αΩ spacer spacer spacer ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ spacer ΤΕΥΧΟΣ 26 spacer ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2004
Επιστροφή στην σελίδα των Περιεχομένων Επικοινωνία
spacer
spacer
spacer
βιβλιογραφικό δελτίο
spacer
spacer
spacer
spacer spacer spacer

La cultura bisantina (O βυζαντινός πολιτισμός). Eπιμ. έκδ. G. Cavallo. Ρώμη, Salerno Editrice, 2004. Σελ. 924, 10 έγχρωμες εικόνες, 14 ασπρόμαυρες, χρονολόγιο, βιβλιογραφία, ευρετήρια.

Είκοσι εκτενή άρθρα για την πολιτισμική ταυτότητα του Βυζαντίου, με έμφαση στην γλώσσα και στα κείμενα. O βυζαντινός πολιτισμός παρουσιάζεται εδώ ιδωμένος από την πλευρά της σχέσης του με τους γειτονικούς του χώρους και κυρίως με την Δύση. Προβάλλονται τα ζωντανά και πρωτότυπα στοιχεία του, η απήχησή του στην –συνήθως αναλφάβητη– μεσαία τάξη, ο καθοριστικός ρόλος της περιφέρειας στην παραγωγή του, σε αντίθεση με την παραδοσιακή πρόσληψή του ως στείρας και δουλικής μίμησης της αρχαιότητας από μια ολιγάριθμη εγγράμματη ελίτ του κέντρου της αυτοκρατορίας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το τέταρτο μέρος του τόμου, όπου εξετάζεται η επίδραση και η πρόσληψη του Βυζαντίου στον σύγχρονο κόσμο. Στον τόμο συμμετέχουν σημαντικοί βυζαντινολόγοι, μεταξύ των οποίων οι Α. Λαΐου, B. Flusin, M.-F. Auzépy (επιμελήτρια του συνοπτικότερου τόμου Byzance en Europe), Α. Καρπόζηλος, R. Taft, G. Cavallo (επιμελητής του τόμου), P. Schreiner, L. Canfora και η Νίκη Κουτράκου (μέλος του Συνδέσμου) με –εξαιρετικά ζωντανό και πρωτότυπο– άρθρο για την εικόνα του Βυζαντίου στο σύγχρονο φανταστικό και αστυνομικό μυθιστόρημα.

Γ.Θ.Κ.

spacer
spacer
spacer
spacer spacer spacer

Βιβλιοαμφιάστης: για την ελληνική βιβλιοδεσία, τ. 2. Επιμ. έκδ. Μπάμπης Λέγγας. Αθήνα, Ελληνική Εταιρεία Βιβλιοδεσίας, 2004. Σελ. 350, 495 εικόνες και σχέδια, περιλήψεις στα αγγλικά.

Σε μια έκδοση μεγάλου σχήματος με αισθητική αντάξια του αντικειμένου του, κυκλοφόρησε ο δεύτερος τόμος του περιοδικού που σηματοδότησε την επιστημονική μελέτη της βιβλιοδεσίας στην Ελλάδα. Περιλαμβάνει άρθρα επιστημόνων και ερευνητών από πολλούς διαφορετικούς κλάδους, καθώς και συλλεκτών και συντηρητών, που αναφέρονται στην ιστορία και την τεχνική της βιβλιοδεσίας στον ελληνικό χώρο, από την εμφάνισή της στα χρόνια του Βυζαντίου μέχρι σήμερα. Παρουσιάζεται, επίσης, για πρώτη φορά η δουλειά και ο προβληματισμός ενεργών καλλιτεχνών βιβλιοδετών. Στον τόμο συμμετέχουν δύο μέλη του Συνδέσμου: η Νίκη Τσιρώνη, με άρθρο για την Ελληνική Εταιρεία Βιβλιοδεσίας, και ο Γιώργος Καλόφωνος, με παρουσίαση καλλιτεχνικής έκδοσης του έργου της βυζαντινής ποιήτριας Κασσιανής.

Ι.Π.

spacer
spacer spacer spacer spacer 43
spacer
spacer
spacer
| ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΕΥΧΟΥΣ | ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΤΕΥΧΗ | ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ