αΩ spacer spacer spacer ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ spacer ΤΕΥΧΟΣ 24 spacer ΙΟΥΝΙΟΣ 2004
Επιστροφή στην σελίδα των Περιεχομένων Επικοινωνία
spacer
spacer
spacer
spacer spacer

Φωτογραφικός Περίπλους
της Σύγχρονης Eλλάδας

Ευχές και χαμόγελα στην κοπή της πίττας του Συνδέσμου. Από αριστερά η αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Καλλιόπη Χρηστοφή, το μέλος του Δ.Σ.του Ιδρύματος Γιάννης Ιωαννίδης, η πρόεδρος του Συνδέσμου Ιωάννα Κονδύλη και ο γεν. γραμματέας Γιώργος Καλόφωνος.
spacer
Τζόζεφ Κουντέλκα, «Δελφοί», 1991
Συνεχίζοντας τα αφιερώματά του στη σύγχρονη Τέχνη, το Πολιτισμικό Κέντρο του Ιδρύματος Ωνάση στη Νέα Υόρκη φιλοξένησε την έκθεση «Περίπλους: Φωτογράφοι του Magnum στη Σύγχρονη Ελλάδα».

Η έκθεση, που οργανώθηκε στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας από το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και από το φωτογραφικό πρακτορείο Magnum, εγκαινιάστηκε στις 4 Μαΐου και διήρκεσε έως τις 6 Ιουνίου.

Στο Αίθριο του Ολυμπιακού Πύργου στο Μανχάταν παρουσιάστηκαν τα έργα οκτώ φωτογράφων, οι οποίοι είχαν επισκεφθεί την Ελλάδα για να καταγράψουν την πορεία της προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

spacer Κωνσταντίνος Μάνος, Κορίτσι στην οδό Ερμού, Σεπτέμβριος 2003
spacer

Κωνσταντίνος Μάνος, Κορίτσι στην οδό Ερμού, Σεπτέμβριος 2003

spacer

Η έκθεση, όπως εξηγεί η επιμελήτρια κ. Σιλβιάν ντε Ντεκέρ-Χέφτλερ, αποτελεί φόρο τιμής στον Παυσανία, τον περίφημο ιστορικό και γεωγράφο του 2ου αι. π.Χ., ο οποίος στο έργο του Ελλάδος Περιήγησις εξιστορεί το οδοιπορικό του σε δέκα περιοχές της αρχαίας Ελλάδας. Επαναλαμβάνοντας τη μυθολογική αναζήτηση, ο σύγχρονος «Περίπλους» έδωσε την ευκαιρία στους φωτογράφους του πρακτορείου Magnum να γνωρίσουν από κοντά πολλές και διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, ακολουθώντας δώδεκα δρομολόγια και ισάριθμες μοναδικές ταξιδιωτικές εμπειρίες. Κάθε φωτογράφος καθόρισε το δικό του δρομολόγιο και ξεχώρισε τα ιδιαίτερα σημεία της διαδρομής που τον ενδιέφεραν περισσότερο. Το αναπάντεχο, οι συμπτώσεις, η τύχη και οι συναντήσεις είχαν τη δική τους θέση σε αυτό το εγχείρημα.

Μέσα από εντελώς διαφορετικές προσεγγίσεις και φωτογραφικές ματιές οι καλλιτέχνες συναντήθηκαν με κοινό στόχο την οπτική αναζήτηση της σημερινής Ελλάδας.

Ο Τζόζεφ Κουντέλκα ασχολείται τα τελευταία 15 χρόνια με τη μελέτη των ευρωπαϊκών τοπίων μέσα από πανοραμικές φωτογραφίες. Το φωτογραφικό του δρομολόγιο τον οδήγησε σε σπουδαίους αρχαιολογικούς τόπους.

Η Λιζ Σαρφάτι επέλεξε μια άγονη περιοχή της ορεινής Ελλάδας, έναν φτωχό τόπο που όμως αντιστέκεται στην εξαφάνιση. Τα σπίτια είναι εγκαταλελειμμένα, όμως ένα ολόφωτο εκκλησάκι μαρτυρά πως η ζωή συνεχίζεται…

Ο Πάτρικ Ζάκμαν «βούτηξε» με τη ζεστή και διαπεραστική ματιά του στη ζωή της νύχτας. Υπαίθριοι κινηματογράφοι, σκηνές σε μπαράκια, δρόμοι φωτισμένοι το βράδυ, νυχτερινά κέντρα όπου δύσκολα ξεχωρίζει κανείς πού τελειώνει ο εσωτερικός χώρος και πού ξεκινά ο εξωτερικός.

Ο Νίκος Οικονομόπουλος διερευνά το φαινόμενο της διατήρησης των κοινωνικών εθίμων και των θρησκευτικών παραδόσεων, λογική συνέχεια της προηγούμενης δουλειάς του για τους παραμυθάδες που απομένουν στα νησιά του Αιγαίου.

Ο Κώστας Μάνος, «επαγγελματίας πεζός», όπως αυτοχαρακτηρίζεται, περιδιαβαίνει τους αθηναϊκούς δρόμους, μετά από τη Βοστώνη και τη Νέα Υόρκη, και παρουσιάζει την πόλη σαν ένα καλειδοσκόπιο σχημάτων και χρωμάτων.

Ο Άλεξ Γουέμπ επέλεξε μια θαλασσινή διαδρομή, με σταθμούς σε λιμάνια και όρμους της Β. Ελλάδας. Εντάσεις και προσδοκίες ξεπροβάλλουν μέσα από την ηπιότητα των χρωμάτων και τη συνύφανση των χώρων.

Ο Καρλ ντε Κέιζερ δημιούργησε έναν κατάλογο από φωτογραφικά στιγμιότυπα, σχηματίζοντας ένα σχολαστικά οργανωμένο χάος.

Τέλος, ο Μαρκ Πάουερ παρουσίασε μια σειρά εντυπωσιακών εικόνων από τα μεγάλα έργα που πραγματοποιούνται ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, μια πόλη που βιώνει τις ωδίνες μιας πορείας προς το μέλλον.

Χωρίς να περιγράφουν ξεκάθαρα τις προθέσεις τους, οι φωτογράφοι αφήνουν τις σκέψεις τους να εννοηθούν. Αποτέλεσμα: δημιούργησαν ένα αντι-πορτρέτο της Ελλάδας, πολύ πιο εύγλωττο απ’ οποιαδήποτε εικονογραφική εγκυκλοπαίδεια.

Το πρακτορείο Magnum ιδρύθηκε το 1947 και απαρτίζεται σήμερα από 60 φωτογράφους, διακεκριμένους αλλά και νεοεμφανιζόμενους. Διατηρεί γραφεία στο Παρίσι, το Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη και στο Τόκιο, ενώ τα αρχεία του υπολογίζεται ότι περιλαμβάνουν περίπου ένα εκατομμύριο φωτογραφίες.

H έκθεση παρουσιάζεται και στην Aθήνα, στο Mουσείο Mπενάκη, στο κτήριο της οδού Πειραιώς, έως τις 31 Aυγούστου.
spacer
spacer spacer spacer spacer 24-25
spacer
spacer
spacer
| ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΕΥΧΟΥΣ | ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΤΕΥΧΗ | ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ