αΩ spacer spacer spacer ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ spacer ΤΕΥΧΟΣ 25 spacer ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2004
Επιστροφή στην σελίδα των Περιεχομένων Επικοινωνία
spacer
spacer
spacer
βιβλιογραφικό δελτίο
spacer
spacer
spacer
spacer Mediterranean Archaeology and Archaeometry spacer spacer

Mediterranean Archaeology and Archaeometry (Μεσογειακή Αρχαιολογία και Αρχαιομετρία) 1.1–3.2. Ρόδος: Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών, Πανεπιστήμιο του Αιγαίου, 2001-2003.

Κυκλοφόρησε ήδη το 4ο τεύχος του διεθνούς διεπιστημονικού περιοδικού που εκδίδεται από το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, υπό την διεύθυνση του καθηγητή Ιωάννη Λυριτζή. Με εκδοτική επιτροπή που περιλαμβάνει έναν εντυπωσιακό αριθμό ειδικών στην αρχαιολογία και την αρχαιομετρία από ολόκληρο τον κόσμο, το περιοδικό επικεντρώνεται στην περιοχή της Μεσογείου και την αλληλεπίδρασή της με γειτονικές περιοχές. Συμπεριλαμβάνει σημαντικά και ενδιαφέροντα άρθρα, που καλύπτουν ευρύ φάσμα θεμάτων αρχαιολογίας, αρχαιομετρίας και συναφών κλάδων της επιστημονικής έρευνας, προβάλλοντας τις πλέον σύγχρονες μεθόδους μελέτης του ανθρώπινου παρελθόντος. Πληροφορίες για το περιοδικό και τα περιεχόμενα των τευχών του παρέχει ο κατατοπιστικός δικτυακός κόμβος του, στην διεύθυνση www.rhodes.aegean.gr/maa_journal.

Γ.Θ.Κ.

spacer
spacer
spacer
spacer J.C.B. Petropoulos, Eroticism in Ancient and Medieval Greek Poetry spacer spacer

J.C.B. Petropoulos, Eroticism in Ancient and Medieval Greek Poetry (Ερωτισμός στην Αρχαία και Μεσαιωνική Ελληνική Ποίηση). Λονδίνο, Duckworth, 2003. Σελ. xiii+206, Βιβλιογραφία, Ευρετήριο, 13 ασπρόμαυρες εικόνες.

Η αρχαία ελληνική ποίηση, ακόμη και στις πλέον εκλεπτυσμένες εκφάνσεις της, προϋποθέτει έναν βαθμό εξοικείωσης με τις πιο ακατέργαστες μορφές του άσματος και άρα την ένταξή τους στο σώμα της. Η συνεχής αυτή αλληλεπίδραση της «υψηλής» λογοτεχνίας με την δημώδη προφορική ποίηση δεν θα έπρεπε να υποτιμάται σε οποιαδήποτε παρουσίαση της αρχαίας ελληνικής ποίησης. Βασισμένο σε αυτή την θέση, το βιβλίο του Ιωάννη Πετρόπουλου, αναπληρωτή καθηγητού Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, επικεντρώνεται στα χαρακτηριστικά της αρχαίας ελληνικής ερωτικής ποίησης που μπορούν να αποδοθούν στην επίδραση του δημώδους άσματος, αλλά και, αντιστρόφως, στους τρόπους με τους οποίους η «υψηλή» ποίηση επηρέασε τα «ταπεινότερα» φιλολογικά είδη κατά την αρχαιότητα και τους μέσους χρόνους. Προχωρά, επίσης, σε μια διερεύνηση της σχέσης μεταξύ ορισμένων τύπων του νεότερου ελληνικού δημοτικού τραγουδιού και των μεσαιωνικών και αρχαίων προδρόμων τους. Η πρωτότυπη αυτή διεπιστημονική μελέτη παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Aπευθύνεται στους κλασικούς φιλολόγους αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται για τον γοητευτικό χώρο του ερωτικού τραγουδιού στον ελληνικό κόσμο.

Γ.Θ.Κ.

spacer
spacer spacer spacer spacer 43
spacer
spacer
spacer
| ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΕΥΧΟΥΣ | ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΤΕΥΧΗ | ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ