι ομιλητές γίνονται και οι καλύτεροι πρεσβευτές για την προβολή του θεσμού και συμβάλλουν στην επιστημονική παρουσία της Ελλάδας στο διεθνή χώρο».

Ιδιαίτερα υψηλό είναι, όμως, και το επίπεδο των φοιτητών που παρακολουθούν τις Διαλέξεις ανάμεσα στους οποίους μπορεί να διακρίνει κανείς σημαντικούς, μελλοντικούς επιστήμονες. «Από την μέχρι σήμερα εμπειρία», ανέφερε ο κ. Παπαμαστοράκης, «πρόκειται για τους καλύτερους Έλληνες προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές στις επιστήμες της Φυσικής, Χημείας, Επιστήμης Υπολογιστών και Βιολογίας. Οι καθηγητές των Διαλέξεων έχουν εκφραστεί με πολύ θετικά σχόλια για το επίπεδο των φοιτητών, τις γνώσεις τους και τη διάθεσή τους να συμμετέχουν με ερωτήσεις και σχόλια στις συζητήσεις που ακολουθούν τις Διαλέξεις στο αμφιθέατρο του ΙΤΕ.

«Πιστεύω», τόνισε, «ότι απ’ τους φοιτητές που παρακολουθούν τις Διαλέξεις θα προκύψει η νέα γενιά Ελλήνων ερευνητών».

spacer Διαλέξεις Ωνάση 2004 στη Βιολογία. O Νομπελίστας κ. Xάμιλτον Σμιθ κατά τη διάρκεια της γενικής ομιλίας του στο αμφιθέατρο του ΙΤΕ
spacer

Διαλέξεις Ωνάση 2004 στη Βιολογία. O Νομπελίστας κ. Xάμιλτον Σμιθ κατά τη διάρκεια της γενικής ομιλίας του στο αμφιθέατρο του ΙΤΕ

spacer

Ο φετινός κύκλος διαλέξεων, που πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα 4-8 Ιουλίου 2005, ήταν αφιερωμένος στη Βιολογία- Βιοϊατρική και ειδικότερα στον «Προγραμματισμένο Κυτταρικό Θάνατο και τη Μεταγωγή Σημάτων στην Ανάπτυξη και την Ασθένεια» (Programmed Cell Death and Cell Signaling in Development and Disease). Πρόκειται για μια επιστημονική περιοχή της Βιολογίας/Ιατρικής, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς έρευνας και είναι υψίστης σημασίας για όλες τις πλευρές της ζωής και της ισορροπημένης λειτουργίας των ανώτερων οργανισμών. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Νομπελίστας καθηγητής Ιατρικής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασσαχουσέτης (MIT) Ρόμπερτ Χόρβιτς. Άλλοι διακεκριμένοι ομιλητές ήταν οι: Ζαν Κλωντ Αμιζέν του Πανεπιστημίου Paris VII, Νάνσυ Μπονίνι το Πανεπιστημίου της Πεννσυλβάνιας, Λόιντ Γκρην του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Μίκαελ Χεγκάρτνερ του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, Λεωνίδας Στεφανής από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών και Νεκτάριος Ταβερναράκης από το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ.

Ο εναρκτήριος κύκλος διαλέξεων τον Ιούλιο 2001 είχε ως αντικείμενο τις πολύ γρήγορες φυσικές και χημικές διεργασίες και τις εφαρμογές τους σε διάφορα επιστημονικά πεδία (Ultrafast processes, Methods and Applications). Κεντρικός ομιλητής ήταν ο καθηγητής Χημείας και Φυσικής Αχμέντ Ζουέιλ, κάτοχος της έδρας Linus Pauling και Διευθυντής στο Εργαστήριο Μοριακών Επιστημών NSF του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (Νόμπελ Χημείας 1999). Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν επίσης ο καθηγητής Γκούσταβ Γκέρμπερ του Πανεπιστημίου Βύρτσμπουργκ, ο οποίος ασχολείται με παραπλήσια και συμπληρωματικά με τον καθηγητή Ζουέιλ θέματα και έχει τιμηθεί για την συνεισφορά του με διεθνές βραβείο, ο καθηγητής Π. Αλιβιζάτος του Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ Διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Σχεδίασης, που θεωρείται διεθνώς κορυφή σε θέματα Νανοτεχνολογίας, καθώς και οι καθηγητές Ε. Μουδριανάκης, Δ. Χαραλαμπάκης, Τ. Κιτσόπουλος, Ι. Περάκης.

Τον Ιούλιο 2002 διεξήχθησαν δύο σεμιναριακοί κύκλοι. Ο πρώτος αφορούσε την Βιολογία-Βιοϊατρική στη θεματική ενότητα «Μεταγωγή Σημάτων στην Υγεία και την Ασθένεια» (Cell Signaling in Health and Disease) με κεντρικό ομιλητή τον καθηγητή Έντομοντ Φίσερ (Nobel Ιατρικής 1992). Άλλοι διακεκριμένοι ομιλητές ήταν οι Ερνέστο Καραφόλι του Πανεπιστημίου της Πάντουα, Χάντσον Φριζ του Πανεπιστημίου Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας και διευθυντής του Ινστιτούτου Μπέρναμ, Ε. Μουνδριανάκης, Α. Οικονόμου, Α. Παπαβασιλείου, Β. Πάχνης, Ζακ Πουισεγκύρ διευθυντής του Ινστιτούτου Mεταγωγής Σημάτων της Νίκαιας.

Φοιτητές και Καθηγητές των Διαλέξεων Ωνάση 2005 στη Βιολογία στην είσοδο του ΙΤΕ
spacer

Φοιτητές και Καθηγητές των Διαλέξεων Ωνάση 2005 στη Βιολογία στην είσοδο του ΙΤΕ

Ο δεύτερος κύκλος διαλέξεων στην επιστήμη της Πληροφορικής κάλυψε το θέμα της συγκέντρωσης υπερβολικού όγκου δεδομένων, τα προβλήματα που αυτή δημιουργεί και τους τρόπους μείωσής τους (The Data Avalanche: Reducing Information Overload) με κεντρικό ομιλητή τον Τζιμ Γκρέι, Βραβείο Τιούρινγκ (1998), το οποίο αποτελεί την ύψιστη διάκριση στην επιστήμη της Πληροφορικής. Άλλοι διακεκριμένοι ομιλητές ήταν οι Π. Κωνσταντόπουλος, Σ. Ορφανουδάκης, Τ. Σελής και Δ. Τσιχριτζής.

Παραμένοντας στον τομέα της Πληροφορικής ο πρώτος από τους δύο κύκλους διαλέξεων του Iουλίου 2003 είχε ως θέμα τη βαθύτερη κατανόηση του θεωρητικού υποβάθρου πάνω στο οποίο αναπτύσσεται το Διαδίκτυο, το οποίο έχει εξελιχθεί στο μεγαλύτερο, πλέον πολύπλοκο και ενδιαφέρον τεχνητό οικοδόμημα στον κόσμο (Internet and Web: Crawling the Algorithmic Foundations). Ομιλητές ήταν οι Χρήστος Παπαδημητρίου του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϋ, από τους κορυφαίους θεωρητικούς της Πληροφορικής που ήταν και ο κεντρικός ομιλητής, Χαλ Βάριαν κοσμήτορας της Σχολής Διαχείρισης Πληροφοριών και Συστημάτων του ίδιου Πανεπιστημίου, ο οποίος θεωρείται με βάση την απήχηση του έργου του ως ένας από τους 10 πλέον διάσημους οικονομολόγους στον κόσμο. Ομιλητές ήταν, ακόμη, οι Π. Ραγκαβάν του Πανεπιστημίου Στάνφορντ και αντιπρόεδρος της Verity Inc., Παύλος Σπυράκης του Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών, Κώστας Κουρκουμπέτης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ηλίας Κουτσουπιάς του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Πλεξουσάκης και Βασίλης Χρηστοφίδης του Πανεπιστημίου Κρήτης και ΙΤΕ.

Ο δεύτερος κύκλος διαλέξεων της ίδιας χρονιάς αφορούσε την Βιολογία-Βιοϊατρική και είχε ως θέμα τα φαινόμενα διαδόσεως της πληροφορίας μέσα στο κύτταρο, τα οποία αποδεικνύεται ότι είναι θεμελιώδους σημασίας για την υγεία των κυττάρων και του συνόλου του οργανισμού (Signal Peptides and Cell Trafficking). Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν οι Γκύντερ Μπλόμπελ του Πανεπιστημίου Ροκφέλλερ (Νόμπελ Ιατρικής 1999), Γιουέλι Έμπι του Πανεπιστημίου της Βασιλείας, Έλενα Κόντι και Ίαν Ματάτζ και από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μοριακής Βιολογίας της Χαϊδελβέργης, Σπύρος Γεωργάτος από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Κώστας Τοκατλίδης των Πανεπιστημίων Μάντσεστερ, Κρήτης και ΙΤΕ. Η ξεχωριστή προσωπικότητα του κεντρικού ομιλητή καθηγητή Μπλόμπελ φαίνεται και από το γεγονός ότι διέθεσε το ποσό των 960.000 δολλαρίων που συνόδευε το βραβείο Νόμπελ για κοινωφελείς σκοπούς.

Τον Iούλιο 2004 πραγματοποιήθηκαν τρεις κύκλοι διαλέξεων: στη Θεωρητική Φυσική το θέμα αφορούσε τις πρόσφατες εξελίξεις στη Θεωρητική Φυσική των Πεδίων και των Χορδών (Fields and Strings). Κεντρικός ομιλητής ήταν ο καθηγητής Έντουαρντ Γουίτεν του Πανεπιστημίου Πρίνστον, ο διαπρεπέστερος, κατά γενική παραδοχή, θεωρητικός Φυσικός που έχει τιμηθεί με την ύψιστη διάκριση στα Μαθηματικά, το μετάλλιο Φιλντς. Διαλέξεις έδωσαν, επίσης, οι καθηγητές Ιγκόρ Κλεμπάνωφ του Πανεπιστημίου Πρίνστον, Ιωάννης Μπάκας από το Πανεπιστήμιο Πατρών, Ασόκε Σεν από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Χαρίς – Χάντρα, Ηλίας Κυρίτσης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Κώστας Σκεντέρης του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ και Κιάρα Νάπι από το Πανεπιστήμιο Πρίνστον.

spacer O κεντρικός ομιλητής των Διαλέξεων Ωνάση 2004 στη Φυσική κ. Έντουαρντ Γουίτεν, κάτοχος του μεταλλίου Φιλντς, ύψιστου βραβείου Μαθηματικών. Θεωρείται ο διαπρεπέστερος φυσικός της εποχής μας και από πολλούς ως ο ευφυέστερος άνθρωπος του πλανήτη.
spacer

O κεντρικός ομιλητής των Διαλέξεων Ωνάση 2004 στη Φυσική κ. Έντουαρντ Γουίτεν, κάτοχος του μεταλλίου Φιλντς, ύψιστου βραβείου Μαθηματικών. Θεωρείται ο διαπρεπέστερος φυσικός της εποχής μας και από πολλούς ως ο ευφυέστερος άνθρωπος του πλανήτη.

spacer

Ο δεύτερος κύκλος στον τομέα της Βιολογίας κάλυψε τη θεματική ενότητα «Πέρα από τη Γενομική και τη Bιοπληροφορική», αφιερωμένη στις προοπτικές που ανοίγονται στη Βιολογία και την Ιατρική μετά την αποκωδικοποίηση του γονιδιώματος του ανθρώπου και άλλων οργανισμών και τον καθοριστικό ρόλο της Βιοπληροφορικής. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο καθηγητής Χάμιλτον Σμιθ του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον (Νόμπελ Ιατρικής), ενώ συμμετείχαν οι διακεκριμένοι καθηγητές Πέερ Μπορκ του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας (EMBL), Κλάιντ Χάτσινσον III του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, Φώτης Καφάτος του EMBL, Κίτσος Λούης από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και ΙΤΕ, Τζ. Κρεγκ Βέντερ από το Kέντρο Προαγωγής της Γενομικής και Αρειστίδης Πατρινός (DOE).

Ο τρίτος κύκλος Διαλέξεων του 2004 στη Χημεία και Φυσική είχε θέμα την επανάσταση που έχει ήδη επιφέρει και θα επιφέρει περισσότερο στο μέλλον η Νανοτεχνολογία. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Νομπελίστας Χημείας καθηγητής Σερ Χάρολντ Κρότο του Πανεπιστημίου Σάσεξ, ο οποίος έδωσε διάλεξη με τίτλο «Η Επανάσταση της Νανοτεχνολογίας» (The Nanotechnology Revolution). Άλλοι διακεκριμένοι επιστήμονες του χώρου που μίλησαν ήταν οι καθηγητές Ρομπέρτο Τσιγκολάνι του Πανεπιστημίου Λέτσε, Μορινόμπου Έντο από τα Πανεπιστήμια Σίνσου και Σόουα Ντένκο, Ευθύμιος Καξίρας από τα Πανεπιστήμια Χάρβαρντ, Ιωαννίνων και ΙΤΕ, Μάικλ Αζίζ του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Αντώνιος Ανδριώτης του ΙΤΕ και Φαίδων Αβούρης της ΙΒΜ.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής έως τις 15 Ιουνίου κάθε έτους στον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής καθηγητή κ. Παπαμαστοράκη του ΙΤΕ σε ηλεκτρονική μορφή μέσω της ιστοσελίδας http://www.forth.gr/onassis/, όπου παρέχονται και όλες οι σχετικές πληροφορίες.

spacer
spacer spacer spacer spacer 22-27
spacer
spacer
spacer
| ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΕΥΧΟΥΣ | ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΤΕΥΧΗ | ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ