αΩ spacer spacer spacer ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ spacer ΤΕΥΧΟΣ 29 spacer ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2005
Επιστροφή στην σελίδα των Περιεχομένων Επικοινωνία
spacer
spacer
spacer
spacer spacer

Τραγούδια για το Θέατρο
στο νέο Μουσείο Μπενάκη

spacer
Στο ατμοσφαιρικό αίθριο του Μουσείου Μπενάκη της οδού Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιουνίου 2005 η καλοκαιρινή μουσική εκδήλωση του Συνδέσμου, με τραγούδια που γράφτηκαν από σημαντικούς Έλληνες συνθέτες αποκλειστικά για το θέατρο.

Τα μέλη, πολλοί φίλοι και προσκεκλημένοι του Συνδέσμου είχαν την ευκαιρία ν’ απολαύσουν ένα μουσικό μωσαϊκό από τρεις εξαίρετους καλλιτέχνες υποτρόφους του Ιδρύματος Ωνάση: τον μπασσοβαρύτονο Τάσο Αποστόλου, την υψίφωνο Μαρία Μηλολιδάκη και τον πιανίστα Χρήστο Σακελλαρίδη που συνόδευσε τους δύο σολίστες.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με το ντουέτο «Ύπνε» του Θόδωρου Αντωνίου και ακολούθησαν τα τραγούδια «Όποιος δεν ακούσει» και «Κανείς δεν σ’ ήθελε» του ιδίου συνθέτη, που οι καλλιτέχνες τραγούδησαν σόλο.

Οικεία και πάντα αγαπημένα τα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι «Γύρνα φτερωτή του μύλου» και «Τώρα νυφούλα μου χρυσή» ζέσταναν ακόμα περισσότερο την ατμόσφαιρα. Ακολούθησαν η «Ιοκάστη», «Το τραγούδι του αποχαιρετισμού» και το κωμικό «Τραγούδι του δασκάλου» του Γιώργου Κουρουπού.

Υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση είναι και ο διακεκριμένος συνθέτης Νίκος Κυπουργός, τα τραγούδια του οποίου «Κίτρινο», «Απ’ τα κουμπάκια ανάμεσα» και «Το τραγούδι της προγονής» ερμήνευσαν υπέροχα οι δύο νέοι καλλιτέχνες.

Ένα ακόμα πέρασμα από τον Χατζιδάκι και τις συνθέσεις του «Πάει έφυγε το τραίνο» και το «Φεγγαράκι» οδήγησε στα τραγούδια του Δημήτρη Παπαδημητρίου «Σιμά», «Θέλω αυτό το λουλούδι» και «Λουλούδι μου», που απέδωσαν με λυρισμό η Μαρία Μηλολιδάκη και ο Τάσος Αποστόλου.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με το «Μια μαύρη Φορντ» και το «Ακούσατε-ακούσατε» του Χατζιδάκι. Ο Τάσος Αποστόλου και η Μαρία Μηλολιδάκη ενθουσίασαν το κοινό με τις φωνητικές, δεξιοτεχνικές αλλά και υποκριτικές τους ικανότητες και ο πιανίστας Χρήστος Σακελλαρίδης με την άψογη συνοδεία του, δίνοντας ένα παράδειγμα άρτιας συνεργασίας.

spacer Aπό αριστερά: Tάσος Aποστόλου, Mαρία Mηλολιδάκη, Xρήστος Σακελλαρίδης
spacer

Aπό αριστερά: Tάσος Aποστόλου, Mαρία Mηλολιδάκη, Xρήστος Σακελλαρίδης

spacer

Ο Τάσος Αποστόλου σπούδασε κλασσικό τραγούδι με τον Φ. Βουτσίνο. Με υποτροφίες του Ιδρύματος Ωνάση συνέχισε τις σπουδές λυρικού τραγουδιού και ηθοποιίας στο Μιλάνο, όπου και κέρδισε το 2003 το δεύτερο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό λυρικού τραγουδιού «Luigia Stramesi». Είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής Βεάκη. Έχει εμφανιστεί ως μονωδός στην Εθνική Λυρική Σκηνή («Νυχτερίδα» του Στράους, «El Cimmerron» του H.W. Henze), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Ηρώδειο, στο Μιλάνο και έχει συμπράξει με την Ορχήστρα των Χρωμάτων, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, τη Συμφωνική Oρχήστρα «Tito Schipa» κ.λπ. Ως ηθοποιός έχει εμφανιστεί στο Εθνικό Θέατρο, στο Θέατρο Τέχνης, στο Φεστιβάλ Επιδαύρου και αλλού.

Η υψίφωνος Μαρία Μηλολιδάκη είναι αριστούχος απόφοιτος του Ωδείου Αθηνών. Ως υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση μελέτησε με τους καθηγητές Τσιόνι και Νέγκρι στο Μιλάνο. Βραβεύτηκε στους διεθνείς διαγωνισμούς «Ενρίκο Καρούζο» το 2003 στο Μιλάνο και «Φραντσέσκο Μαρία Μαρτίνι» στη Βενετία. Έχει συνεργαστεί με την Aegean Opera υπό τη διεύθυνση του Σέριλ Μιλνς, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Εθνικό Θέατρο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, την Όπερα Δωματίου Αθηνών, την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών κ.ά. Έχει συμπράξει ως σολίστ με το κουιντέτο Melos Brass, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, τη Συμφωνική Oρχήστρα «Tito Schipa» κ.ά. Έχει εμφανιστεί στην Πορτογαλία, στη Ρώμη και στο Μιλάνο και έχει ηχογραφήσει για το θέατρο.

H μουσική εκδήλωση του Συνδέσμου φιλοξενήθηκε στο Aίθριο του νέου κτηρίου του Mουσείου Mπενάκη spacer
spacer

H μουσική εκδήλωση του Συνδέσμου φιλοξενήθηκε στο Aίθριο του νέου κτηρίου του Mουσείου Mπενάκη

spacer

Ο πιανίστας Χρήστος Σακελλαρίδης πήρε πτυχίο με την Λ. Μπογιατζίεβα. Ως υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση σπούδασε στην Ακαδημία Φραντς Λιστ, από όπου αποφοίτησε με δίπλωμα πιάνου, σολίστα μουσικής δωματίου και παιδαγωγίας. Έχει ηχογραφήσει έργα των Κούρταγκ και Λιγκέτι για την Ουγγρική Ραδιοφωνία και το 2003 κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό μουσικής δωματίου της HELEXPO. Από το 2002 έχει σχηματίσει πιανιστικό ντούο με τη Μ. Πίντσετιτς, με την οποία έχουν δώσει πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Την εκδήλωση του Συνδέσμου στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Αντώνης Παπαδημητρίου, ο επίτιμος αντιπρόεδρος κ. Παύλος Ιωαννίδης, ο συνθέτης κ. Θεόδωρος Αντωνίου, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και πολλοί φίλοι του Συνδέσμου.

Ιφιγένεια Κατίκα


Φωτογραφίες: all4mat.gr

spacer
spacer spacer spacer spacer 18-19
spacer
spacer
spacer
| ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΕΥΧΟΥΣ | ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΤΕΥΧΗ | ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ