αΩ spacer spacer spacer ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ spacer ΤΕΥΧΟΣ 28 spacer ΙΟΥΝΙΟΣ 2005
Επιστροφή στην σελίδα των Περιεχομένων Επικοινωνία
spacer
spacer
spacer
spacer spacer

Εαρινή Εορταστική Βραδιά

Tο Σάββατο 23 Απριλίου 2005 πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ιδρύματος Ωνάση η καθιερωμένη μουσική εκδήλωση του Συνδέσμου Yποτρόφων για το Πάσχα. O Χρήστος Σακελλαρίδης στο πιάνο και η Άννα Αλεξοπούλου σε άριες των Ντουράντε, Περγκολέζι, Γκουνώ, Μπαχ και Μπιζέ

O Χρήστος Σακελλαρίδης στο πιάνο και η Άννα Αλεξοπούλου σε άριες των Ντουράντε, Περγκολέζι, Γκουνώ, Μπαχ και Μπιζέ

Έργα εποχής μπαρόκ αλλά και βερισμού για φωνή και πιάνο περιλάμβανε το πρόγραμμα που παρουσίασαν δύο νέοι καλλιτέχνες και είχε τη χαρά να φιλοξενήσει ο Σύνδεσμος Υποτρόφων. Η υψίφωνος Άννα Αλεξοπούλου και ο πιανίστας Χρήστος Σακελλαρίδης ενθουσίασαν το κοινό που παρακολούθησε με αμείωτο ενδιαφέρον μια ξεχωριστή βραδιά, η οποία διαπνεόταν από το κατανυκτικό πνεύμα του Πάσχα.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με τις άριες «Vergin tutt’ amor» του Φραντσέσκο Ντουράντε και τον 112ο ψαλμό «Gloria» από την καντάτα Laudate Pueri του Τζοβάννι Μπαττίστα Περγκολέζι.

spacer Oι δυο ερμηνευτές με τον κ. Αντώνη Παπαδημητρίου και τον κ. Παναγή Μαρκέτο
spacer

Oι δυο ερμηνευτές με τον κ. Αντώνη Παπαδημητρίου και τον κ. Παναγή Μαρκέτο

spacer

Ακολούθησε η πασίγνωστη άρια «Ave Maria» του Σαρλ Γκουνώ –εμπνευσμένη από το δημοφιλές πρώτο πρελούδιο σε ντο μείζονα από το «Καλώς Συγκερασμένο Κλειδοκύμβαλο» του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ–, η ερμηνεία της οποίας από την Άννα Αλεξοπούλου γοήτευσε το κοινό.

Στη συνέχεια, η καλλιτέχνης τραγούδησε το «Komm, süßer Tod» του Μπαχ από την Καντάτα 1724.

Ο Χρήστος Σακελλαρίδης ερμήνευσε σόλο στο πιάνο τη γαλλική σουίτα σε ντο ελάσσονα του Μπαχ και συνέχισε η Άννα Αλεξοπούλου με την άρια «Agnus Dei» του Ζωρζ Μπιζέ από το δράμα του Αλφόνς Νταντέ «Αρλεζιάνα».

Ακολούθησαν οι άριες «Quia respexit humilitatem» από το Μεγαλυνάριο σε ρε ελάσσοντα BWV243 του Μπαχ και «O Divine Redeemer» του Σαρλ Γκουνώ. Η βραδιά έκλεισε με τα τροπάρια «Τον νυμφώνα σου βλέπω» και «Αι γενεαί πάσαι», που απέδωσε η Άννα Αλεξοπούλου μεταφέροντας με τη ζεστασιά τής φωνής της το κοινό πιο κοντά στο κατανυκτικό πνεύμα των ημερών του Πάσχα.

spacer
spacer

Οι δύο καλλιτέχνες, αν και νέοι, έχουν πλούσια δραστηριότητα. Η Άννα Αλεξοπούλου είναι κάτοχος διπλώματος πιάνου, μονωδίας και πτυχίου ανωτέρων θεωρητικών. Το 1997 πήρε πρώτο βραβείο και υποτροφία του Ιδρύματος Φούλμπραϊτ. Το 1998, με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση μελέτησε με την Ελίζαμπεθ Βρένιος στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον. Το 1999 έκανε το ντεμπούτο της στο Άβερι Φίσερ Χωλ στο Λίνκολν Σέντερ της Νέας Υόρκης. Έχει εμφανιστεί σε πολλές σημαντικές αίθουσες στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο Μόναχο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και έχει συνεργαστεί με γνωστά σύνολα, όπως το New York Ensemble, New Jersey Ensemble, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, τα Μουσικά Σύνολα της Ε.Ρ.Τ., την Ορχήστρα των Χρωμάτων κ.ά. Έχει ηχογραφήσει για το Τρίτο Πρόγραμμα της Ε.ΡΑ. και έχει παρουσιάσει σε πρώτη εκτέλεση έργα του 20ού αιώνα.

Η δισκογραφία της περιλαμβάνει έργα του Β. Δημητρίου, τραγούδια του Μ. Χριστοδουλίδη και έργα Αμερικανών συνθετών του 20ού αιώνα. Επίσης, πρωταγωνίστησε στην ταινία «Επιστροφή του Οδυσσέα» για τη ζωή και το έργο του Ν. Σκαλκώτα.

Ο πιανίστας Χρήστος Σακελλαρίδης πήρε πτυχίο με τη Λ. Μπογιατζίεβα και συνέχισε τις σπουδές του στην Ακαδημία Φραντς Λιστ με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση, από όπου αποφοίτησε με δίπλωμα πιάνου, σολίστα μουσικής δωματίου και παιδαγωγίας. Έχει ηχογραφήσει έργα των Κούρταγκ και Λιγκέτι για την Ουγγρική Ραδιοφωνία και το 2003 κέρδισε πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό μουσικής δωματίου της HELEXPO. Από το 2002 έχει σχηματίσει πιανιστικό ντούο με τη Μ. Πίντσετιτς, με την οποία έχουν δώσει πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχουν παρουσιάσει για πρώτη φορά έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών και έχουν συμμετάσχει σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο κ. Αντώνης Παπαδημητρίου εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Υποτρόφων, καθώς και πλήθος φίλων και μελών του Συνδέσμου, που ευχαρίστησαν και συνεχάρησαν θερμά τους δύο υποτρόφους για την άρτια συνεργασία τους, με την ευχή να ακολουθήσουν και άλλες ανάλογες εκδηλώσεις.

Ιφιγένεια Κατίκα

Φωτογραφίες: all4mat.gr

spacer
spacer spacer spacer spacer 14-15
spacer
spacer
spacer
| ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΕΥΧΟΥΣ | ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΤΕΥΧΗ | ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ