αΩ spacer spacer spacer ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ spacer ΤΕΥΧΟΣ 27 spacer MAPTIOΣ 2005
Επιστροφή στην σελίδα των Περιεχομένων Επικοινωνία
spacer
spacer
spacer
συνέντευξη
spacer
spacer
spacer
Πέδρο spacer Ολάγια spacer
spacer
spacer
spacer
Συνέντευξη
στη
Λήδα
Μπουζάλη
spacer
spacer
Πέδρο Oλάγια
spacer
spacer

Περιηγήσεις στη Μυθολογική Ελλάδα

spacer
Το βιβλίο του Μυθολογικός Άτλας της Ελλάδας προκάλεσε αίσθηση όταν κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Road και μετεξελίχθηκε σε τηλεοπτική σειρά με τίτλο «Οι Τόποι των Μύθων». Ήταν το αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας που υποστηρίχθηκε από το Ίδρυμα Ωνάση, ενός οδοιπορικού 100.000 χιλιομέτρων, στα ίχνη που άφησαν θεοί και ημίθεοι, νύμφες, σάτυροι, ήρωες και κάθε λογής μυθικά πρόσωπα στον ελλαδικό χώρο. Ο συγγραφέας και φωτογράφος Πέδρο Ολάγια Γκονθάλεθ ντε λα Βέγα είναι ένας γνήσιος εραστής του κλασικού πολιτισμού. Γεννήθηκε το 1966 στο Οβιέδο της Ισπανίας, όπου παρακολούθησε μαθήματα Φιλολογίας, Ιστορίας της Τέχνης και Φιλοσοφίας και πήρε πτυχίο στη Ρομανική Φιλολογία. Έχει διδάξει Ελληνικά σε ξένα πανεπιστήμια. Από το 1994 ζει μόνιμα στην Ελλάδα, όπου συνεχίζει το συγγραφικό, μεταφραστικό και διδακτικό έργο του. Με αξιοθαύμαστη ευφράδεια και λεκτικό πλούτο στα Ελληνικά μίλησε στο ΑΩ.
spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
spacer
Φέτος την άνοιξη επαναπροβάλλεται από τη ΝΕΤ η τηλεοπτική σειρά σας «Οι Τόποι των Μύθων». Πώς προέκυψε αυτό το ντοκυμαντέρ;
spacer
spacer

Η σειρά «Οι Τόποι των Μύθων» γράφτηκε στα τέλη 2003 – αρχές 2004, ειδικά για το ολυμπιακό πρόγραμμα, και προβλήθηκε καθημερινά στην τηλεόραση κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Αποτελείται από 12 επεισόδια. Τα γυρίσματα έγιναν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, επειδή είχε προηγηθεί όλη η εργασία για τον Μυθολογικό Άτλαντα που εκδόθηκε χάρη στο Ίδρυμα Ωνάση. Έτσι «Οι Τόποι των Μύθων» αποτελούν μια προσαρμογή του Άτλαντα για την τηλεόραση.

spacer
Πόσες τοποθεσίες επισκεφθήκατε για τα γυρίσματα; Γιατί, ο Μυθολογικός Άτλαντας παρουσιάζει εκατοντάδες μέρη της Ελλάδας...
spacer
spacer

Κάναμε μια πολύ μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, στα πιο αντιπροσωπευτικά μέρη, περίπου 7.000 χλμ. στους δύο μήνες των γυρισμάτων. Αλλά δεν συγκρίνεται με τις 100.000 χλμ. που έκανα για τον Άτλαντα!

spacer
Tα Kυκλώπεια τείχη στην Tίρυνθα κατασκευάστηκαν από τους επτά Γαστερόχειρες Kύκλωπες spacer

Tα Kυκλώπεια τείχη στην Tίρυνθα κατασκευάστηκαν από τους επτά Γαστερόχειρες Kύκλωπες

spacer
Πόσα σημεία της Ελλάδας καλύπτει ο Μυθολογικός Άτλαντας;
spacer
spacer

Οι τοποθεσίες που σχετίζονται με τους αρχαίους μύθους ξεπερνούν τις χίλιες.

spacer
Κορυφή σελίδας
spacer
Απ’ όλα τα μέρη που επισκεφθήκατε, ποιο σας έχει κάνει τη βαθύτερη εντύπωση;
spacer
spacer

Αυτό που με γοητεύει περισσότερο είναι ακριβώς το σύνολο των τόπων. Η γοητεία αρχίζει όταν κάποιος έχει την αίσθηση ή την ψευδαίσθηση ότι κατέχει έστω και για μια στιγμή το σύνολο. Μπορώ να ξεχωρίσω πολλά σημεία που μ’ ενδιαφέρουν περισσότερο, όπως η Αρκαδία, που κατέχει μια προνομιούχα θέση σ’ αυτό το πλέγμα της Μυθολογίας: είναι λίκνο της Μυθολογίας και διατηρεί πάντα μια εκδοχή παλαιότερη ή διαφορετική απ’ όσες έχουν περάσει στον ελληνορωμαϊκό και τον δυτικό κόσμο. Για τους ίδιους λόγους ξεχωρίζω την περίπτωση της Κρήτης και της Θεσπρωτίας, για όσα σχετίζονται με τους μύθους του Κάτω Κόσμου.

spacer
Bελανιδιά: το ιερό δένδρο της Δωδώνης spacer

Bελανιδιά: το ιερό δένδρο της Δωδώνης

spacer
Απογοητευτήκατε με κάποιους από τους τόπους που συναντήσατε;
spacer
spacer

Όχι, ίσως γιατί πήγαινα πάντα με την πιο ουδέτερη ματιά και δεν περίμενα να δω κάτι συγκεκριμένο. Πολλές φορές η έκπληξη ήταν ευχάριστη. Είδα περισσότερα πράγματα από εκείνα που περίμενα να δω. Αλλά νομίζω ότι το σημαντικό είναι ότι κάθε τόπος είναι αυτό που ο καθένας μπορεί να προβάλει πάνω του, είναι μόνο ένα σημείο στήριξης για την πνευματική άσκηση καθενός. Θα μπορούσαν ορισμένα από αυτά τα μέρη να είναι σε καλύτερη κατάσταση, αλλά είναι πολύ σημαντικό να καλλιεργηθεί επαρκώς μια συνείδηση της πολιτιστικής αξίας αυτών των τόπων πριν ξεκινήσουμε να τους «σώσουμε», γιατί πολλά έχουν καταστραφεί με αυτό τον τρόπο.

spacer
spacer
spacer
spacer
spacer

Η γεωγραφία της Ελλάδας είναι ένας ζωντανός ποιητικός χάρτης

spacer
Πώς ξεκίνησε η ιδέα σας για τον Μυθολογικό Άτλαντα;
spacer
spacer

Είχα ήδη ξεκινήσει την έρευνα, όταν απευθύνθηκα στο Ίδρυμα Ωνάση κι εκείνο αμέσως ενέκρινε την πρόταση, γιατί την θεώρησε ενδιαφέρουσα. Όχι μόνο μου έδωσε την υποτροφία, αλλά αγκάλιασε την ιδέα από την αρχή και την υποστήριξε στην υλοποίηση, την έκδοση και την προβολή του έργου. Η συνεργασία μας αποδείχθηκε πολύ καρποφόρα.

Σκοπός μου ήταν να αποδείξω ότι η γεωγραφία της Ελλάδας είναι ένας ζωντανός ποιητικός χάρτης, σαν ανθρώπινο δέρμα, απλωμένο επάνω από βουνά και ποτάμια, και να προσκαλέσω έπειτα το κοινό να τον γνωρίσει. Για να δώσουμε ορατή μορφή σ’ αυτό τον χάρτη, έπρεπε να συγκεντρώσουμε όλες τις πληροφορίες για τους ελληνικούς μύθους που υπάρχουν διάσπαρτες στην αρχαιοελληνική γραμματεία, σε περισσότερους από 100 αρχαίους συγγραφείς. Μετά έπρεπε να οργανώσουμε αυτό το κείμενο, να του δώσουμε τη μορφή ανεξαρτήτων λημμάτων, τα οποία οργανώθηκαν με τοπογραφικό χαρακτήρα. Κάθε λήμμα είναι ένας τόπος και τα λήμματα που αντιστοιχούν σε κάθε μυθικό πρόσωπο κατατάσσονται με χρονολογική σειρά. Μετά έπρεπε να επισκεφθούμε αυτά τα μέρη, συχνά να τα ανακαλύψουμε. Πολλές φορές οι πληροφορίες που διαθέτουμε είναι μόνο μια μαρτυρία, ένα άπαξ του Παυσανία, που πρέπει να διασταυρωθεί με επιτόπια έρευνα. Έπρεπε να φωτογραφήσουμε αυτά τα μέρη, σεβόμενοι τον χώρο και το αρχαίο κείμενο. Ύστερα έγινε η τοποθέτηση αυτών των τόπων επάνω σε χάρτες ακριβείας 1:250, με σκοπό να προσφέρουμε ένα μυθολογικό χάρτη της Ελλάδας που προβάλλεται επάνω από τον γεωγραφικό χάρτη της σημερινής επικράτειας.

spacer
Κορυφή σελίδας
spacer
Tι προβλήματα συναντήσατε και πώς αντιμετωπίσατε τα αμφιλεγόμενα σημεία των μύθων;
spacer
spacer

Βεβαίως, υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες πληροφορίες, ακόμα και στους ίδιους τους αρχαίους συγγραφείς. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις προσπαθήσαμε να αναφέρουμε τουλάχιστον τις σημαντικότερες πληροφορίες. Συνήθως, κάθε λήμμα έχει μία υποσημείωση με όλες τις εναλλακτικές εκδοχές. Mερικές φορές είναι δύσκολο να ξέρουμε πού βρίσκονται μέρη χωρίς ορατά απομεινάρια, όπως σπηλιές ή αρχαίοι δρόμοι.

spacer
Ετοιμάζετε κάποια καινούργια έρευνα;
spacer
spacer

Εδώ και τέσσερα χρόνια ετοιμάζω ένα βιβλίο για την Αρκαδία, για τον μύθο της «Ευδαίμονος Αρκαδίας» στον πολιτισμό της Δύσης και το πώς ενέπνευσε τη φιλοσοφία, τη λογοτεχνία, τις εικαστικές τέχνες και την κοινωνιολογία. Ένα βιβλίο αρκετά μεγάλο με κείμενα δοκιμιακού χαρακτήρα, με φωτογραφίες, χάρτες και πίνακες, που ευελπιστώ να είναι ένα βιβλίο για όλους τους θιασώτες του ελληνικού πολιτισμού.

spacer
H σπηλιά του λιονταριού στο όρος Tρητός στη Nεμέα spacer

H σπηλιά του λιονταριού στο όρος Tρητός στη Nεμέα

spacer
Η έρευνά σας σε τι πηγές βασίζεται;
spacer
spacer

Σε ευρωπαϊκά κείμενα, γιατί η Ελλάδα ενέπνευσε αυτό τον μύθο αλλά δεν τον έζησε πραγματικά μετά. Είναι ένας μύθος που αναπτύχθηκε εν εξορία. Παρουσιάζουμε την εικόνα που είχαν οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι στη συνέχεια για την πατρίδα των προγόνων τους. Σημαντικό μέρος του έργου αφιερώνεται στη σημερινή Αρκαδία και παρουσιάζει όλα αυτά τα μέρη, συχνά για πρώτη φορά. Μετά παρουσιάζει την εξέλιξη του μύθου, κυρίως από τον Βιργίλιο και έπειτα, και δείχνει πώς αυτός ο μύθος ταξιδεύει μέσα από τον Μεσαίωνα, πώς συγχέεται με τον μύθο του Χρυσού Αιώνα, του Παραδείσου, πώς φτάνει στην Αναγέννηση, πώς αυτό σημαίνει μια ανακάλυψη της Ελλάδας, πώς μετά περνάει από την Ιταλία σε άλλες χώρες, επηρεάζει τις λογοτεχνίες της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Αγγλίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας, πώς μετά προβάλλεται πάνω στον Νέο Κόσμο στην Αμερική, στα νησιά του Ειρηνικού όταν ανακαλύπτονται από τους Ευρωπαίους και γενικά πώς αποτελεί κομμάτι του δυτικού πολιτισμού ασταμάτητα από την αρχαιότητα έως σήμερα. Ο δυτικός πολιτισμός έζησε πάντα με την τάση προς την πρόοδο, την εξέλιξη, τη δράση, την κατανάλωση, αλλά με αντίβαρο το ιδανικό της Αρκαδίας ως πρότυπο του μέτρου, της απλότητας, της πραγματικής ευτυχίας.

spacer
Κορυφή σελίδας
spacer
spacer
spacer
spacer
spacer

Η Ελλάδα ενέπνευσε τον μύθο της Ευδαίμονος Αρκαδίας αλλά δεν τον έζησε μετά

spacer
Γνωρίζοντας όλους αυτούς τους ωραίους τόπους, πώς επιλέγετε να ζείτε στην Αθήνα;
spacer
spacer

Η Αθήνα μου δίνει τα ερεθίσματα. Κάθε τόπος είναι καλός, αν μπορείς να φύγεις. Η Αθήνα ακόμα με κρατάει σε εγρήγορση, με ζωντανεύει και δεν με έχει κουράσει. Η σχέση είναι διμερής και στην περίπτωσή μου είναι θετική. Αλλά καταλαβαίνω ότι για πολλούς η Αθήνα μπορεί να είναι ανυπόφορη. Για μένα είναι μια πόλη που με εμπνέει και με κρατά σε μια άστατη ισορροπία, η οποία έχει αποδειχθεί γόνιμη και δημιουργική.

spacer
H Στυμφαλία Λίμνη, που συνδέεται με τον μύθο του Hρακλή και τις Στυμφαλίδες Όρνιθες spacer

H Στυμφαλία Λίμνη, που συνδέεται με τον μύθο του Hρακλή και τις Στυμφαλίδες Όρνιθες

spacer
Κορυφή σελίδας
spacer
spacer
spacer
spacer
spacer spacer spacer spacer 28-31
spacer
spacer
spacer
| ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΕΥΧΟΥΣ | ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΤΕΥΧΗ | ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ