αΩ spacer spacer spacer ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ spacer ΤΕΥΧΟΣ 24 spacer ΙΟΥΝΙΟΣ 2004
Επιστροφή στην σελίδα των Περιεχομένων Επικοινωνία
spacer
spacer
spacer

Διάλεξη για τον Πλουραλισμό
του Aρχαιοελληνικού Πολιτισμού

Το Ίδρυμα Ωνάση, ο Σύνδεσμος Υποτρόφων και η Ελληνική Ανθρωπιστική Εταιρεία ήταν οι συνδιοργανωτές της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την 1η Ιουνίου στο αμφιθέατρο του Μεγάρου Διοικητού Θεοδώρου Καρατζά με τη διάλεξη του Σερ Χιου Λόυντ-Τζόουνς, καθηγητή της Βασιλικής Έδρας Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Θέμα της ομιλίας του διακεκριμένου ακαδημαϊκού ήταν ο «Αρχαίος Ελληνικός Πολιτισμός και η πολυπολιτισμικότητά του σε αναφορά με τη σημασία τους για τη σύγχρονη εποχή».

Απόφοιτος του Κολεγίου Christ Church της Οξφόρδης ο καθηγητής Λόυντ-Τζόουνς έχει διδάξει Αρχαία Ελληνικά στα Πανεπιστήμια του Κέμπριτζ, Γέιλ, Μπέρκλεϊ, Σικάγο και Χάρβαρντ. Στα συγγράμματά του περιλαμβάνονται το έργο The Justice of Zeus, καθώς και μεταφράσεις της Ορέστειας του Αισχύλου. Πρόσφατα ολοκλήρωσε μια νέα τρίτομη μετάφραση των έργων του Σοφοκλή για τη σειρά «Κλασική Βιβλιοθήκη Loeb» των εκδόσεων του Πανεπιστημίου Xάρβαρντ.

Στην ομιλία του ανέλυσε διεξοδικά την εξέλιξη της θρησκείας των αρχαίων Ελλήνων, από την καθιέρωση των σπονδών για τον εξευμενισμό των πνευμάτων έως τον Αριστοτέλη, υποστηρίζοντας τη θέση ότι ο κύριος λόγος για τον οποίο οι αρχαίοι Έλληνες έθεσαν τις βάσεις της ευρωπαϊκής φιλοσοφίας, πολιτικής οργάνωσης, τέχνης, επιστήμης και ιατρικής ήταν ο ρεαλισμός της θρησκείας τους.

Την εκδήλωση προλόγισαν ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση κ. Στέλιος Παπαδημητρίου και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ανθρωπιστικής Εταιρείας, ομότιμος καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωάννης-Θεοφάνης Παπαδημητρίου.

spacer
spacer spacer spacer spacer 5
spacer
spacer
spacer
| ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΕΥΧΟΥΣ | ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΤΕΥΧΗ | ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ