αΩ spacer spacer spacer ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ spacer ΤΕΥΧΟΣ 24 spacer ΙΟΥΝΙΟΣ 2004
Επιστροφή στην σελίδα των Περιεχομένων Επικοινωνία
spacer
spacer
spacer
spacer spacer

H Θεμελίωση της Στέγης
Γραμμάτων και Tεχνών

Ευχές και χαμόγελα στην κοπή της πίττας του Συνδέσμου. Από αριστερά η αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Καλλιόπη Χρηστοφή, το μέλος του Δ.Σ.του Ιδρύματος Γιάννης Ιωαννίδης, η πρόεδρος του Συνδέσμου Ιωάννα Κονδύλη και ο γεν. γραμματέας Γιώργος Καλόφωνος.
H Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, ένα σπουδαίο έργο που θα αποτελέσει ορόσημο και κόσμημα για την πόλη των Αθηνών, αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα.

Το επιβλητικό κτήριο του αριθμού 109 της λεωφόρου Συγγρού, μια πολιτιστική κιβωτός επενδεδυμένη με λευκό μάρμαρο και γυαλί, που θα παραπέμπει στη λιτότητα της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής, θεμελιώθηκε στις 19 Απριλίου 2004 σε επίσημη τελετή, η οποία συγκέντρωσε πλήθος επισήμων, δημοσιογράφων και φίλων του Ιδρύματος.

Xαρά και συγκίνηση στην τελετή της θεμελίωσης για τους υπεύθυνους του έργου κ. Γιώργο Zαμπέλα (αριστερά) και κ. Γιώργο Παπαδημητρίου (δεξιά), που περιστοιχίζονται από τα μέλη του Δ.Σ. του Iδρύματος κ.κ. Στέφανο Tαμβάκη, Kλαίρη Aγγελίδου και Γιάννη Iωαννίδη spacer
spacer

Xαρά και συγκίνηση στην τελετή της θεμελίωσης για τους υπεύθυνους του έργου κ. Γιώργο Zαμπέλα (αριστερά) και κ. Γιώργο Παπαδημητρίου (δεξιά), που περιστοιχίζονται από τα μέλη του Δ.Σ. του Iδρύματος κ.κ. Στέφανο Tαμβάκη, Kλαίρη Aγγελίδου και Γιάννη Iωαννίδη

Ανάμεσά τους, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο υπουργός Εξωτερικών πρέσβης κ. Πέτρος Μολυβιάτης, η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, η δήμαρχος Αθηναίων κ. Ντόρα Μπακογιάννη, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, η πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Eυρώπης καθηγήτρια κ. Eλένη Aρβελέρ, ο διευθυντής του θυγατρικού Ιδρύματος Ωνάση Νέας Υόρκης κ. Λουκάς Τσίλας, οι καθηγητές κ.κ. Διονύσιος Κόκκινος, Στέφανος Γερουλάνος και άλλα στελέχη από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, ακαδημαϊκοί και μέλη των επιτροπών συμβούλων του Iδρύματος. Δυναμικό «παρών» έδωσαν, επίσης, διακεκριμένοι εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού χώρου, όπως οι εικαστικοί κ.κ. Αχιλλέας Δρούγκας και Αλέκος Φασιανός, οι συνθέτες κ.κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου και Περικλής Κούκος, ο διευθυντής της Ορχήστρας των Χρωμάτων κ. Μίλτος Λογιάδης, ο χορογράφος κ. Χάρης Μανταφούνης, ο σκηνοθέτης κ. Μιχάλης Κακογιάννης και πολλοί άλλοι φίλοι του Ιδρύματος.

spacer H αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά και ο πρόεδρος του Iδρύματος κ. Στέλιος Παπαδημητρίου χαιρέτισαν τη θεμελίωση της Στέγης Γραμμάτων και Tεχνών
spacer
H αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά και ο πρόεδρος του Iδρύματος κ. Στέλιος Παπαδημητρίου χαιρέτισαν τη θεμελίωση της Στέγης Γραμμάτων και Tεχνών
spacer

Οι προσκεκλημένοι συγκεντρώθηκαν αρχικά στον χώρο του εργοταξίου, όπου έχει ολοκληρωθεί η εκσκαφή σε βάθος 27 μέτρων. Μετά από τον καθιερωμένο αγιασμό, ένας εντυπωσιακός οικοδομικός γερανός μετέφερε στο βάθος της εκσκαφής, στο τρίτο υπόγειο του μελλοντικού κτηρίου, τον θεμέλιο λίθο που μνημονεύει την ημερομηνία θεμελίωσης και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος επί των ημερών των οποίων αποφασίστηκε η πραγματοποίηση αυτού του μεγαλόπνοου έργου. Οι περισσότεροι θέλησαν να ακολουθήσουν τον πρόεδρο κ. Στέλιο Παπαδημητρίου στον πυθμένα της εκσκαφής.

Μετά από την ολοκλήρωση της δεκαπεντάλεπτης τελετής, οι προσκεκλημένοι παραβρέθηκαν σε δεξίωση στο ξενοδοχείο «Λήδρα Μάριοτ», όπου είχαν την ευκαιρία να συγχαρούν τους υπεύθυνους του έργου και να θαυμάσουν την εντυπωσιακή μακέτα του κτηρίου, το οποίο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2006. Όπως εξήγησε σε ομιλία του ο κ. Σ. Παπαδημητρίου, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση ανήκει στην Εταιρεία του Ιδρύματος «ΑΡΙΩΝΑ», από τα αρχικά του Αριστοτέλη Ωνάση, έχει προϋπολογισμό 50 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται το κόστος αγοράς του οικοπέδου, και κατασκευάζεται με αυτοχρηματοδότηση του Ιδρύματος. Το κτήριο θα έχει ύψος και βάθος 27 μέτρα, και συνολικό εσωτερικό εμβαδόν 18.000 τ.μ.

Στιγμιότυπο από την τελετή του αγιασμού, την οποία παρακολούθησαν μεταξύ άλλων η κ. Nτόρα Mπακογιάννη, ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο κ. Στέλιος Παπαδημητρίου, ο κ. Aπόστολος Zαμπέλας, ο κ. Iωάννης Bαρβιτσιώτης, ο κ. Eυάγγελος Bενιζέλος και ο κ. Πέτρος Mολυβιάτης spacer
spacer

Στιγμιότυπο από την τελετή του αγιασμού, την οποία παρακολούθησαν μεταξύ άλλων η κ. Nτόρα Mπακογιάννη, ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο κ. Στέλιος Παπαδημητρίου, ο κ. Aπόστολος Zαμπέλας, ο κ. Iωάννης Bαρβιτσιώτης, ο κ. Eυάγγελος Bενιζέλος και ο κ. Πέτρος Mολυβιάτης

spacer

Eπικεφαλής της κατασκευαστικής ομάδας είναι δύο στελέχη του Ιδρύματος, ο αρχιτέκτων κ. Γιώργος Ζαμπέλας και ο πολιτικός μηχανικός κ. Γιώργος Παπαδημητρίου, οι οποίοι ελέγχουν και συντονίζουν όλες τις φάσεις κατασκευής του έργου. Με αυτούς συνεργάζονται και άλλα μέλη του Δ.Σ. του Ιδρύματος και τεχνικοί σύμβουλοι διαφόρων ειδικοτήτων, με στόχο να εξασφαλιστεί η υψηλή ποιότητα του έργου και του εξοπλισμού του και η αποφυγή σπατάλης. «Φιλοκαλούμεν γαρ άνευ... σπατάλης», κατέληξε παραφράζοντας γλαφυρά τον Περικλή ο πρόεδρος του Ιδρύματος.

Στη συνέχεια ο κ. Σ. Παπαδημητρίου επαίνεσε τους Γάλλους αρχιτέκτονες του Architecture Studio για την εμπνευσμένη αρχιτεκτονική σύλληψη του οικοδομήματος, τους Άγγλους θεατρικούς συμβούλους της εταιρείας Theatre Projects Consultants για την αποφασιστική συμβολή τους στην εσωτερική διαρρύθμιση, τους υπεύθυνους ηχητικής μελέτης της Xu Acoustique, τους σεισμολόγους μηχανικούς για τη σύγχρονη αντισεισμική προστασία του κτηρίου και τους πολυάριθμους συμβούλους και μηχανικούς που προσφέρουν βοήθεια.

spacer Mπροστά στη μακέττα του κτηρίου ο κ. Aντώνης Παπαδημητρίου,
spacer

Mπροστά στη μακέττα του κτηρίου ο κ. Aντώνης Παπαδημητρίου, ο κ. Παύλος Iωαννίδης και ο κ. Γιώργος Zαμπέλας

spacer

Όλες οι κατασκευές με τις οποίες έχει ασχοληθεί το Ίδρυμα, τόνισε ο κ. Σ. Παπαδημητρίου, είναι αποτέλεσμα συνεχούς και άμεσου διαλόγου με τους αρχιτέκτονες και τους άλλους μηχανικούς, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι άρτιο και προϊόν συνεργασίας του Ιδρύματος και των τεχνικών του συμβούλων. Το ενδιαφέρον του Ιδρύματος και των μελών της διοίκησης είναι έντονο και αμείωτο σε κάθε πτυχή του έργου. «Τελικώς η Στέγη θα είναι αληθινό κόσμημα για την Αθήνα, με δικό του χαρακτήρα και έντονη προσωπικότητα», τόνισε ο πρόεδρος του Ιδρύματος.

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά: «Το Ίδρυμα μάς έχει συνηθίσει σε μεγάλα έργα και αυτή η παράδοση συνεχίζεται. Σήμερα θεμελιώθηκε ένα έργο Πολιτισμού και Aνθρωπισμού, αρχές που παραμένουν διεθνώς αναλλοίωτες και που αποτελούν το ζητούμενο στη σημερινή μας κοινωνία. Εσείς», είπε απευθυνόμενη προς τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους του Ιδρύματος κ.κ. Απόστολο Ζαμπέλα και Παύλο Ιωαννίδη, «θεμελιώσατε ογκόλιθο, όχι λίθο απλό, με τα σημερινά εγκαίνια, ως συνέχεια των όσων έχετε ολοκληρώσει στην τροχιά του Ιδρύματος».

Στον πυθμένα της εκσκαφής σε βάθος 27 μέτρων συζητούν (από αριστερά) ο κ. Γιώργος Παπαδημητρίου, ο κ. Λουκάς Tσίλας, ο κ. Στέλιος Παπαδημητρίου και ο κ. Παύλος Iωαννίδης spacer
spacer

Στον πυθμένα της εκσκαφής σε βάθος 27 μέτρων συζητούν (από αριστερά) ο κ. Γιώργος Παπαδημητρίου, ο κ. Λουκάς Tσίλας, ο κ. Στέλιος Παπαδημητρίου και ο κ. Παύλος Iωαννίδης

Το μεγάλο πλεονέκτημα του έργου είναι η ευελιξία και η προσαρμοστικότητά του. Θα περιλαμβάνει αμφιθεατρική αίθουσα χιλίων θέσεων περίπου με σκηνή κατάλληλη για συμφωνική ορχήστρα, όπερα κ.λπ. και μικρότερη αίθουσα 300 θέσεων για θεατρικές παραστάσεις και ειδικές κινηματογραφικές προβολές (πολυμέσων, εικονικής πραγματικότητας κ.λπ.). Έχει προβλεφθεί, επίσης, χώρος 1.000 τ.μ. περίπου για εκθέσεις εικαστικών και άλλων τεχνών, βιβλιοθήκες, στούντιο επαγγελματικών ηχογραφήσεων, καθώς και υπόγειοι όροφοι στάθμευσης 250 θέσεων.

Η φιλοσοφία του Ιδρύματος για το έργο, όπως εξήγησε ο κ. Σ. Παπαδημητρίου, είναι να προβάλει το σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, και μάλιστα εκείνον που διακρίνεται για την καλή ποιότητα, καθώς και τον αρχαίο, χωρίς να παραγνωρίζει την παρουσίαση των μεγάλων διεθνών ρευμάτων.

Αναφερόμενος στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του κτηρίου ο υπεύθυνος τεχνικός σύμβουλος κ. Γ. Ζαμπέλας, προέβλεψε ότι «θα αποτελέσει δείγμα αρχιτεκτονικής της εποχής μας». Την αρχιτεκτονική επίβλεψη του έργου έχει αναλάβει το γραφείο «Χάρρυ Κ. Μπουγαδέλλης & Συν. Αρχιτέκτονες Α.Ε. – ΑΕΤΕΡ».

Λήδα Μπουζάλη

spacer
spacer spacer spacer spacer 14-17
spacer
spacer
spacer
| ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΕΥΧΟΥΣ | ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΤΕΥΧΗ | ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ