αΩ spacer spacer spacer ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ spacer ΤΕΥΧΟΣ 25 spacer ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2004
Επιστροφή στην σελίδα των Περιεχομένων Επικοινωνία
spacer
spacer
spacer
spacer spacer

Συναυλία στο Bυζαντινό Mουσείο

Πιστός στο καθιερωμένο θερινό μουσικό ραντεβού του με τα μέλη και τους φίλους του, ο Σύνδεσμος Υποτρόφων υποδέχθηκε και φέτος στις 30 Ιουνίου τους προσκεκλημένους του στον περίβολο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου σε μια βραδιά γεμάτη λυρικά τραγούδια. Oι εξαιρετικοί σολίστες Σταμάτης Μπερής, Ειρήνη Καράγιαννη και Μίνα Πολυχρόνου ερμήνευσαν τραγούδια σύγχρονων Ελλήνων συνθετών
Oι εξαιρετικοί σολίστες Σταμάτης Μπερής, Ειρήνη Καράγιαννη και Μίνα Πολυχρόνου ερμήνευσαν τραγούδια σύγχρονων Ελλήνων συνθετών

Πρωταγωνιστές της επιτυχημένης συναυλίας με έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών, αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας, ήταν τέσσερις υπότροφοι: οι υψίφωνοι Ειρήνη Καράγιαννη και Μίνα Πολυχρόνου, ο τενόρος Σταμάτης Μπερής και ο βιολονίστας Γιάννης Γεωργιάδης, ο οποίος διηύθυνε την ορχήστρα δωματίου Feminarte.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με τα τρία τραγούδια του Δημήτρη Παπαδημητρίου «Επέστρεφε» από τον κύκλο τραγουδιών για τον Κ.Π. Καβάφη «... που γι’ Αλεξανδρινό γράφει Αλεξανδρινός», το «Ποιος την ψυχή μας άγγιξε» από το έργο «Στο όνομα της Ελένης» και την «άρια της Τιτάνιας» από το «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» σε διασκευή για ορχήστρα δωματίου του Τάσου Ρωσόπουλου.

O πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Στέλιος Παπαδημητρίου συγχαίρει την Ειρήνη Καράγιαννη (κέντρο) και τη Μίνα Πολυχρόνου spacer
spacer

O πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Στέλιος Παπαδημητρίου συγχαίρει την Ειρήνη Καράγιαννη (κέντρο) και τη Μίνα Πολυχρόνου

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν η «Εισαγωγή», «Ο Εξαγνισμός», «Το τραγούδι του γαϊδάρου», το «Νανούρισμα», το «Παιχνίδι», το «Κόκκινο-κατακκόκινο» και το τραγούδι «Στα βάθη του ονείρου» από την όπερα-μπαλέτο «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» του Περικλή Κούκου με σολίστα στο πιάνο τον Δημήτρη Κούκο.

Ο συνθέτης είναι υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση με σημαντική καριέρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Πρόσφατα επεξεργάστηκε τον Ολυμπιακό Ύμνο για μεικτή χορωδία «α καπέλλα» στις επίσημες τελετές αφής της ολυμπιακής φλόγας και ανακηρύχθηκε “Artist in Residence” στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Ακολούθησε ο γνωστός ουγγρικός χορός του Β. Μόντι Czardas με σολίστα τον βιολονίστα Γιάννης Γεωργιάδη, που καταχειροκροτήθηκε από το κοινό. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη «Όμορφη Πόλη», «Μάνα και Παναγιά», «Κοιμήσου αγγελούδι μου» και «Μαρίνα» σε ενορχήστρωση και διασκευή του Νέστορα Ταίηλορ, και με τη διασκευή του Γιάννη Ερενίδη στο πασίγνωστο «Λιμπερτάνγκο» του Άστορ Πιατσόλα με σολίστα τον Γιάννη Γεωργιάδη.

Η μουσική βραδιά έκλεισε με τα τραγούδια «Μια Πόλη μαγική», «Χάρτινο το φεγγαράκι», «Κάπου υπάρχει η αγάπη», «Θάλασσα πλατιά» και «Αθήνα» του Μάνου Χατζιδάκι σε ενορχήστρωση του Γιώργου Δούση.

Οι ερμηνείες των υψιφώνων Ειρήνης Καράγιαννη και Μίνας Πολυχρόνου, καθώς και του τενόρου Σταμάτη Μπερή, κατενθουσίασαν το κοινό που παρακολούθησε τη συναυλία. Αξίζει να σημειώσουμε ορισμένα μόνο στοιχεία από την πλούσια καλλιτεχνική δραστηριότητα των τριών ερμηνευτών και του διευθυντή της ορχήστρας Feminarte.

Ο βιολονίστας Γιάννης Γεωργιάδης, υπότροφος του Ιδρύματος κατά το 1984-87, έχει συνεργαστεί με γνωστές ορχήστρες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, καθώς και με διακεκριμένους Έλληνες και ξένους σολίστες σε διεθνή φεστιβάλ. Την άνοιξη του 2000 με δική του πρωτοβουλία ίδρυσε την ορχήστρα δωματίου Feminarte, στο ρεπερτόριο της οποίας περιλαμβάνονται ενορχηστρώσεις και διασκευές έργων που καλύπτουν ένα ευρύ μουσικό φάσμα, από τον Μπαχ έως τον Πιατσόλα. Η Feminarte συνέπραξε το 2000 με τη

spacer O ζεστός περίβολος του Βυζαντινού Μουσείου φιλοξένησε την αποχαιρετιστήρια μουσική βραδιά του καλοκαιριού
spacer

O ζεστός περίβολος του Βυζαντινού Μουσείου φιλοξένησε την αποχαιρετιστήρια μουσική βραδιά του καλοκαιριού

spacer

διάσημη βιολονίστα Βανέσα Μέι στο Ηρώδειο, σε συναυλία που δόθηκε για τους σκοπούς του σωματείου «Ελπίδα». Έχει παρουσιάσει σημαντική δισκογραφική εργασία και στα προσεχή της σχέδια περιλαμβάνονται συναυλίες στο Βερολίνο και στη Χάγη.

Η Ειρήνη Καράγιαννη έχει ερμηνεύσει σε πρώτη εκτέλεση πολλά έργα δόκιμων σύγχρονων Ελλήνων συνθετών. Το 1998 κέρδισε το πρώτο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό Τζουζέπε ντι Στέφανο. Έχει συμμετάσχει στο χρυσό δίσκο «Σμύρνη» και έχει δώσει ρεσιτάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η Μίνα Πολυχρόνου το 1993 κέρδισε το δεύτερο βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό στην Ιταλία. Έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής, στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στο Ηρώδειο, στο Ρόγιαλ Φέστιβαλ Χολ του Λονδίνου, στην Αυστρία κ.α.

Ο Σταμάτης Μπερής είναι μόνιμος σολίστ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και έχει εμφανιστεί σε σημαντικές θεατρικές σκηνές της Ευρώπης. Έχει βραβευθεί από το Δήμο Αθηναίων για την καλλιτεχνική του προσφορά και έχει πλούσια δισκογραφική παρουσία με έργα Ελλήνων συνθετών, όπως του Περικλή Κούκου.

Την εκδήλωση του Συνδέσμου Υποτρόφων στο Βυζαντινό Μουσείο τίμησαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση κ. Στέλιος Παπαδημητρίου, ο αντιπρόεδρος κ. Παύλος Ιωαννίδης, ο κ. Αντώνης Παπαδημητρίου, η πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Ιωάννα Κονδύλη, η οποία προλόγισε τη βραδιά, μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου, ο συνθέτης Περικλής Κούκος και πλήθος μελών και φίλων του Συνδέσμου Υποτρόφων.

Ιφιγένεια Κατίκα

spacer
spacer spacer spacer spacer 18-19
spacer
spacer
spacer
| ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΕΥΧΟΥΣ | ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΤΕΥΧΗ | ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ