αΩ spacer spacer spacer ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ spacer ΤΕΥΧΟΣ 26 spacer ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2004
Επιστροφή στην σελίδα των Περιεχομένων Επικοινωνία
spacer
spacer
spacer
spacer spacer

Απολαυστική μελωδική σύμπραξη

Στις 2 Δεκεμβρίου 2004, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ιδρύματος Ωνάση, ο πιανίστας Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης και ο βιολοντσελίστας Χρήστος Γρίμπας μας χάρισαν τα έργα δύο μετοίκων σε μια απολαυστική συναυλία.

Έργα Mαρτινού και Pαχμάνινωφ ερμήνευσαν ο Xρήστος Γρίμπας και ο Γιώργος-Eμμανουήλ Λαζαρίδης

Oι δύο πολύ νέοι μουσικοί έπαιξαν με ήθος, αγάπη και αμεσότητα τις παραλλαγές του Μποχουσλάβ Μαρτινού σε ένα σλοβακικό θέμα και τη σονάτα για βιολοντσέλο και πιάνο έργο 19 του Σεργκέι Ραχμάνινωφ.

spacer
spacer

Στη συναυλία κυριάρχησε ο ήχος του πιάνου. Αυτό δεν αποτελεί μομφή για την ισορροπία του θαυμάσιου ντουέτου. Και στα δύο έργα, που είναι από τα δυσκολότερα της φιλολογίας του βιολοντσέλου, το πιάνο δεν είναι απλώς μια έγχρωμη συνοδεία αλλά, ουσιαστικά, καθορίζει και οδηγεί τη δομή. Στις παραλλαγές του Μαρτινού πραγματικά διαφωτίζει τον ακροατή για το τροπικό ιδίωμα του συνθέτη και τους ασύμμετρους ρυθμούς του. Όσο για τον Ραχμάνινωφ, η σονάτα του αποδίδει, όπως πάντα, στο πιάνο έναν ακτινοβόλο, αρμονικό ρόλο, αφήνοντας στο τσέλο τις εσωστρεφείς και ατέρμονες μελωδικές φράσεις. Oι Γρίμπας και Λαζαρίδης διαθέτουν ο καθένας χωριστά και οι δύο μαζί θαυμάσιο ήχο. O βιολοντσελίστας έχει αφομοιώσει πολύ καλά το χρώμα που διέθεταν οι τσελίστες στα πολύ σπουδαία κουαρτέτα του μεσοπολέμου, εμπλουτίζοντάς τον με τους ορίζοντες που έχουν ανοίξει οι Ρώσοι στο πλάτος και το μέγεθος του ήχου. O Λαζαρίδης, παρά το γεγονός ότι έπαιξε σε ένα γοητευτικό αλλά ενίοτε δύστροπο πιάνο, το πιάνο της Κάλλας, διαθέτει την προσαρμοστικότητα και την ευελιξία να «τραγουδάει» τις φράσεις του σε οποιεσδήποτε συνθήκες.

spacer
spacer

O Xρήστος Γρίμπας στο βιολοντσέλο

spacer

Το ισχυρότερο σημείο του ντουέτου είναι ότι και οι δύο μουσικοί έχουν πάρα πολύ καλή αίσθηση της δομής των έργων που παίζουν. Αυτό είναι σπάνιο και αποτελεί εχέγγυο για πολύ δημιουργική συνεργασία. Ισχυρότατο σημείο τους είναι, επίσης, το γεγονός ότι συμ-πράττουν. Είναι προφανές, όταν παίζουν, ότι απολαμβάνουν και χαίρονται ο ένας την εκτέλεση του άλλου.

Πραγματικό δώρο ήταν αυτή η συναυλία. Oι πολυπληθείς ακροατές ζήτησαν επίμονα –και έλαβαν– συμπλήρωμα, τη «Vocalise» του Ραχμάνινωφ στη μεταγραφή της για τσέλο και πιάνο. Πολύ εύστοχη επιλογή, υπό το βλέμμα της Μαρίας Κάλλας.

spacer
spacer

O Γιώργος-Eμμανουήλ Λαζαρίδης στο πιάνο

Όπως κάθε ωραίο δώρο, η συναυλία των Λαζαρίδη και Γρίμπα δημιουργεί σκέψεις. Πρώτον, το γεγονός ότι υπότροφοι του Ιδρύματος είναι τόσο καλοί μουσικοί και δεν ακολουθούν την πεπατημένη της σολιστικής εμφάνισης, αλλά αποδίδουν με αυτό το ήθος έργα μουσικής δωματίου, δείχνει πόσο αναγκαίος είναι ο χώρος για συναυλίες μικρών συνόλων που προβλέπεται στα σχέδια του υπό ανέγερση πολιτιστικού κέντρου του Ιδρύματος στη λεωφόρο Συγγρού. Δεύτερον, η αθρόα προσέλευση αποδεικνύει και τους δεσμούς που έχουν αρχίσει να δημιουργούνται μεταξύ των υποτρόφων του Ιδρύματος, αλλά και την απήχηση που έχει η προσδοκία μιας ωραίας μουσικής βραδιάς, πολύ

περισσότερο, μάλιστα, όταν εκπληρώνεται! Τρίτον, δεδομένου ότι και οι δύο μουσικοί έχουν πολύ μεγάλη δραστηριότητα εντός και εκτός Ελλάδος, φαίνεται πως είναι κίνητρο για συνεργασία η πρόσκληση για συμμετοχή σε μία από τις εκδηλώσεις του Συνδέσμου Υποτρόφων. Τέταρτον, και όχι λιγότερο σημαντικό, τόσο η θερμή προσφώνηση από την πρόεδρο του Συνδέσμου Υποτρόφων, Ιωάννα Κονδύλη, όσο και η παρουσία πολλών φίλων και συνεργατών του Ιδρύματος αποτελούν αποδείξεις αγάπης, ενδιαφέροντος, σκέψης και τρυφερότητας. Χωρίς αυτά τίποτε δεν μπορεί να έχει συνέχεια. Oύτε καν η μουσική, που το μέγεθός της είναι ο χρόνος.

Σοφία Καμβύση

spacer
spacer spacer spacer spacer 20-21
spacer
spacer
spacer
| ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΕΥΧΟΥΣ | ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΤΕΥΧΗ | ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ