αΩ spacer spacer spacer ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ spacer ΤΕΥΧΟΣ 23 spacer ΜΑΡΤΙΟΣ 2004
Επιστροφή στην σελίδα των Περιεχομένων Επικοινωνία
spacer
spacer
spacer

Μνήμη, παιδικότητα και διασπορά

Ένα σημαντικό ρεκόρ, όχι αθλητικό αυτή τη φορά, αλλά καλλιτεχνικό και εμπορικό μαζί, κατέρριψε ένας «δικός μας» άνθρωπος, μέλος του Συνδέσμου Υποτρόφων.

Λήδα Μπουζάλη

Η κινηματογραφική ταινία του Τάσου Μπουλμέτη «Πολίτικη Κουζίνα» ξεπέρασε το 1,2 εκατομμύρια εισιτήρια, αριθμό που αποτελεί ρεκόρ για το σύγχρονο ελληνικό σινεμά, «με το σπαθί» της, ή μάλλον «με το μπαχάρι της», δηλαδή χωρίς να χρησιμοποιεί συνήθη τεχνάσματα προκλητικότητας.

O σκηνοθέτης και σεναριογράφος, που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει με την οικογένειά του την Πόλη στις απελάσεις του 1964, περιέγραψε στο ΑΩ την πορεία του από τις σπουδές του στην Αμερική έως τη σημερινή του επιτυχία.

Όμως, ποιος άλλος περισσότερο ειδικός να αναφερθεί στους εκτός της ελληνικής επικράτειας Έλληνες από τον Βρετανό ιστορικό καθηγητή Richard Clogg, τα βασικότερα σημεία της διάλεξης του οποίου με θέμα «Oρίζοντας τη διασπορά: η περίπτωση των Ελλήνων» δημοσιεύουμε στο τεύχος αυτό.

Μάρτιος 2004

Tο αμερικανικό κοινό, ακαδημαϊκοί και φίλοι των τεχνών, Έλληνες της ομογένειας, αλλά και κάθε επισκέπτης της Νέας Υόρκης, έχουν αυτή την εποχή την ευκαιρία να επισκεφθούν τη σημαντική έκθεση για την Παιδική Ηλικία στην Αρχαιότητα στο Ωνάσειο Πολιτισμικό Κέντρο του Μανχάτταν. Μια εκτενή παρουσίαση της έκθεσης φιλοξενεί το τεύχος αυτό, μαζί με την παρουσίαση του καταλόγου της προηγούμενης έκθεσης που οργάνωσε το θυγατρικό Ίδρυμα Ωνάση Νέας Υόρκης με θέμα «Από την Ιστάρ στην Αφροδίτη: 3200 έτη Κυπριακού Ελληνισμού», την οποία έγραψε ειδικά για το ΑΩ ο ίδιος ο επιμελητής της έκθεσης Δρ Σοφοκλής Χατζησάββας.

Το τεύχος 23 του ΑΩ αφιερώνεται στα παιδικά εκείνα χεράκια που πριν από πολλές εκατοντάδες χρόνια έπαιζαν προσεκτικά με την πήλινη κούκλα της σελίδας 23 κάπου στη Βοιωτία.

Λήδα Μπουζάλη

Σημείωμα
spacer
spacer
spacer
spacer
spacer spacer spacer spacer 4
spacer
spacer
spacer
| ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΕΥΧΟΥΣ | ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΤΕΥΧΗ | ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ