αΩ spacer spacer spacer ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ spacer ΤΕΥΧΟΣ 28 spacer ΙΟΥΝΙΟΣ 2005
Επιστροφή στην σελίδα των Περιεχομένων Επικοινωνία
spacer
spacer
spacer
spacer spacer
Βράβευση του Ιδρύματος Ωνάση
O πρόεδρος του Iδρύματος κ. Στέλιος Παπαδημητρίου παραλαμβάνει το βραβείο από τον κ. Μάικλ Τουσιάνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Σχολής Διεθνών και Δημοσίων Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Κολούμπια
spacer

O πρόεδρος του Iδρύματος κ. Στέλιος Παπαδημητρίου παραλαμβάνει το βραβείο από τον κ. Μάικλ Τουσιάνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Σχολής Διεθνών και Δημοσίων Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Κολούμπια

Tο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, και ειδικότερα η Σχολή Διεθνών και Δημοσίων Υποθέσεων, βράβευσε στις 29 Μαρτίου 2005 το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης δια του προέδρου του κ. Στέλιου Παπαδημητρίου με το πέμπτο ετήσιο βραβείο για τον παγκόσμιο ηγετικό του ρόλο.

Η τιμή αυτή προς το Ίδρυμα Ωνάση έγινε σε αναγνώριση των «εξαιρετικών, συνεχών παγκόσμιων μορφωτικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του Ιδρύματος».

spacer Aπό δεξιά, ο κ. Aντώνης Παπαδημητρίου, ο κ. Eυθύμιος Σουλογιάννης, η κ. Aλεξάνδρα και ο κ. Στέλιος Παπαδημητρίου, ο κ. Γκαμάλ Xέλμι, ο κ. Σπυρίδων Kαμαλάκης, ο κ. Aντώνης Γαβριηλίδης και ο κ. Bασίλιος Bελής
spacer

Ο κ. Στέλιος Παπαδημητρίου μίλησε για τη σημασία της διατήρησης των κλασικών σπουδών στην ανώτατη εκπαίδευση διεθνώς

spacer

Παραλαμβάνοντας το βραβείο από την κοσμήτορα της Σχολής Δρα Λίσα Άντερσον και τον κ. Mάικλ Tουσιάνι, μέλος του Δ.Σ. της Σχολής, ο κ. Παπαδημητρίου ευχαρίστησε την έγκριτη Σχολή Διεθνών και Δημοσίων Υποθέσεων για το τόσο σημαντικό βραβείο και υπενθύμισε την αφοσίωση του Ιδρύματος Ωνάση, από τη σύστασή του και έως σήμερα, στο έργο της προώθησης και χρηματοδότησης μορφωτικών προγραμμάτων, ιδιαίτερα στον τομέα του ελληνικού Πολιτισμού. «Το πρόγραμμα αυτό είναι σημαντικό», τόνισε ο κ. Παπαδημητρίου, «διότι, όπως γνωρίζουμε όλοι, τα κονδύλια για τις κλασσικές σπουδές έχουν μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, λόγω της εσφαλμένης εντύπωσης ότι οι σπουδαστές πρέπει να αποκτούν πρακτικές γνώσεις, οι οποίες θα τους εξασφαλίσουν έναν μισθό. Οι κλασσικές σπουδές δεν τυγχάνουν της αναγνώρισης της “αγοράς” και συνήθως δεν εξασφαλίζουν “μισθό”.

«Στην εσφαλμένη αυτή άποψη», συνέχισε, «το Ίδρυμα απαντά υποστηρίζοντας το απειλούμενο είδος των κλασσικών σπουδών, με την πεποίθηση ότι αποτελούν απαραίτητο εφόδιο για τη σωστή εκπαίδευση των φοιτητών. Οι κλασσικές σπουδές βοηθούν τους σπουδαστές να μάθουν τη γλώσσα τους, αφού ένα μεγάλο μέρος της γλώσσας τους είναι, ούτως ή άλλως, ελληνικό ή “μεταμφιεσμένα” Ελληνικά.

«Το να μάθει κανείς να σκέπτεται με ορθολογικό, επιστημονικό τρόπο, σημαίνει να μάθει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει αληθινός επιστήμων, και αυτό διδάσκουν κατά κύριο λόγο οι κλασσικές σπουδές» Επιπλέον, ο ελληνικός Πολιτισμός είναι ο μόνος που διδάσκει τους ανθρώπους να είναι ηθικοί και ανοικτόμυαλοι. Δεν διαχωρίζει τους ανθρώπους ανάλογα με την εθνικότητα, τη θρησκεία, την καταγωγή ή τη φυλή τους. Τους διδάσκει να σκέπτονται με αμεροληψία και να αντιμετωπίζουν με ανεκτικότητα τις απόψεις των συνανθρώπων τους. Είναι ένας Πολιτισμός που διακηρύσσει το δικαίωμα όλων των ανθρώπων να μαθαίνουν και να απολαμβάνουν την ομορφιά των Τεχνών, όπως τη μουσική, τον χορό, τη ζωγραφική, το θέατρο, με έναν τρόπο μοναδικό σε βάθος και ένταση σε σύγκριση με οποιονδήποτε άλλο πολιτισμό.

O κ. Στέλιος Παπαδημητρίου και η σύζυγός του φωτογραφίζονται με τους αντιπροέδρους του Ιδρύματος Ωνάση κκ. Απόστολο Ζαμπέλα και Παύλο Ιωαννίδη, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του θυγατρικού Ιδρύματος Ωνάση Νέας Υόρκης κ. Μάικλ Σωτήρχο, τον spacer
spacer

O κ. Στέλιος Παπαδημητρίου και η σύζυγός του φωτογραφίζονται με τους αντιπροέδρους του Ιδρύματος Ωνάση κκ. Απόστολο Ζαμπέλα και Παύλο Ιωαννίδη, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του θυγατρικού Ιδρύματος Ωνάση Νέας Υόρκης κ. Μάικλ Σωτήρχο, τον αντιπρόεδρο της Exxon-Mobil κ. Ντένις Χιούστον και τις συζύγους τους

«Θα ήταν κρίμα», συνέχισε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, «εάν οι φοιτητές διδάσκονταν μόνο το πώς να κατασκευάζουν γέφυρες, αεροπλάνα, πλοία και άλλα μηχανήματα ή πώς να ανακαλύπτουν τα μυστήρια της Βιολογίας και της Χημείας, αλλά να μην ξέρουν σχεδόν τίποτε για το υπόλοιπο σημαντικότατο κομμάτι του εαυτού τους και των συνανθρώπων τους.

«Για τον λόγο αυτό το Ίδρυμα είναι αφοσιωμένο στη διάδοση του ελληνικού Πολιτισμού. Θέλω, επίσης, να τονίσω με ικανοποίηση», κατέληξε ο κ. Παπαδημητρίου, «ότι το Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών του Τμήματος Κλασσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κολούμπια έχει δεχθεί την οικονομική ενίσχυση του Ιδρύματος για τον σκοπό αυτό».

Στο πλαίσιο της ίδιας βράβευσης τιμήθηκαν, επίσης, ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών στρατηγός Μπεν Σκόουκροφτ, σε αναγνώριση των εξαιρετικών υπηρεσιών του στον στρατιωτικό, κυβερνητικό και δημόσιο τομέα, και ο Κένεθ Νάκλς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού για την Ανάπτυξη του Άνω Μανχάταν, σε αναγνώριση του ηγετικού του ρόλου στην αναζωογόνηση της περιοχής μέσω δημοσίων και ιδιωτικών πόρων.

spacer
spacer spacer spacer spacer 12-13
spacer
spacer
spacer
| ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΕΥΧΟΥΣ | ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΤΕΥΧΗ | ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ