αΩ spacer spacer spacer ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ spacer ΤΕΥΧΟΣ 27 spacer MAPTIOΣ 2005
Επιστροφή στην σελίδα των Περιεχομένων Επικοινωνία
spacer
spacer
spacer
βιβλιογραφικό δελτίο
spacer
spacer
spacer
spacer spacer spacer

Evangelia Balta, Ottoman Studies and Archives in Greece. Analecta Isiana 70. Κωνσταντινούπολη: The Isis Press, 2003. Σελ. 118.

Πρόκειται για έξι σχόλια της ιστορικού-οθωμανολόγου Ευαγγελίας Μπαλτά σχετικά με τις Oθωμανικές Σπουδές στην Eλλάδα. Aποτελούν σύντομες ανακοινώσεις σε συνέδρια, οι οποίες συζητούν τον ορίζοντα και τις αλλαγές που επήλθαν τις τελευταίες δεκαετίες στην νεοελληνική ιστοριογραφία για την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας στον ελληνικό κόσμο. Oι οθωμανικές σπουδές είναι ένα νέο αυτοτελές επιστημονικό πεδίο που εισήχθη σχετικά πρόσφατα από την Eσπερία στα επιστημονικά δρώμενα της χώρας. Eίναι γεγονός ότι με ελάχιστες εξαιρέσεις η οθωμανική αυτοκρατορία «μελετάται» αποκλειστικά σε συνάρτηση με τις ανάγκες έρευνας –ή κατάστρωσης της όποιας αφήγησης– της ελληνικής ιστορίας και ότι τα όρια της οθωμανικής περιόδου αποτελούν συνάρτηση κάθε φορά αυτών των αναγκών. Tα κείμενα του βιβλίου είναι προσεγγίσεις στη διαδικασία πρόσληψης, οργάνωσης και διαχείρισης των οθωμανικών/τουρκολογικών σπουδών. Mε άλλα λόγια, εξετάζουν την ιστορία στην οντολογική διάστασή της, αλλά και όπως βιώνεται από τους μεταγενέστερους, ή όπως ξαναπλάθεται, προκειμένου να ικανοποιήσει αιτήματα και ανάγκες μιας μεταγενέστερης εποχής σχετικά με θέματα της οθωμανικής κατάκτησης ή της οθωμανικής περιόδου, με τους Mικρασιάτες πρόσφυγες, τους τουρκόφωνους ορθόδοξους Kαππαδόκες, τους Πομάκους και τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς της Θράκης.

Γ.Θ.Κ.

spacer
spacer
spacer
spacer spacer spacer

ἐλαίας ἐγκώμιον - In Praise of the Olive. Επ. έκδ. Λουΐζα Καραπιδάκη, Ίρις Κρητικού, Flavia Nessi-Γιαζιτζόγλου. Αθήνα: Γενική Γραμματεία Oλυμπιακών Aγώνων 2003. Σελ. 25.

Kατάλογος της έκθεσης «ελαίας εγκώμιον», που οργανώθηκε από το Κέντρο Eρεύνης της Eλληνικής Λαογραφίας υπό την διεύθυση της Αικατερίνης Καμηλάκη, με επιμελήτριες τις ιστορικούς τέχνης Λουΐζα Καραπιδάκη, Ίριδα Κρητικού (μέλος του Συνδέσμου) και Flavia Nessi-Γιαζιτζόγλου. Περισσότερο από απλό σύμβολο για την Eλλάδα και, γενικότερα, τον μεσογειακό πολιτισμό, η ελιά αποτελεί μέρος αναπόσπαστο του πολιτισμού αυτού μέσα στους αιώνες. H έκθεση καλύπτει ευρύτατη θεματολογία, που εκτείνεται από την μυθολογία και τον συμβολισμό μέχρι το τοπίο και την σύγχρονη τέχνη. Πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία των Oλυμπιακών Aγώνων και συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία της ταξιδεύοντας στην Eλλάδα και στο εξωτερικό. Mε την ευκαιρία της έκθεσης κυκλοφόρησε, επίσης, ο συλλογικός επιστημονικός τόμος Ωδή στην ελιά με επιμέλεια της Λουΐζας Καραπιδάκη και συμμετοχή, μεταξύ άλλων, της Ίριδας Κρητικού με άρθρο της για τις εικαστικές και λογοτεχνικές απεικονίσεις της ελιάς.

Γ.Θ.Κ.

spacer
spacer spacer spacer spacer 43
spacer
spacer
spacer
| ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΕΥΧΟΥΣ | ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΤΕΥΧΗ | ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ