αΩ spacer spacer spacer ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ spacer ΤΕΥΧΟΣ 25 spacer ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2004
Επιστροφή στην σελίδα των Περιεχομένων Επικοινωνία
spacer
spacer
spacer
spacer spacer
δραστηριότητες Yποτρόφων
spacer
Ο spacer spacer spacer Λ spacer spacer spacer Υ spacer spacer spacer Μ spacer spacer spacer Π spacer spacer spacer Ι spacer spacer spacer Α spacer spacer spacer Κ spacer spacer spacer Ο spacer spacer spacer Ι spacer spacer spacer Α spacer spacer spacer Γ spacer spacer spacer Ω spacer spacer spacer Ν spacer spacer spacer Ε spacer spacer spacer Σ
spacer
spacer
spacer
Kαλλιτεχνικές συμμετοχές στους Oλυμπιακούς Aγώνες
spacer
spacer spacer
O Μίλτος Λογιάδης διευθύνει τη χορωδία στον Oλυμπιακό Ύμνο
spacer

O Μίλτος Λογιάδης διευθύνει τη χορωδία στον Oλυμπιακό Ύμνο

spacer
«Αρχαίο Πνεύμα αθάνατο, αγνέ πατέρα του ωραίου, του μεγάλου και τ’ αληθινού»: ο Ολυμπιακός Ύμνος του Σπύρου Σαμάρα αντήχησε στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας στις τελετές έναρξης και λήξης των Αγώνων, συνεγείροντας τις χιλιάδες των θεατών του σταδίου και τα δισεκατομμύρια των τηλεθεατών σε όλο τον κόσμο. Στο πόντιουμ απέναντι από την πολυπληθέστατη χορωδία στάθηκε ως διευθυντής ο Μίλτος Λογιάδης, διακεκριμένος πλέον αρχιμουσικός και μόνιμος μαέστρος της Ορχήστρας των Χρωμάτων. Ο ίδιος, επιπλέον, ηχογράφησε για λογαριασμό του «Αθήνα 2004» το μεγαλύτερο μέρος των μουσικών έργων που παρουσιάσθηκαν στις τελετές, με τη Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου και τη Συμφωνική Ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ.

Οι εντυπωσιακές τελετές έναρξης και λήξης, που χαρακτηρίστηκαν από τη θεατρικότητά τους, υλοποιήθηκαν χάρη στη συμμετοχή εκατοντάδων χορευτών, γυμναστών, ηθοποιών και άλλων νέων ανθρώπων. Ανάμεσά τους πολλοί δικοί μας υπότροφοι. Εξ αρχής, όμως, στο πλευρό του καλλιτεχνικού διευθυντή των τελετών Δημήτρη Παπαϊωάννου στάθηκε βοηθός η χορογράφος υπότροφος Αγγελική Στελλάτου, που με την πείρα και την αισθητική της συνέβαλε στο άρτιο τελικό αποτέλεσμα. Με σπουδές στο Εργαστήρι Χορού Μέρσι Κάνινγκαμ στη Νέα Υόρκη, ίδρυσε το 1986 με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου την Ομάδα Εδάφους, η οποία έχει δώσει πλήθος παραστάσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

spacer spacer
O Γιάννης Μανταφούνης ως αιωρούμενος Έρωτας
spacer

O Γιάννης Μανταφούνης ως αιωρούμενος Έρωτας

spacer

Στη χορογραφική ομάδα των τελετών έναρξης και λήξης συμμετείχαν, επίσης, η Ζωή Δημητρίου, η Γωγώ Πετραλή, χορεύτρια στην Ομάδα Σύγχρονου Χορού του Χάρη Μανταφούνη, η Κατερίνα Σκιαδά, η Σία Σουρέλου, ο Χάμιλτον Μοντέιρο και ο Χρήστος Παπαδόπουλος με σπουδές αθλητισμού. Το ρόλο του αιωρούμενου Έρωτα ερμήνευσε ο υπότροφος Γιάννης Μανταφούνης. Προτελευταίος λαμπαδηδρόμος στην τελετή έναρξης ήταν ο Iωάννης Mελισσανίδης.

spacer spacer
Η σύνθεση «DNA» του Νίκου Κυπουργού συνόδευσε την ομώνυμη σκηνή στην τελετή έναρξης
spacer

Η σύνθεση «DNA» του Νίκου Κυπουργού συνόδευσε την ομώνυμη σκηνή στην τελετή έναρξης

spacer

Οι τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων έφεραν σε επαφή το κοινό της υφηλίου με την ελληνική μουσική. Δύο από τις συνθέσεις που ακούστηκαν στο Ολυμπιακό Στάδιο ανήκαν στο διακεκριμένο μουσικό Νίκο Κυπουργό. Οι συνθέσεις του «Κότινος» και «DNA» συνόδευσαν υποβλητικά τις σκηνές με το πύρινο έμβλημα και την έγκυο γυναίκα με την «έλικα της ζωής» αντίστοιχα. Ο ίδιος, επίσης, επιμελήθηκε τις διασκευές των έργων του Μάνου Χατζιδάκι που ακούστηκαν στο στάδιο: «Νυχτερινός Περίπατος», «Αστέρι του Βοριά» και «Μητέρα και Αδελφή», που συνόδευσε τον αποχαιρετισμό της φλόγας.

Υπεύθυνη για τη δημιουργία της χορογραφίας στην τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων ήταν η χορογράφος Αποστολία Παπαδαμάκη, η οποία στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της διοργάνωσης αυτής παρουσίασε με την ομάδα της Quasi Stellar το μεικτό θέαμα Arena Metropolity στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου. Στην ίδια τελετή συμμετείχε και ο Mάριος Φραγκούλης.

Έξω από τα στάδια, η πόλη των Αθηνών γιόρτασε με πανηγυρικό τρόπο την επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στην κοιτίδα τους. Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που πλαισίωσαν ποιοτικά τις εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων στο ιστορικό κέντρο της πόλης ήταν και ο σαξοφωνίστας Δημήτρης Βασιλάκης. Μαζί με τον Γιώργο Πολυχρονάκο στα τύμπανα και τον Γιώργο Γεωργιάδη στο κοντραμπάσο μάγεψαν το πολυεθνικό κοινό της ολυμπιακής Αθήνας στη μικρή σκηνή στη συμβολή των οδών Ηρακλειδών και Αποστόλου Παύλου στο Θησείο.

Φωτογραφίες : getty images / ideal image

spacer
spacer
spacer
Επιστροφή στις δραστηριότητες υποτρόφων >
spacer
spacer spacer spacer spacer 11-12
spacer
spacer
spacer
| ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΕΥΧΟΥΣ | ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΤΕΥΧΗ | ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ