αΩ spacer spacer spacer ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ spacer ΤΕΥΧΟΣ 23 spacer ΜΑΡΤΙΟΣ 2004
Επιστροφή στην σελίδα των Περιεχομένων Επικοινωνία
spacer
spacer
spacer
spacer spacer
δραστηριότητες Yποτρόφων
spacer
Χ spacer spacer spacer Ο spacer spacer spacer Ρ spacer spacer spacer Ο spacer spacer spacer Σ
spacer
spacer
spacer

Ιδιαίτερα αξιόλογη ήταν η συμμετοχή υποτρόφων-χορογράφων στη διοργάνωση «Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού - Σύγχρονες ελληνικές χορογραφίες», που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από τις 23 έως τις 26 Ιανουαρίου 2004. Ήταν ένα φιλόδοξο εγχείρημα με στόχο την ευρύτερη προβολή του ελληνικού χορού και στο εξωτερικό, στο πλαίσιο του οποίου 40 χορευτικές ομάδες παρουσίασαν αυτοτελή έργα ή αποσπάσματα με μέγιστη διάρκεια 15 λεπτά. Συνολικά επτά υπότροφοι συμμετείχαν με την ιδιότητα του χορογράφου, του χορευτή ή του βοηθού χορογράφου στη σημαντική αυτή πρωτοβουλία του Μεγάρου Μουσικής και του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, που ανέδειξε την ποικιλία των τάσεων και των αναζητήσεων, η οποία διατρέχει τον σύγχρονο χορό στη χώρα μας.

spacer spacer
Oμάδα «Μαγνήτης» Mάρως Γρηγορίου.
Oμάδα «Μαγνήτης» Mάρως Γρηγορίου.
spacer

Την πρώτη ημέρα της διοργάνωσης, η ομάδα «Μαγνήτης» παρουσίασε ένα απόσπασμα από τη χορογραφία της υποτρόφου Μάρως Γρηγορίου, με τίτλο «Watch Out». Η Μάρω Γρηγορίου πρωτοτύπησε καλώντας το κοινό να επιλέξει με ψηφοφορία τη μουσική συνοδεία ανάμεσα σε δύο κλειστούς φακέλους, καθώς και εθελοντές για να χειριστούν τον προβολέα, μοναδική πηγή φωτισμού της σκηνής την ώρα της παράστασης. Βοηθός χορογράφου ήταν η Βίκυ Κολοβού, η διεύθυνση παραγωγής του Διονύση Παπακώστα και το κομμάτι ερμήνευσαν οι Γεωργία Βαρδαρού, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Χριστίνα Γουζέλη, Σάντρα Γρίμμα, Άλεξ Ηλιοπούλου, Λενιώ Κακλέα, Σοφία Πίντζου και Ηλίας Λαζαρίδης.

Η πρώτη ημέρα της Πλατφόρμας Σύγχρονου Χορού ολοκληρώθηκε με ένα απόσπασμα από το έργο «Εξολοθρευτής 7» (φτιάχνοντας μια σκηνή βίας, μια σκηνή έρωτα), από την ομάδα «Λάθος Κίνηση», σε χορογραφία του υποτρόφου Κωνσταντίνου Μίχου, του Ρικάρντο Μορισόν και της Ειρήνης Κουρούβανη. Καθοριστικής σημασίας ήταν η συμμετοχή ατόμων περιορισμένης κινητικότητας. Ερμήνευσαν οι Χρήστος Κυπριώτης, Γιώργος Χρηστάκης, Αντρέας Κολίσογλου, Τζίμι Ντομτζιόνι, Γιώργος Έκλερτ και οι χορογράφοι.

«Τα τραγούδια της Γης - Άις Πολυφωνικό» ήταν ο τίτλος της χορογραφίας, που παρουσίασε το Σάββατο 24/1 η ομάδα «Χοροθέατρο Νατάσσας Ζούκα». Συνδυάζοντας με μοναδικό τρόπο τη μουσική του Ιάννη Ξενάκη (Άις), με το ηπειρώτικο μοιρολόι «Στης Ελένης το κραβάτι» από το «Πολυφωνικό Πωγωνίου» και με το «Ποιμενικό» του Πετρο-Λούκα Χαλκιά, η Νατάσσα Ζούκα έδωσε τη δυνατότητα στις τέσσερις ερμηνεύτριές της, Βέρα Κίτνα, Ειρήνη Κυρμιζάκη, Ράχμα Λαχλαλί και Εύη Χατζάκη, να παρουσιάσουν ένα θέαμα υψηλής δραματουργικής αξίας.

Oμάδα «Λάθος Κίνηση» Kωνσταντίνου Mίχου. «Χοροθέατρο Νατάσσας Ζούκα». spacer
spacer
Oμάδα «Λάθος Κίνηση» Kωνσταντίνου Mίχου. (αριστ.) «Χοροθέατρο Νατάσσας Ζούκα». (δεξιά)

O σχεδιασμός του κοστουμιού ήταν της Νατάσσας Ζούκα και του επίσης υποτρόφου Βασίλη Ζηδιανάκη, του καπέλου της Αφροδίτης Πουρνάρη, οι φωτισμοί του Αργύρη Θέου, η ηχοληψία του Νίκου Εσπιαλίδη και το μοντάζ του ήχου του Αλέξανδρου Αρεταίου.

Η συμμετοχή των υποτρόφων χορογράφων-χορευτών στην Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού συνεχίστηκε με την Ντορίνα Καλεθριανού, που μαζί με την ομάδα της «Πρόσκαιρη Σύνθεση», παρουσίασαν ένα απόσπασμα από τη χορογραφία με τίτλο «Όχι έτσι...Αλλιώς!».

Πρόκειται για μια χοροθεατρική παράσταση, που ενσωματώνει λόγο και χορό, σάτιρα, χιούμορ και προβληματισμό με θέμα την «αλλαγή» σε όλες τις διαστάσεις της. Τα κείμενα της Βίκυς Γεωρέτη συνοδεύουν τη μουσική των Κομελάντ, Ντονιτσέτι, Μέρτενς κ.ά.

spacer spacer
«Πρόσκαιρη Σύνθεση» Nτορίνας Kαλεθριανού.
«Quasistellar» Aποστολίας Παπαδαμάκη.
«Πρόσκαιρη Σύνθεση» Nτορίνας Kαλεθριανού. (επάνω) «Quasistellar» Aποστολίας Παπαδαμάκη. (κάτω)
spacer

Oλόκληρη η παράσταση ανεβαίνει τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο στο «Μπαράκι του Βασίλη», ενώ θα παρουσιαστεί και την άνοιξη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Μήνες Χορού. Χορεύουν οι Όλγα Γεωργοπούλου, Νατάσσα Γεωργίου, Ντορίνα Καλεθριανού, Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης, Γεωργία Κίσσα και Μαριλένα Ξυδιά.

Με κομμένη ανάσα παρακολούθησε το κοινό του Μεγάρου Μουσικής την πρόταση της χορογράφου Αποστολίας Παπαδαμάκη, με τίτλο «Human Female Study». Το σόλο ερμήνευσε γυμνή η Μαρκέλλα Μανωλιάδη, με φωνητικούς αυτοσχεδιασμούς της Τζίνας Θλιβέρη και ταυτόχρονη προβολή βίντεο του Μιχάλη Κλουκίνα σε μια παράσταση που σίγουρα συζητήθηκε. Η δραματουργική επεξεργασία ήταν του Απόστολου Φράγκου, οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου και βοηθός χορογράφου η Κωνσταντίνα Γεωργέλου. Το σόλο «Human Female Study» είναι μέρος μιας ενότητας έργων, με τίτλο «The Beauty Series», η οποία περιλαμβάνει επίσης τα «Male Study», «Hermaphrodite» και το ομαδικό έργο «Beauty», και θα παρουσιαστεί το 2004 στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες.

Η ομάδα «Χορευτές», ιδρυτικό μέλος της οποίας είναι η Μαρία Ανθυμίδου, παρουσίασε τη χορογραφία της Αλίκης Καζούρη, με τίτλο «O τελευταίος να σβήσει το φως», απόσπασμα από το έργο «Στο βάθος λάθος», σε μουσική Στάθη Ιωάννου. Ερμήνευσαν οι Μαρία Ανθυμίδου, Ράνια Παπαϊωάννου, Σύλβια Κατσαρού, Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου, Ράνια Φόβου, Δρόσος Σκώτης, Αλεξάντερ Κεϊβανάϊ, Ερμής Μαλκότσης και Έντι Λάμε.

Oμάδα «Χορευτές». Oμάδα Σύγχρονου Χορού Χάρη Μανταφούνη. spacer
spacer
Oμάδα «Χορευτές». (αριστ.) Oμάδα Σύγχρονου Χορού Χάρη Μανταφούνη. (δεξιά)

Τέλος, η «Oμάδα Σύγχρονου Χορού Χάρη Μανταφούνη» παρουσίασε ένα απόσπασμα από το έργο «Παράξενα Συναισθηματικό», σε χορογραφία του Χάρη Μανταφούνη, με τη δημιουργική συμμετοχή των χορευτών της ομάδας και βοηθό χορογράφου τον υπότροφο Γιάννη Μανταφούνη. Ερμήνευσαν οι Λίλα Ζαφειροπούλου, Στέλλα Ζάννου, Γωγώ Πετραλή, Τακάκο Σεγκάουα και Θανάσης Σολωμός, τα κοστούμια σχεδίασε η Χριστίνα Κουλουμπή, οι φωτισμοί ήταν της Κατερίνας Μαραγκουδάκη και η δραματουργική επεξεργασία της Ζωρζίνας Τζουμάκα.

Το πανόραμα του σύγχρονου ελληνικού χορού ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση τιμής ένεκεν ενός αποσπάσματος από την πάροδο του χορού στους Όρνιθες του Αριστοφάνη που παρουσίασε η ιστορική ομάδα «Χορικά» σε χορογραφία της Ζουζούς Νικολούδη.

Η διοργάνωση πλαισιώθηκε από την έκθεση χορευτικής φωτογραφίας, που παρουσιάστηκε στο φουαγιέ της αίθουσας Δημήτρη Μητρόπουλου. Ήταν μια σειρά από καλλιτεχνικές φωτογραφίες των φωτογράφων που εκπροσωπούνται στο Λεύκωμα με τίτλο Χορός-Dance, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΚOΑΝ και από το Σωματείο Ελλήνων Χορογράφων, τον πρόλογο του οποίου έγραψε η υπότροφος χορολόγος Κάτια Σαβράμη.

Φωτογραφίες Xάρης Aκριβιάδης

spacer
spacer
spacer
Επιστροφή στις δραστηριότητες υποτρόφων >
spacer
spacer spacer spacer spacer 13-16
spacer
spacer
spacer
| ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΕΥΧΟΥΣ | ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΤΕΥΧΗ | ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ