αΩ spacer spacer spacer ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ spacer ΤΕΥΧΟΣ 29 spacer ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2005
Επιστροφή στην σελίδα των Περιεχομένων Επικοινωνία
spacer
spacer
spacer
spacer spacer
Tο νέο Προεδρείο
του Iδρύματος Ωνάση
Tην 1η Iουλίου 2005 τα μέλη των Δ.Σ. του Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» και του «Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» εξέλεξαν νέο Προεδρείο, ύστερα από την παραίτηση των κ.κ. Στέλιου Παπαδημητρίου, Παύλου Ιωαννίδη και Απόστολου Ζαμπέλα από το αξίωμα του προέδρου και αντιπροέδρων αντίστοιχα. Στη θέση τους εκλέχτηκαν παμψηφεί ο κ. Αντώνης Παπαδημητρίου 50 ετών, δικηγόρος και οικονομολόγος, ως πρόεδρος και ταμίας και των δύο ιδρυμάτων, ο κ. Ιωάννης Π. Ιωαννίδης, 51 ετών οικονομολόγος, ως αντιπρόεδρος και των δύο ιδρυμάτων και ο κ. Γιώργος Ζαμπέλας, 49 ετών, αρχιτέκτονας, ως γραμματέας και των δύο ιδρυμάτων.

Οι κ.κ. Στέλιος Παπαδημητρίου, Παύλος Ιωαννίδης και Απόστολος Ζαμπέλας παραμένουν ως ισόβια μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και των δύο Ιδρυμάτων, σύμφωνα με τη διαθήκη του Αριστοτέλη Ωνάση. Σε αναγνώριση των πολλαπλών υπηρεσιών τους προς τα δύο Ιδρύματα επί τριάντα και πλέον χρόνια από την ίδρυσή τους, ομόφωνα το Δ.Σ. ανακήρυξε τον κ. Στέλιο Παπαδημητρίου επίτιμο πρόεδρο και τους κ.κ. Παύλο Ιωαννίδη και Απόστολο Ζαμπέλα επίτιμους αντιπροέδρους. Οι ίδιοι, επίσης, απαρτίζουν την Συμβουλευτική Επιτροπή, η οποία συγκροτήθηκε μετά από ομόφωνη απόφαση του νέου Δ.Σ. των δύο Ιδρυμάτων.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο ΑΩ ο νέος πρόεδρος κ. Αντώνης Παπαδημητρίου, «η θητεία των μελών του Προεδρείου του Ιδρύματος στο αντίστοιχο αξίωμα είναι ενός έτους και ανανεώνεται ετησίως με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, εφόσον συνεχίζεται η θητεία τους ως μελών του Δ.Σ.. Τα μέλη του Δ.Σ. ανήκουν σε δύο κατηγορίες. Αρχικά όλα τα μέλη του Δ.Σ. είχαν ορισθεί από τον ίδιο τον Αριστοτέλη Ωνάση στη διαθήκη του και ήταν ισόβια. Σύμφωνα με τη διαθήκη αυτή, όταν κάποιο μέλος του Δ.Σ., περιλαμβανομένου και του Προέδρου, αποβιώσει ή παραιτηθεί, ο αντικαταστάτης του εκλέγεται με απλή πλειοψηφία των υπολοίπων. Από τα αρχικά ισόβια μέλη παραμένουν οι κ.κ. Στέλιος Παπαδημητρίου, Παύλος Ιωαννίδης, Απόστολος Ζαμπέλας, Παρασκευάς Ιωαννίδης και Μιχάλης Δολόγλου. Όλοι οι υπόλοιποι εκλέγονται με τριετή κατά μέσο όρο θητεία. Η πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού».

spacer Aντώνης Σ. Παπαδημητρίου, Πρόεδρος και Tαμίας του Δ.Σ. του Iδρύματος Ωνάση
spacer

Aντώνης Σ. Παπαδημητρίου, Πρόεδρος και Tαμίας του Δ.Σ. του Iδρύματος Ωνάση

spacer

Όσον αφορά τη χρονική στιγμή αλλαγής του προεδρείου ο κ. Αντώνης Παπαδημητρίου διευκρίνισε: «Το νέο Προεδρείο, με ισχύ από 1η Ιουλίου 2005, εκλέχτηκε ομόφωνα από το δεκαπενταμελές Δ.Σ. των δύο ιδρυμάτων «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» και «Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» όταν κάποια στιγμή η παλαιότερη γενιά έκρινε ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για μία ηλικιακή διαδοχή στο πλαίσιο της συνέχειας και της συλλογικότητας που διαπνέει το Ίδρυμα. Η διαδοχή στην ηγεσία ενός Ιδρύματος σαν το δικό μας αφορά την διαχείριση μίας μεγάλης και πολυσχιδούς επιχειρήσεως, αλλά και την εκτέλεση σημαντικών κοινωφελών έργων και προγραμμάτων. Απαιτείται, επίσης, πίστη και αφοσίωση. Δεν είναι επομένως εύκολη υπόθεση το να βρεθούν άτομα που να έχουν τα υποκειμενικά και αντικειμενικά στοιχεία που απαιτούνται.

Εγώ προσωπικά», συνέχισε ο κ. Α. Παπαδημητρίου, «είχα εκλεγεί στο Δ.Σ. του Ιδρύματος για πρώτη φορά το 1988, επί Προεδρίας Χριστίνας Ωνάση, και με τη σύμφωνη γνώμη και προτροπή της. Τόσον εγώ όσον και οι κύριοι Ιωάννης Π. Ιωαννίδης και Γεώργιος Α. Ζαμπέλας εργάζονται στο Ίδρυμα για περισσότερα από δεκαοχτώ έτη ο καθένας, ξεκινώντας από τη βάση της ιεραρχίας. Θεωρούμε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο που είναι το μοναδικό και κυρίαρχο όργανο του Ιδρύματος, μας τίμησε κρίνοντας ότι το μέχρι τώρα έργο μας του έδινε την βεβαιότητα ότι θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο».

Στις αρχές Σεπτεμβρίου 2005 έγινε γνωστό ότι η κ. Αθηνά Ρουσέλ κατέθεσε αγωγή κατά της διοίκησης του Ιδρύματος στα δικαστήρια του Λιχτενστάϊν, ζητώντας να κηρυχθεί άκυρο το νέο Καταστατικό που ισχύει από το 2003. Σχετικά με το θέμα αυτό και τη διαφαινόμενη πρόθεση της κ. Αθηνάς Ρουσέλ να διεκδικήσει την προεδρία του Ιδρύματος, ο κ. Α. Παπαδημητρίου δήλωσε στο «ΑΩ»:

«Η διαθήκη του Αριστοτέλη Ωνάση δεν προβλέπει πουθενά ότι ο Πρόεδρος του Ιδρύματος θα είναι ο άμεσος απόγονός του. Αντίθετα, αφ’ ενός μεν προβλέπει την εκλογή όλων των μελών του Δ.Σ. με απλή πλειοψηφία. Αφ’ ετέρου, ο Αριστοτέλης Ωνάσης δεν προέβλεψε ότι η κόρη του Χριστίνα θα γινόταν Πρόεδρος του Ιδρύματος, παρά το ότι ο πρώτος Πρόεδρος που όριζε η διαθήκη, και ήταν η Τίνα Λιβανού, είχε προαποβιώσει του Αριστοτέλη Ωνάση. Εκ τρίτου, ο Αριστοτέλης Ωνάσης έθετε την ίδια την περιουσία της Χριστίνας υπό τη διοίκηση και διαχείριση του Ιδρύματος!

Iωάννης Π. Iωαννίδης, Aντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Iδρύματος Ωνάση spacer
spacer

Iωάννης Π. Iωαννίδης, Aντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Iδρύματος Ωνάση

spacer

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης δεν θέλησε, λοιπόν, να δημιουργήσει ένα οικογενειακό, αλλά ένα κοινωφελές Ίδρυμα, και το έθεσε υπό τον έλεγχο των έμπιστων συνεργατών του και όχι της οικογένειάς του. Σημειώνεται ότι ελάχιστα μέλη της οικογένειας του Αριστοτέλη Ωνάση ορίσθηκαν από τον ίδιο στο αρχικό Δ.Σ. Παρά ταύτα, η Χριστίνα Ωνάση επέτυχε να επιβάλει στους εκτελεστές τής διαθήκης του Αριστοτέλη Ωνάση μία διαφορετική ρύθμιση. Σύμφωνα με αυτήν, οι εκτελεστές τής διαθήκης, μεταξύ των οποίων συγκαταλεγόταν και η ίδια, την όρισαν ισόβια Πρόεδρο, ενώ μπήκε όρος στο Καταστατικό (όπως ίσχυε) ότι και ο απόγονός της θα είχε τη δυνατότητα να εκλεγεί (eligible) αν το Δ.Σ. κατά την κρίση του διαπίστωνε ότι συνέτρεχαν τρείς όροι: ηλικία 21 ετών, ικανότητα (capacity) και βούληση (willingness) να υπηρετήσει το Ίδρυμα.

Η ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ.», συνεχίζει ο κ. Α. Παπαδημητρίου, «ήταν ότι επιβαλλόταν να εναρμονισθεί το Καταστατικό που είχε επιβάλει η Χριστίνα με τη διαθήκη του Αριστοτέλη Ωνάση, δεδομένου ότι αυτό που οπωσδήποτε προέχει είναι η πραγματική βούληση του διαθέτη. Η απόφαση αυτή ελήφθη τον Δεκέμβριο του 2003, μετά από ενδελεχή μελέτη του Καταστατικού και της Διαθήκης από πολυμελή ομάδα των πλέον έγκριτων καθηγητών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, που γνωμοδότησαν προς το Δ.Σ. ότι έπρεπε να γίνει η εναρμόνιση. Η απόφαση του Δ.Σ. δημοσιεύτηκε αμέσως στα μητρώα του Λιχτενστάιν, όπου και η έδρα του Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης.

Η κυρία Αθηνά Ρουσέλ, όπως είναι το σωστό της όνομα, με αίτημα το οποίο υπέβαλε στα δικαστήρια του Λιχτενστάιν την 1η Σεπτεμβρίου 2005 απαιτεί την παραβίαση της εκπεφρασμένης βούλησης του Αριστοτέλη Ωνάση, όπως αυτή καταγράφεται στη διαθήκη του, με την ακύρωση της απόφασης της 2ας Δεκεμβρίου 2003 από το Δ.Σ. του Ιδρύματος. Το Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν δύναται να συναινέσει στο αίτημά της, υποχρεωμένο να υπερασπισθεί δικαστικά την μνήμη και τη βούληση του αειμνήστου ιδρυτού του».

Μετά από την απάλειψη από το Δ.Σ. του Ιδρύματος του όρου περί δήθεν «αυτόματης» ανάληψης της Προεδρίας από τον τυχόν άμεσο απόγονο του Αριστοτέλη Ωνάση, το Διοικητικό Συμβούλιο με απλή πλειοψηφία εκλέγει τα αιρετά μέλη του, τον Πρόεδρο, τους Αντιπροέδρους κλπ. Για τον τρόπο με το οποίο θα αντιμετωπίσει το Ίδρυμα την κ. Αθηνά Ρουσέλ, εάν διεκδικήσει την προεδρεία του, ρωτήθηκε στη συνέχεια ο κ. Α. Παπαδημητρίου από το «ΑΩ»:

«Αν η κυρία Αθηνά Ρουσέλ επιθυμήσει να αναλάβει τέτοιο ρόλο, το Δ.Σ. θα την αντιμετωπίσει με συμπάθεια, αλλά θα εκτιμήσει με αντικειμενικότητα εάν η υποψηφία θα έχει τα απαιτούμενα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, όπως είναι η επιστημονική κατάρτιση, η ελληνική παιδεία και η επαγγελματική εμπειρία, για να αντεπεξέλθει στη θέση που θα διεκδικήσει», επισήμανε ο πρόεδρος του Ιδρύματος. «Κατά κύριο λόγο, όμως, το Δ.Σ. θα εκτιμήσει ποιο είναι το μακροπρόθεσμο συμφέρον του ίδιου του Ιδρύματος και με ποιο τρόπο θα εκπληρωθούν καλύτερα οι σκοποί του. Πρέπει, πάντως, να σημειώσουμε ότι η κα Αθηνά Ρουσέλ μέχρι σήμερα δεν έχει έρθει σε καμία επαφή με το Ίδρυμα πέρα από την κατάθεση της αγωγής της».

spacer Γιώργος A. Zαμπέλας, Γραμματέας του Δ.Σ. του Iδρύματος Ωνάση
spacer

Γιώργος A. Zαμπέλας, Γραμματέας του Δ.Σ. του Iδρύματος Ωνάση

spacer

Όσον αφορά τους στόχους και τις προτεραιότητες του νέου προεδρείου του Ιδρύματος Ωνάση, ο κ. Αντώνης Παπαδημητρίου σημείωσε ότι με δεδομένο ότι το νέο Προεδρείο συμμετείχε εδώ και πολλά χρόνια στην συλλογική ηγεσία του Ιδρύματος, είναι προφανές ότι θα επιδιώξει την ολοκλήρωση των ήδη υφισταμένων έργων και κυρίως την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. «Αυτό που προέχει», τόνισε, «είναι η συνέχιση του κοινωφελούς έργου του Ιδρύματος, καθώς και η συνεχής ανάπτυξη του επιχειρηματικού ιδρύματος. Αυτό προσφέρει με τα κέρδη του τη δυνατότητα πραγματοποίησης των κοινωφελών προγραμμάτων του Ιδρύματος. Στην παρούσα συγκυρία δεν θεωρούμε ότι συντρέχουν οι επιχειρηματικοί όροι για να γίνουν μεγάλα ανοίγματα. Οι μεγάλες επενδύσεις που κάναμε την δεκαετία του 1990 αποδίδουν ικανοποιητικά σε όλους τους τομείς. Ευκαιρίας δοθείσης όμως θα αναλάβουμε τις κατάλληλες πρωτοβουλίες».

Ειδικότερα για την ανέγερση και λειτουργία της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, έργο το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει και υπολογίζεται ότι -εκτός απροόπτου- θα ολοκληρωθεί το τελευταίο τρίμηνο του έτους 2007, ο πρόεδρος του Ιδρύματος ανέφερε: «Πρόκειται για τεράστιο έργο το οποίο απορροφά πολύ μεγάλο μέρος από τους πόρους του Ιδρύματος. Πιστεύουμε, όμως, ότι είναι απαραίτητο για τη χώρα μας να δημιουργηθεί το κατάλληλο εργαλείο-χώρος προβολής, που θα επιτρέψει στους σύγχρονους Έλληνες που δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς των Τεχνών και των Γραμμάτων, μεταξύ αυτών και στους υποτρόφους μας, να αναδείξουν το έργο τους και να το προβάλλουν στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Είναι αυτονόητο βέβαια ότι δεν θα γίνουμε οι παραγωγοί και «ατζέντηδες» όλων των Ελλήνων καλλιτεχνών, λογοτεχνών κλπ. Από την άλλη πλευρά επιδιώκουμε ο χώρος αυτός να λειτουργήσει ως ένα πολιτιστικό «Village Center», ας μου επιτραπεί η προκλητικότητα της έκφρασης, όπου όποιος θέλει θα μπορεί να περάσει ένα ολόκληρο απόγευμα με μία παράσταση, μία έκθεση, την αγορά κάποιου βιβλίου ή δίσκου, να δειπνήσει σε ένα ωραίο περιβάλλον κλπ.

Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών πρέπει να γίνει το εφαλτήριο της νέας, σύγχρονης και πολύ αξιόλογης πολιτιστικής παραγωγής και να της επιτρέψει να «εξαχθεί» και στο εξωτερικό», κατέληξε ο κ. Αντώνης Παπαδημητρίου.

Στιγμιότυπο από την συνέντευξη Tύπου του νέου Προεδρείου στο Ίδρυμα Ωνάση
spacer

Στιγμιότυπο από την συνέντευξη Tύπου του νέου Προεδρείου στο Ίδρυμα Ωνάση

spacer

Ο Αντώνης Παπαδημητρίου είναι δικηγόρος και οικονομολόγος. Από το 1986 είναι νομικός σύμβουλος της ναυτιλιακής εταιρείας Olympic Shipping and Management S.A. του Ομίλου Ωνάση. Το 1988 εξελέγη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, γραμματέας το 1996, γραμματέας και ταμίας το 2003. Από το 1989 είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω εξειδικευμένος στο δίκαιο των επιχειρήσεων και από το 1992 είναι επικεφαλής του γραφείου Σ. και Α. Παπαδημητρίου & Συνεργάτες. Είναι συντονιστής της Εκτελεστικής Επιτροπής των επιχειρήσεων του Ομίλου που ελέγχεται από το Ίδρυμα Ωνάση και υπεύθυνος για τον Χρηματοοικονομικό Τομέα και για τα μεγάλα projects.

Ο Ιωάννης Ιωαννίδης είναι οικονομολόγος. Υπήρξε χειριστής αεροσκαφών της Ολυμπιακής Αεροπορίας για δεκατέσσερα χρόνια. Το 1988 ξεκίνησε η συνεργασία του με τον Όμιλο Ωνάση και τον Οκτώβριο του 1991 εξελέγη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης. Το 1992 ανέλαβε καθήκοντα γενικού διευθυντή στην εταιρεία Springfield Shipping Co. Panama S.A., η οποία λειτουργεί ως εκπρόσωπος της εταιρείας Olympic Shipping and Management S.A. Τον Μάρτιο 1997 εξελέγη βοηθός γραμματέας του Δ.Σ. του Ιδρύματος και τον Μάρτιο 1998 ανέλαβε καθήκοντα γενικού διευθυντή της εταιρίας Olympic Shipping and Management S.A. Είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής η οποία διαχειρίζεται τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις του Ομίλου.

Ο Γεώργιος Ζαμπέλας είναι αρχιτέκτονας. Είναι ελεύθερος επαγγελματίας από το 1984 και έχει αναλάβει μια σειρά από μεγάλα έργα για λογαριασμό του Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης και άλλων ιδιωτών. Μεταξύ των έργων συγκαταλέγονται η μελέτη και επίβλεψη της κατασκευής του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και του χώρου εισόδου του Ολυμπιακού Πύργου στη Νέα Υόρκη, καθώς και ο συντονισμός του έργου του κωδωνοστασίου Αγίας Φωτεινής Νέας Σμύρνης. Εξελέγη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ωνάση το 1988 και βοηθός γραμματέας το 1997. Είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και υπεύθυνος για την ακίνητη περιουσία που ελέγχεται από το Ίδρυμα.

spacer
spacer spacer spacer spacer 5-9
spacer
spacer
spacer
| ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΕΥΧΟΥΣ | ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΤΕΥΧΗ | ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ