αΩ spacer spacer spacer ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ spacer ΤΕΥΧΟΣ 26 spacer ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2004
Επιστροφή στην σελίδα των Περιεχομένων Επικοινωνία
spacer
spacer
spacer
spacer spacer

Έκδοση της ομιλίας του Καλλίστου Ware

spacer
O Eπίσκοπος Kάλλιστος φωτογραφίζεται με τον κ. Aντώνη Παπαδημητρίου, την κ. Nίκη Tσιρώνη και τον καθηγητή κ. Eυάγγελο Xρυσό (Φωτογραφίες all4mat.gr)

της Νίκης Τσιρώνη

Tην επιτυχέστατη διάλεξη του Επισκόπου Διοκλείας Καλλίστου Ware στην Παλαιά Βουλή τον Μάιο του 1998 ακολούθησε εφέτος μια εξίσου επιτυχής παρουσίαση της έκδοσης του κειμένου, που αφορά στη Φιλοκαλία των Ιερών Νηπτικών.

Η εκδήλωση, την οποία τίμησε με την παρουσία του ο συγγραφέας, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Ιδρύματος Ωνάση τη Δευτέρα, 25 Oκτωβρίου 2004, παρουσία πολλών και εκλεκτών μελών και φίλων του Συνδέσμου Υποτρόφων.

O επίσκοπος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Oξφόρδης Κάλλιστος Ware τελείωσε Κλασικές Σπουδές και Θεολογία στην Oξφόρδη. Τη δεκαετία του 1960 ίδρυσε την ορθόδοξη ενορία της Oξφόρδης, ενώ το 1982 χειροτονήθηκε επίσκοπος Διοκλείας. Έχει εργαστεί πολλά χρόνια για τον οικουμενικό διάλογο, υπηρετώντας υπεύθυνες θέσεις και θεσμούς. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχουν σημειώσει εξαιρετική επιτυχία στο ορθόδοξο και μη κοινό. Με τη μελέτη και τη διδασκαλία της νηπτικής παράδοσης ο Επίσκοπος Κάλλιστος έχει επηρεάσει καθοριστικά την ορθόδοξη σκέψη τα τελευταία 50 χρόνια.

Την εκδοτική προσπάθεια χαιρέτισε και καλωσόρισε ο Γραμματέας του Ιδρύματος κ. Αντώνης Παπαδημητρίου, έμπρακτος συμπαραστάτης και εμψυχωτής των δραστηριοτήτων του Συνδέσμου Υποτρόφων, ο οποίος ενθάρρυνε το ακροατήριο στη μελέτη της Φιλοκαλίας, ακολουθώντας τον τρόπο τόσο του Καλλίστου Ware όσο και εκείνων των εκδοτών της, του Νικοδήμου του Αγιορείτου και του Μακαρίου Κορίνθου.

spacer
spacer

H πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Iωάννα Kονδύλη με τον Eπίσκοπο Kάλλιστο Ware

spacer

Η πρόεδρος του Συνδέσμου Υποτρόφων κ. Ιωάννα Κονδύλη αναφέρθηκε με ζωντάνια και γλαφυρότητα στις πολυσχιδείς δραστηριότητες του Συνδέσμου και χαιρέτισε την έκδοση της Φιλοκαλίας, καλωσορίζοντας τον Επίσκοπο Διοκλείας Κάλλιστο και καλώντας στο βήμα τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ευάγγελο Χρυσό, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στο νόημα της φιλοκαλίας: «Φιλοκαλία είναι η αγάπη και αίσθησις του καλού, η ικανότης του διαγιγνώσκειν το καλόν εν τη φύσει και τη τέχνη… η φιλοκαλία, όπως και κάθε άλλη ικανότης, αναπτύσσεται δια της ασκήσεως και μεταμορφούται δια της συνηθείας…, σύμφωνα με τον ορισμό που δίνεται στον 24ο τόμο της Μεγάλης Ελληνικής Εγκυκλοπαίδειας». Η Φιλοκαλία, ωστόσο, για την οποία μιλά ο Κάλλιστος Ware, διευκρίνισε ο κ. Χρυσός, αναφέρεται στο ογκώδες έργο που κυκλοφόρησε στη Βενετία τον 18ο αιώνα. Oι Άγιοι Νικόδημος ο Αγιορείτης και Μακάριος Κορίνθου έκαναν επιλογή αποσπασμάτων πατερικών κειμένων που σχετίζονται με τη νήψη και την προσευχή και τα μετέφρασαν στα Ελληνικά της εποχής τους. Τα κείμενα αποτυπώνουν με τον καλύτερο τρόπο τη μυστική παράδοση της Ανατολής, όπως αυτή σμιλεύτηκε στη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας της. Η Φιλοκαλία των Ιερών Νηπτικών συνοψίζει με το δικό της τρόπο την επιβίωση της βυζαντινής πνευματικότητας και τον τρόπο με τον οποίο αυτή μπόλιασε το ρωμέικο Eλληνισμό, με άξονα τον οποίο δημιουργήθηκε το νεοελληνικό κράτος.

Η έκδοση, που ο Σύνδεσμος Υποτρόφων παρέδωσε στο κοινό και την οποία επιμελήθηκε η υπογράφουσα, παραθέτει το κείμενο στα Ελληνικά και τα Αγγλικά, με υποσημειώσεις πρόσφατα αναθεωρημένες από το συγγραφέα. Μια έκδοση σχετική με τη Φιλοκαλία αποτελεί πρόκληση και σε ό,τι αφορά στις αισθητικές της προδιαγραφές, επισήμανε ο καθηγητής κ. Χρυσός. Και πράγματι, είναι ένα ζήτημα το ύφος που πρέπει να έχει ένα τέτοιο κείμενο. Η έκδοση, της οποίας την τυπογραφική επιμέλεια είχε ο Μπάμπης Λέγγας, πληροί τον ορισμό της φιλοκαλίας που δώσαμε παραπάνω. Τηρεί τις αναλογίες σεμνότητας ύφους και σιωπηλής πολυτέλειας εμφάνισης, μένοντας πιστή τόσο στο περιεχόμενο της Φιλοκαλίας όσο και στο ύφος του Καλλίστου Ware.

O ίδιος ο Επίσκοπος Κάλλιστος, ευχαριστώντας το Ίδρυμα Ωνάση, το Σύνδεσμο Υποτρόφων και όλους όσοι δούλεψαν για την παραγωγή αυτού του καλαίσθητου βιβλίου, επισήμανε την αμείωτη επίδραση της Φιλοκαλίας στο σύγχρονο κόσμο και τις προοπτικές που αυτή ανοίγει σε ό,τι αφορά στους δρόμους της ορθόδοξης πνευματικότητας στις αρχές της 3ης χιλιετίας.

Τα τρία βασικά θέματα που διέπουν τη Φιλοκαλία και της προσδίδουν ενιαίο χαρακτήρα, κατά τον ομιλητή, είναι η θεολογία, το μυστήριο και η πείρα. Εξηγώντας, ο Επίσκοπος Κάλλιστος διευκρίνισε ότι μιλώντας για «θεολογία» εννοούμε την προσευχή (καθώς εκείνος που προσεύχεται θεολογεί και εκείνος που θεολογεί προσεύχεται, κατά τον Ευάγριο τον Ποντικό), μιλώντας για «μυστήριο» εννοούμε την παράδοση της αποφατικής

θεολογίας και μιλώντας για «πείρα» την εμπειρική προσέγγιση του «υπεραγνώστου» Θεού. O Κάλλιστος Ware κατέληξε λέγοντας πως «η θεολογία της Φιλοκαλίας είναι μια θεολογία προσωπικής εμπειρίας, μια εμπειρική θεολογία».

spacer
spacer spacer spacer spacer 22-23
spacer
spacer
spacer
| ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΕΥΧΟΥΣ | ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΤΕΥΧΗ | ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ