αΩ spacer spacer spacer ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ spacer ΤΕΥΧΟΣ 26 spacer ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2004
Επιστροφή στην σελίδα των Περιεχομένων Επικοινωνία
spacer
spacer
spacer
spacer spacer

Έκθεση για τον Μεγαλέξανδρο
στη Νέα Υόρκη

spacer

H αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά και ο πρόεδρος του Iδρύματος κ. Στέλιος Παπαδημητρίου κόβουν την κορδέλα των εγκαινίων, ενώ παρακολουθούν ο διευθυντής του θυγατρικού Iδρύματος Ωνάση Nέας Yόρκης κ. Λουκάς Tσίλας, η κ. Bάσω Παπανδρέου και ο κ. Eυάγγελος Bενιζέλος

Eγκαινιάστηκε με λαμπρότητα στις 9 Δεκεμβρίου 2004 στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο στη Νέα Υόρκη η έκθεση «Μέγας Αλέξανδρος: Θησαυροί μιας Επικής Εποχής του Ελληνισμού», η οποία παρουσιάζει αρχαιολογικά ευρήματα που ρίχνουν φως στη μορφή του θρυλικού στρατηλάτη και στον πολιτισμό των Μακεδόνων.

Η έκθεση, η οποία θα λειτουργήσει έως τις 16 Απριλίου 2005 στον Oλυμπιακό Πύργο του Μανχάταν, περιλαμβάνει μαρμάρινες κεφαλές και χάλκινα αγαλμάτια του Αλεξάνδρου, αρχαία νομίσματα και νομισματόσημα, όπλα και κοσμήματα.

Την έκθεση εγκαινίασαν ο πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Στέλιος Παπαδημητρίου και η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά. Παραβρέθηκαν οι πρώην υπουργοί κ.κ. Βάσω Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος, οι βουλευτές κ.κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και Συλβάνα Ράπτη, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης κ. Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, η κ. Ντόλλυ Γουλανδρή, οι διευθυντές των Αρχαιολογικών Μουσείων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, του Χριστιανικού και Βυζαντινού Μουσείου και όλων των μεγάλων μουσείων της Βορείου Ελλάδος, εκπρόσωποι από όλα τα συμμετέχοντα ξένα μουσεία, πολλοί πρέσβεις και γενικοί πρόξενοι.

Τους επισήμους, μεταξύ των οποίων ήταν Αμερικανοί γερουσιαστές, βουλευτές, ανώτατοι αξιωματούχοι του Δήμου της Νέας Υόρκης και εκπρόσωποι του πολιτιστικού, επιχειρηματικού και ομογενειακού κόσμου αυτής της πόλης, ξενάγησε ο επιμελητής της έκθεσης, καθηγητής κ. Δημήτρης Παντερμαλής.

spacer
spacer

O κ. Στέλιος Παπαδημητρίου χαιρέτησε τους προσκεκλημένους των εγκαινίων της έκθεσης για τον Mεγαλέξανδρο

spacer

Το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο συνεργάστηκε με το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού, για να συγκεντρώσει εκθέματα από τις συλλογές των μεγαλύτερων μουσείων της Ελλάδας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ιταλίας και της Γαλλίας.

Ανάμεσα στα εντυπωσιακότερα εκθέματα είναι η αττικής τέχνης μαρμάρινη κεφαλή του νεαρού Αλεξάνδρου, έργο αποδιδόμενο στο γλύπτη Λεωχάρη, ένα μοναδικό αγαλμάτιο του Μακεδόνα βασιλιά επάνω στο θρυλικό του άλογο, τον Βουκεφάλα, από το Μουσείο της Νάπολης στην Ιταλία, και η κεφαλή του Αλεξάνδρου που βρέθηκε στην Πέλλα.

O Αλέξανδρος υπήρξε ο πρώτος ηγέτης που απεικονίστηκε μετά θάνατον στην κύρια όψη των νομισμάτων των Διαδόχων, μια συνήθεια που αργότερα έγινε σχεδόν καθολική. Η έκθεση «Μέγας Αλέξανδρος: Θησαυροί μιας Επικής Εποχής του Ελληνισμού» παρουσιάζει μια επιλεγμένη σειρά αρχαίων νομισμάτων, χαρακτηριστική για τα νομίσματα των Μακεδόνων βασιλέων διαχρονικά.

Άλλα εκθέματα σκιαγραφούν μια ζωντανή εικόνα της ζωής των Μακεδόνων σε καιρό ειρήνης, καθώς και σε καιρό πολέμου. Τμήματα οπλισμού, όπως χάλκινα κράνη, ξίφη, αιχμές βελών, μολύβδινα βλήματα σφενδόνης, μια βασιλική ασπίδα και μια γνήσια σάρισσα, το διάσημο πεντάμετρο δόρυ που εισήγαγε ο πατέρας του Αλεξάνδρου, τονίζουν ορισμένες από τις καινοτομίες που εισήγαγαν ο Φίλιππος Β΄ και ο Αλέξανδρος στην αρχαία στρατηγική, τη στρατιωτική εκπαίδευση και στον οπλισμό.

O πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Στέλιος Παπαδημητρίου συγχαίρει την Ειρήνη Καράγιαννη (κέντρο) και τη Μίνα Πολυχρόνου spacer
spacer

Mαρμάρινη κεφαλή Aλεξάνδρου, 340-330 π.X., ύψους 0,35 μ., που βρέθηκε κοντά στο Eρέχθειο το 1886 (Mουσείο Aκροπόλεως)

Εντυπωσιακή είναι, επίσης, η συλλογή σκευών από τα ονομαστά για την πολυτέλειά τους μακεδονικά συμπόσια, στα οποία ήταν προνόμιο να μετέχουν και να ανακλίνονται όσοι είχαν αποδείξει την ικανότητά τους να σκοτώσουν αγριόχοιρο δίχως κυνηγετικό δίχτυ.

Ξεχωριστό έκθεμα αποτελούν τα σπάνια αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στη Βεργίνα, στον τάφο μιας αρχαίας «βασίλισσας», γνωστής ως «Η Δέσποινα των Αιγών». Τα ευρήματα αυτά, χρυσές περόνες και πόρπες, ένα θαυμάσιο σύνολο περίτεχνων χρυσών κοσμημάτων και τα χρυσά ελάσματα που απέμειναν από τη διακόσμηση του πολύτιμου ρούχου της, μαρτυρούν την κομψότητα και την πολυτελή ζωή των ευγενών γυναικών της αρχαίας Μακεδο-νίας ήδη από τον 5ο αι. π.Χ.

«Εντυπωσιακή εκδήλωση στην καρδιά της σύγχρονης μητρόπολης του δυτικού πολιτισμού», χαρακτήρισε την έκθεση η υπουργός κ. Πάλλη-Πετραλιά, τονίζοντας ότι δίνει την ευκαιρία στους Αμερικανούς, αλλά και σε ένα ευρύτατο διεθνές κοινό να γνωρίσει τη θρυλική προσωπικότητα του Αλεξάνδρου.

spacer
spacer spacer spacer spacer 24-25
spacer
spacer
spacer
| ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΕΥΧΟΥΣ | ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΤΕΥΧΗ | ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ