αΩ spacer spacer spacer ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ spacer ΤΕΥΧΟΣ 29 spacer ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2005
Επιστροφή στην σελίδα των Περιεχομένων Επικοινωνία
spacer
spacer
spacer
βιβλιογραφικό δελτίο
spacer
spacer
spacer
spacer spacer spacer

Μαρίνα Βήχου. Μακεδονικό: Η Πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων. Αθήνα: Κούριερ Εκδοτική, 2005. Σελ. 318, 23 έγχρωμες εικόνες, ISBN 960-7851-39-0.

Ένα συναρπαστικό χρονικό της δράσης του UCK στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας από την δημοσιογράφο Μαρίνα Βήχου, που υπήρξε ανταποκρίτρια του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων και της Ελληνικής Υπηρεσίας του BBC στην Αλβανία και την ΠΓΔΜ από το 1991 έως το 2001. Με σπουδές Πολιτικών Επιστημών στην Αθήνα και Δυτικοευρωπαϊκής Πολιτικής στο Έσσεξ της Αγγλίας, καθώς και με βαθιά γνώση των γεγονότων, τα οποία έζησε από κοντά, η Βήχου μας προσφέρει μια λεπτομερή καταγραφή των όσων προηγήθηκαν της εύθραυστης συμφωνίας της Αχρίδας τον Αύγουστο του 2001, θέτοντας καίρια ερωτήματα ως προς τους στόχους του UCK, τους χειρισμούς της σλαβομακεδονικής ηγεσίας, την στάση της Δύσης. Αποτιμώντας τα όσα επακολούθησαν της συμφωνίας, η συγγραφέας καταλήγει σε ανησυχητικές προβλέψεις. Οι εξελίξεις που μεθοδεύονται εδώ και αρκετά χρόνια κατατείνουν, κατά την κρίση της, σε μια ριζική αλλαγή των συνόρων στα δυτικά Βαλκάνια, με απρόβλεπτες συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή.

Γ.Θ.Κ.

spacer
spacer
spacer
spacer spacer spacer

Γιάννης Στ. Δεληκωστόπουλος. Η Ελεύθερη Εκτίμηση των Αποδείξεων από τον Δικαστή στην Πολιτική Δίκη. Αθήνα-Κομοτηνή: Εκδόσεις Αντ. Ν.Σάκκουλα, 2004. Σελ. xii+219, βιβλιογραφία, ευρετήριο, ISBN 960-15-1221-7.

Στο έργο του ο δικηγόρος Γιάννης Δεληκωστόπουλος, διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου των Παρισίων, πραγματεύεται ένα νομικό θέμα που παρουσιάζει ευρύτερο ενδιαφέρον, την ελεύθερη εκτίμηση από τον δικαστή των αποδείξεων που προσκομίζουν οι διάδικοι στις αστικές δίκες. Συγκεκριμένα, ο συγγραφέας ερευνά την βασική αρχή στο δίκαιο σύμφωνα με την οποία το δικαστήριο, για να σχηματίσει την δικανική του πεποίθηση, συνεκτιμά ελεύθερα τα αποδεικτικά μέσα που επικαλούνται και προσκομίζουν νόμιμα οι διάδικοι για την απόδειξη των ισχυρισμών τους. Το ζήτημα αυτό έχει θεωρητικό βάθος και μεγάλη πρακτική σημασία, και αυτό διότι δεν νοείται δίκη χωρίς απόδειξη. Ωστόσο, προκύπτει το ερώτημα αν η ελευθερία αυτή του δικαστή διασφαλίζει και σε ποιο βαθμό την αξίωση για δίκαιες κατ’ αποτέλεσμα δίκες.

Ι.Κ.

spacer
spacer spacer spacer spacer 43
spacer
spacer
spacer
| ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΕΥΧΟΥΣ | ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΤΕΥΧΗ | ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ