αΩ spacer spacer spacer ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ spacer ΤΕΥΧΟΣ 28 spacer ΙΟΥΝΙΟΣ 2005
Επιστροφή στην σελίδα των Περιεχομένων Επικοινωνία
spacer
spacer
spacer
spacer spacer
Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο
Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο
spacer
της Λήδας Μπουζάλη
Tο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (Ω.Κ.Κ.) συμπλήρωσε τα 12 χρόνια λειτουργίας του, δώρο ζωής στους πολίτες αυτής της χώρας από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης.

Αληθινό μνημείο στην υπηρεσία της Υγείας, το Ω.Κ.Κ. αποτέλεσε το πρώτο από τα μεγάλα σχέδια που οραματίστηκε η διοίκηση του Ιδρύματος Ωνάση ένα έτος μετά τη σύστασή του. Χρειάστηκε, όμως, να μεσολαβήσουν αρκετά χρόνια –και μια αρχική περιπέτεια πολιτικού και διαδικαστικού χαρακτήρα– για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί. Ένα υπερσύγχρονο, πρότυπο νοσοκομείο, που κόστισε περίπου 75 εκατομμύρια δολάρια Η.Π.Α., δωρήθηκε έτοιμο και πλήρως εξοπλισμένο στο ελληνικό Δημόσιο στις 6 Οκτωβρίου 1992. Ξεπερνούν τις 74.000 οι ασθενείς που νοσηλεύθηκαν στο Ωνάσειο έως το τέλος του 2004, οι καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις πλησιάζουν τις 20.000, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες αριθμούν οι εξετάσεις που έχουν γίνει στα Εξωτερικά Ιατρεία. Το Ω.Κ.Κ. είναι, επίσης, το μόνο ελληνικό νοσοκομείο όπου γίνονται μεταμοσχεύσεις καρδιάς. Και όλα αυτά με άριστα αποτελέσματα, αφού ο δείκτης θνητότητας είναι από τους χαμηλότερους παγκοσμίως.

Όπως εξήγησε στο ΑΩ ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος Ωνάση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ω.Κ.Κ. κ. Απόστολος Ζαμπέλας, «η ιδέα ενός έργου στον τομέα της Υγείας είχε ξεκινήσει την εποχή που ζούσε η Χριστίνα, η οποία είχε ενδιαφερθεί, αφού είχε παρακολουθήσει στον Ευαγγελισμό μια εγχείριση ανοικτής καρδιάς που επραγματοποιείτο από Αμερικανούς Καρδιοχειρουργούς, μετακληθέντες από τη Θωρακοχειρουργική Κλινική του ως άνω νοσοκομείου, πριν ακόμη αρχίσουν να διενεργούνται εγχειρήσεις ανοικτής καρδιάς στην Ελλάδα από Έλληνες καρδιοχειρουργούς. Επίσης, τα χρόνια που ο όμιλος Ωνάση είχε την Ολυμπιακή, από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 και μετά, μας ζητούσαν συνεχώς εισιτήρια για τη μεταφορά μικρών παιδιών στην Αμερική για εγχειρίσεις καρδιάς. Προέκυψε, λοιπόν, η ιδέα της δημιουργίας ενός καρδιοχειρουργικού κέντρου. Ασχοληθήκαμε πολλά χρόνια για την επιλογή της οριστικής μελέτης για την ανέγερση του Νοσοκομείου και τελικώς ξεκινήσαμε να το κτίζουμε το 1989. Τον Ιούλιο 1993 άρχισε να λειτουργεί, αφού εξοπλίστηκε πλήρως από το Ίδρυμα.»

spacer Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια του νοσοκομείου στις 15 Iουλίου 1993
spacer

Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια του νοσοκομείου στις 15 Iουλίου 1993

spacer

Ο σχεδιασμός του Ωνασείου ανατέθηκε στο ειδικευμένο σε νοσοκομειακά κτήρια μεγάλο αρχιτεκτονικό γραφείο Llewelyn-Davies Weeks, σε συνεργασία με τα ελληνικά αρχιτεκτονικά γραφεία Καψαμπέλη και Σταμάτη. Το κτήριο αποτελείται από εννέα υπέργειους ορόφους, οι οποίοι αναπτύσσονται γύρω από ένα κεντρικό αίθριο. Στον κεντρικό αυτό χώρο, όπου δεσπόζει το επιβλητικό γλυπτό του Γιάννη Παππά, είχε διοργανώσει με μεγάλη επιτυχία το 2001 ο Σύνδεσμος Υποτρόφων την πρώτη εικαστική έκθεση που πραγματοποιήθηκε σε ελληνικό νοσοκομείο ύστερα από πρόταση και με την επιμέλεια του μέλους του Δ.Σ. του Συνδέσμου Γιάννη Pούσσου. Δεκαεπτά καλλιτέχνες-υπότροφοι είχαν λάβει μέρος στην έκθεση με τίτλο «Τέχνης Παλμοί», σφραγίζοντας με πρωτοποριακό τρόπο τη συνεργασία του Ιδρύματος Ωνάση, του Συνδέσμου Υποτρόφων και του Ω.Κ.Κ.

Με συνολικό εμβαδόν περίπου 20.000 τ.μ. σε οικόπεδο οκτώ στρεμμάτων επί της λεωφόρου Συγγρού, το νοσοκομείο είναι δυναμικότητας 127 κλινών, πλήρως κλιματιζόμενο και ο σχεδιασμός του βασίζεται στις σύγχρονες αντιλήψεις και προδιαγραφές που διέπουν τις μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες. Όλες οι κρίσιμες μονάδες βρίσκονται συγκεντρωμένες σε έναν και μόνο όροφο, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των βασικών λειτουργιών. Οι τοίχοι που χωρίζουν τα δωμάτια από τους διαδρόμους στους ορόφους νοσηλείας είναι γυάλινοι, ώστε να υπάρχει συνεχής επίβλεψη των ασθενών από το προσωπικό.

Tο γλυπτό του Γιάννη Παππά στο αίθριο του Ω.K.K. spacer
spacer

Tο γλυπτό του Γιάννη Παππά στο αίθριο του Ω.K.K.

Το Ω.Κ.Κ. είναι, επίσης, το πρώτο νοσοκομείο στην Ελλάδα που πιστοποιήθηκε κατά ISO 9001 για το σύνολο των δραστηριοτήτων του και ένα από τα ελάχιστα αντίστοιχα ευρωπαϊκά. Μάλιστα, η πιστοποίηση δόθηκε όχι από έναν, όπως είναι το σύνηθες, αλλά από δύο φορείς, ιδιαίτερα υψηλού κύρους, γεγονός που την καθιστά ουσιαστική, αδιάβλητη και μη αμφισβητήσιμη. Το Σύστημα Ποιότητας του Ωνασείου επιθεωρήθηκε τον Φεβρουάριο 2004 από δύο οργανισμούς πιστοποίησης: τον εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης, τον Ελ.Ο.Τ., και από την ελβετική Suisse Association for Quality Systems.

Η προσφορά του Ω.Κ.Κ. στην ελληνική κοινωνία από την έναρξη της λειτουργίας του έως σήμερα είναι ανυπολόγιστη. Όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΩ ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ω.Κ.Κ. καθηγητής κ. Ιωάννης Παπαδημητρίου, «το Ω.Κ.Κ. είναι δημιούργημα της αγάπης, της φιλανθρωπίας και των γενικότερων σκοπών που έχει θέσει το Ίδρυμα Ωνάση, και υλοποιήθηκε με τη θέληση των εκλεκτών οι οποίοι διοικούν το Ίδρυμα.

Η προσφορά του είναι τεράστια σε πολλούς τομείς. Καταρχήν είναι οι υπηρεσίες υψηλής στάθμης στην Καρδιολογία και την Καρδιοχειρουργική που προσφέρει. Χιλιάδες ασθενείς, που μόνο στον τομέα της καρδιοχειρουργικής ξεπερνούν τους 20.000, έχουν νοσηλευθεί, με άριστα αποτελέσματα, που είναι συγκρίσιμα –και σε πολλούς τομείς, όπως στις μεταμοσχεύσεις– καλύτερα από τα στατιστικά μεγάλων κέντρων του εξωτερικού.

Λόγω των παραπάνω, είναι μεγάλο το κέρδος το οποίο έχει και η πολιτεία. Όλα αυτά τα χρόνια έπαυσε ένας πολύ μεγάλος αριθμός αρρώστων να πηγαίνει στο εξωτερικό. Η λειτουργία του Ω.Κ.Κ. το 1993 σηματοδότησε τη στροφή των αρρώστων από το να πηγαίνουν στο εξωτερικό στο να μένουν στην Ελλάδα. Κι αυτό έχει διπλό κέρδος: αφενός έχει παύσει να δυσφημίζεται η χώρα μας στο εξωτερικό ότι στην Ελλάδα δεν μπορούν να γίνουν καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις. Το δεύτερο είναι κέρδος για την πολιτεία ανυπολόγιστης αξίας, γιατί κάθε άρρωστος πηγαίνοντας στο εξωτερικό έπαιρνε μαζί του και τους συγγενείς του, οι οποίοι τον ακολουθούσαν, και όλοι αυτοί αποζημιώνονταν από το κράτος και από τα δημόσια ταμεία. Θα πρέπει να υπολογίσει κανείς χονδρικά ότι τουλάχιστον 5-6 εκατομμύρια σε δραχμές έφευγαν την εποχή εκείνη σε συνάλλαγμα για κάθε ασθενή που πήγαινε στο εξωτερικό για θεραπεία. Όλα αυτά τα χρήματα έμειναν στη χώρα μας και είναι ένα τεράστιο κέρδος για την πολιτεία».

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Ω.Κ.Κ.
1993 - 2004

ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ

Συνολικός αριθμός εξετάσεων στα Εξωτερικά Ιατρεία

619.155

Ιατρικές επισκέψεις

327.638

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

Νοσηλείες (εισαγωγές) καρδιοχειρουργικών ασθενών

20.033

Νοσηλείες (εισαγωγές) καρδιολογικών ασθενών

54.331

ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ

Καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις

19.990

ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ

Μεταμοσχεύσεις καρδιάς

37

Εμφύτευση συστημάτων υποστήριξης μακράς διαρκείας αριστερής κοιλίας - LVAD

6

ΑΙΜΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Στεφανιογραφίες, αγγειοπλαστικές, καθετηριασμοί κ.λπ)

54.317

ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ

Ηλεκτροφυσιολογικές μελέτες, ablation, βηματοδότες κ.λπ)

11.668

ΗΜΕΡΕΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ

359.599

ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ

69,6%

ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΘΝΗΤΟΤΗΤΑ

1,17%

Το 1992 υπεγράφη μεταξύ του Ιδρύματος Ωνάση και του ελληνικού Δημοσίου μια σύμβαση δωρεάς και στη συνέχεια η τότε κυβέρνηση χαρακτήρισε το Ω.Κ.Κ. ως ίδρυμα ιδιωτικού δικαίου. Βάσει του νόμου αυτού λειτουργεί έως σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι το νοσοκομείο λειτουργεί σαν να είναι ιδιωτικό, και το κράτος –που του ανήκει– το χρηματοδοτεί. Όπως εξηγεί ο κ. Ζαμπέλας, το 98% των ασθενών του είναι ασφαλισμένοι σε δημόσια ταμεία, τα οποία δεν καλύπτουν το συνολικό κόστος της περίθαλψης –το οποίο λόγω της φύσης των παρεχομένων υπηρεσιών είναι πολύ υψηλό–, έτσι το κράτος πρέπει να καλύπτει τη ζημιά.

Το Ίδρυμα Ωνάση δεν έχει οικονομική σχέση με το Ω.Κ.Κ. στον τομέα της λειτουργίας του. Από τη σύμβαση δωρεάς, όμως, προβλέπεται η εκπροσώπηση του Ιδρύματος με ένα μέλος του στο επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο του Ωνασείου. «Βέβαια δεν έχει και σπουδαίο λόγο ένας στους επτά», σημειώνει ο κ. Ζαμπέλας, «καταλαβαίνετε ότι είναι μια μειοψηφία. Αλλά ο σκοπός του εκπροσώπου του Ιδρύματος είναι να παρακολουθεί εάν το νοσοκομείο λειτουργεί βάσει της συμβάσεως και του ιδρυτικού νόμου και ότι οποιεσδήποτε μεταβολές στους χώρους του νοσοκομείου δεν πλήττουν τη λειτουργικότητά του. Για να αλλάξει, παραδείγματος χάριν, ένα δωμάτιο και από δίκλινο να γίνει τρίκλινο, ή για να μεταβληθεί η χρήση ενός χώρου του νοσοκομείου, πρέπει να υπάρχει και η έγκριση του Ιδρύματος».

Άποψη του χειρουργείου από το θεωρείο spacer
spacer

Άποψη του χειρουργείου από το θεωρείο

Ο κ. Ζαμπέλας, ως εκπρόσωπος του Ιδρύματος Ωνάση με αλλεπάλληλες θητείες, έχει παρακολουθήσει την εξέλιξη του Ω.Κ.Κ. από την εποχή της κατασκευής του έως σήμερα.

«Όλα τα Διοικητικά Συμβούλια που έχουν περάσει από το νοσοκομείο έχουν καταβάλει φιλότιμη προσπάθεια, αλλά το δυσάρεστο είναι ότι δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος της λειτουργίας του. Τα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών ζητούν συνεχώς τη μείωση του κόστους. Αλλά τι οικονομίες μπορούν να γίνουν, αφού οι υπηρεσίες υψηλού επιπέδου που προσφέρει έχουν εκ των πραγμάτων μεγάλο κόστος; Μήπως θέλει το κράτος να γίνει το Ω.Κ.Κ. δευτέρας κατηγορίας νοσοκομείο ή να μην δέχεται ασφαλισμένους;

Διότι, σύμφωνα με τον νόμο, το ύψος του νοσηλίου καθορίζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου. Θα μπορούσε, δηλαδή, να ορίσει το κόστος μιας εγχείρησης ανοικτής καρδιάς, φερ’ ειπείν σε 5 εκατομμύρια δραχμές, αντί για τα 3 εκατομμύρια που δίνει το κράτος. Κανένα Συμβούλιο, όμως, δεν αποφασίζει κάτι τέτοιο, γιατί είναι διορισμένο από το δημόσιο, το οποίο δεν θέλει να αποκλείσει τους ασφαλισμένους των μεγάλων δημόσιων ταμείων (ΙΚΑ, ΟΓΑ κ.λπ.). Έτσι, υπάρχει ένα κενό που προσπαθούν να καλύψουν».

spacer Γιατρός και νοσηλεύτριες στην Παιδοκαρδιολογική – Παιδοκαρδιοχειρουργική Mονάδα Eντατικής Θεραπείας
spacer

Γιατρός και νοσηλεύτριες στην Παιδοκαρδιολογική – Παιδοκαρδιοχειρουργική Mονάδα Eντατικής Θεραπείας

spacer

Παρά τα προβλήματά του το Ω.Κ.Κ. έχει επιτελέσει τεράστιο έργο. Προοδεύει επιστημονικά, είναι πρωτοπόρο σε πολλούς τομείς και θεωρείται το δεύτερο τη τάξει νοσοκομείο στην Ευρώπη. Σημαντική υπηρεσία προσφέρει, επίσης, στον τομέα της παιδοκαρδιολογίας και παιδοκαρδιοχειρουργικής, αφού οι μικροί ασθενείς που παλαιότερα κατευθύνονταν στο εξωτερικό, περίπου 300 ετησίως, σήμερα καταφεύγουν στο Ωνάσειο. Η δράση του δεν είναι μονόπλευρη και δεν εξαντλείται μόνο στο κλινικό έργο που παρέχει, αλλά επεκτείνεται στο ερευνητικό και εκπαιδευτικό πεδίο. Παράλληλα, υπάρχουν πολλά ερευνητικά πρωτόκολλα τα οποία γίνονται με τη φροντίδα των άξιων επιστημόνων που υπάρχουν στο νοσοκομείο. Το Ω.Κ.Κ. έχει αναγνωριστεί για να δίνει ειδικότητα στους ασκούμενους. Σημαντικά ιατρικά συνέδρια διεξάγονται τακτικά στο νοσοκομείο, τα οποία χρηματοδοτούνται από το Ίδρυμα Ωνάση, όπως το πρόσφατο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιαγγειακής Χειρουργικής.

Όπως ανέφερε ο κ. Ιωάννης Παπαδημητρίου σχετικά με το θέμα του νοσοκομειακού εξοπλισμού, «η σύγχρονη ιατρική τεχνολογία σημαντικότατα βοήθησε στο να έχουμε αυτές τις επεμβάσεις κι αυτά τα καλά αποτελέσματα. Αλλά, όπως όλοι γνωρίζουμε, τα σύγχρονα, ηλεκτρονικοποιημένα μηχανήματα αλλάζουν από γενιά σε γενιά των υπολογιστών και σύντομα τα καινούργια γίνονται παλιά. Για να προσφέρει κανείς σύγχρονες υπηρεσίες, πρέπει να είναι εξοπλισμένος με όλα τα σύγχρονα μηχανήματα. Η ανανέωση της τεχνολογίας γίνεται κι αυτή με δωρεές του Ιδρύματος Ωνάση».

Όπως είναι γνωστό, με τη συμπλήρωση των δέκα χρόνων λειτουργίας του Ω.Κ.Κ. το Ίδρυμα Ωνάση προμηθεύτηκε με ίδια κεφάλαια και δώρισε στο νοσοκομείο μηχανήματα νεοτάτου τύπου και βιοϊατρικοτεχνολογικό εξοπλισμό ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ περίπου. Τα αντικατασταθέντα μηχανήματα δωρίθηκαν από το Ίδρυμα στο Κρατικό Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Ερεβάν της Αρμενίας. Έκτοτε η Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου αυτού φέρει την επωνυμία «Αλέξανδρος Ωνάσης».

«Την εποχή που κατασκευάστηκε το Ωνάσειο ήταν κτιριακώς επαρκές, σήμερα, όμως, ασφυκτιά», επισημαίνει ο πρόεδρος του νοσοκομείου. «Αφενός γιατί η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη –αφού ελάχιστοι πλέον ασθενείς πηγαίνουν στο εξωτερικό– και αφετέρου γιατί η ιατρική τεχνολογία εξελίσσεται. Βγαίνουν καινούργια μηχανήματα, τα οποία προσφέρουν πολλά στον άρρωστο, για τα οποία δεν υπάρχει χώρος. Τρίτος λόγος είναι η πολύ μεγάλη ανάπτυξη της καρδιοεπεμβατικής που δεν μπορούσε να έχει προβλεφθεί την εποχή εκείνη. Ένα πολύ μεγάλο μέρος από τις καρδιολογικές πράξεις αντιμετωπίζεται με επεμβατικούς τρόπους από τους καρδιολόγους, τους ακτινολόγους κ.λπ. Μεγάλος αριθμός ασθενών, σημαντικά μεγαλύτερος από τους αρρώστους οι οποίοι χειρουργούνται, έρχεται για να υποβληθεί σε αυτού του είδους τις θεραπείες. Όλοι αυτοί οι λόγοι κάνουν το νοσοκομείο αυτό να ασφυκτιά. Νομίζω ότι έχει φθάσει η ώρα που θα πρέπει να αναπτυχθεί, για να μπορέσει αποτελεσματικότερα να εκπληρώσει την αποστολή του και να εξυπηρετήσει την ελληνική κοινωνία και τον πάσχοντα». Έχει ήδη εκπονηθεί ένα σχέδιο και υπάρχει προμελέτη και μακέτα για μια μελλοντική επέκταση του Ωνασείου στο υπάρχον οικόπεδο με τρόπο που δεν θα αλλοιώνει, αλλά αντίθετα θα συμπληρώνει την αισθητική του κτηρίου. Μάλιστα η διοίκηση βρίσκεται στη διαδικασία να ζητήσει να ανακηρυχθεί το κτίσμα ως σύγχρονο αρχιτεκτονικό μνημείο.

Άποψη του ακτινοδιαγνωστικού εργαστηρίου spacer
spacer

Άποψη του ακτινοδιαγνωστικού εργαστηρίου

«Υπάρχει μια πρόβλεψη για επέκταση των εγκαταστάσεων, αλλά το ζήτημα είναι ποιός θα την πραγματοποιήσει και ποιός θα την χρηματοδοτήσει», παρατηρεί σχετικά ο κ. Απόστολος Ζαμπέλας. «Όμως, στη φάση αυτή, όπως είναι γνωστό, το Ίδρυμα έχει αναλάβει την υλοποίηση της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών και δεν μπορεί να διαθέσει χρήματα. Εάν θέλει το κράτος να προχωρήσει, εμείς δεν έχουμε αντίρρηση, αλλά βάσει της προμελέτης για να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του κτηρίου».

Η μεγαλύτερη αναγνώριση του έργου που επιτελεί τόσα χρόνια το Ω.Κ.Κ. προέρχεται από το κοινό, που το περιβάλλει με την εμπιστοσύνη του.

Το Ίδρυμα Ωνάση συμπαρίσταται, χρηματοδοτεί τα συνέδρια, τις εκπαιδευτικές ανάγκες του και την ανανέωση του εξοπλισμού. «Όπως έχουμε δηλώσει», καταλήγει ο κ. Ζαμπέλας, «πάντοτε θα είμαστε κοντά για να βοηθάμε όσο μπορούμε, ώστε να διατηρήσει το υψηλό επίπεδο και την αίγλη του».

spacer
spacer spacer spacer spacer 16-21
spacer
spacer
spacer
| ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΕΥΧΟΥΣ | ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΤΕΥΧΗ | ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ