αΩ spacer spacer spacer ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ spacer ΤΕΥΧΟΣ 22 spacer ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2003
Επιστροφή στην σελίδα των Περιεχομένων Επικοινωνία
spacer
spacer
spacer
spacer spacer
εκδήλωση
spacer
spacer
spacer

H Oρχήστρα των Xρωμάτων
τραγουδάει το Aιγαίο

της Ιωάννας Κονδύλη

Τα «Τραγούδια του Αιγαίου»,
παραδοσιακά και έντεχνα, παρουσίασε η Oρχήστρα των Χρωμάτων την Παρασκευή 11 Απριλίου 2003 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
 Yδατογραφίες από το βιβλίο Across the Aegean, της Marlene McLoughlin (Chronicle Books, 1996).
H πολύ σημαντική αυτή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, που είχε πανηγυρικό χαρακτήρα και συνδεόταν με τη συμπλήρωση 10 ετών λειτουργίας του Κέντρου.

Ας σημειωθεί ότι το Ωνάσειο αποδίδει μεγάλη σημασία στην σύνδεση της Υγείας με την Τέχνη και τον Πολιτισμό. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας στον χώρο του νοσοκομείου έχει πραγματοποιηθεί πληθώρα εκδηλώσεων, όπως πολλές συναυλίες, εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η έκθεση των μελών του Συνδέσμου μας με θέμα «Τέχνης Παλμοί».

spacer
Yδατογραφίες από το βιβλίο Across the Aegean, της Marlene McLoughlin (Chronicle Books, 1996).
spacer

Η επιλογή των «Τραγουδιών του Αιγαίου» θεωρήθηκε η πλέον δόκιμη αφού, όπως τονίζει στο πρόγραμμα της συναυλίας ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός, αντιπροσωπεύει την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά, καθόσον ένας από τους στόχους των διεθνών συνεδρίων του ΩΚΚ παραμένει η προσέλκυση στην Ελλάδα σημαντικών επιστημόνων απ' όλο τον κόσμο που συμμετέχουν στη φροντίδα του καρδιαγγειακού ασθενή.

Το Αιγαίο είναι ένας χώρος μυθικός και μαγικός, με αρχέγονη αδιάλειπτη πολιτιστική πορεία και συνέχεια, πολυδιάστατη εσωτερική ενότητα, βαθιά ελληνικότητα, ευγένεια και ανθρωπισμό. Η μουσική αποτελεί μια από τις εκφάνσεις του.

Η Ορχήστρα των Χρωμάτων ανέλαβε το δύσκολο μα συναρπαστικό τόλμημα να παρουσιάσει τις πιο αγαπημένες μελωδίες της Άσπρης Θάλασσας για ορχήστρα και παραδοσιακά όργανα, ζευγαρωμένες με έντεχνες δημιουργίες. Το πρώτο μέρος του προγράμματος περιελάμβανε πασίγνωστα τραγούδια όπως το «Μες του Αιγαίου τα νερά», το «Τζιβαέρι» και τη «Μπρατσέρα» από τα Δωδεκάνησα, τον «Ερωτόκριτο», ριζίτικο και συρτό από την Κρήτη, το «Αρμενάκι» από τη Νάξο, την «Ψαροπούλα» των Στελλάκη-Γεωργακοπούλου.

spacer
Yδατογραφίες από το βιβλίο Across the Aegean, της Marlene McLoughlin (Chronicle Books, 1996).
spacer

Το δεύτερο μέρος άνοιξε με το «Γοργοτάξιδο Καράβι» του Γιώργου Κουρουπού και συνεχίστηκε με άλλα 11 θαλασσινά τραγούδια των Μάνου Χατζιδάκι (Μες σ' αυτή τη βάρκα, Δεν ήταν νησί, Το πέλαγος είναι βαθύ), Μίκη Θεοδωράκη (Μες τις θαλασσινές σπηλιές, Μαρίνα), Σταύρου Ξαρχάκου (Ήτανε μια φορά), Δήμου Μούτση (Άλλος για Χίο τράβηξε), Γιώργου Μητσάκη (Ένα καράβι απ' τον Περαία), Θάνου Μικρούτσικου (Το μαχαίρι), Μαρίζας Κωχ (Φάτα Μοργκάνα) και Διονύση Σαββόπουλου (Θαλασσογραφία) σε στίχους των Κώστα Φέρρη, Γιώργου Σεφέρη, Οδυσσέα Ελύτη, Μάνου Ελευθερίου και Νίκου Καββαδία.

Τα τραγούδια ερμήνευσαν με ιδιαίτερη ευαισθησία η Σαβίνα Γιαννάτου και ο Βασίλης Γισδάκης. Την ορχήστρα διηύθηνε με μεγάλη δεξιοτεχνία ο Μίλτος Λογιάδης. Πολύ επιτυχημένες ήταν και οι ενορχηστρώσεις των τραγουδιών από τους Θόδωρο Κοτεπάνο, Νίκο Πλατύρραχο και τους συνθέτες.

Το ιδιαίτερα καλαίσθητο πρόγραμμα της συναυλίας, στα Ελληνικά και τα Αγγλικά, αξίζει ειδική μνεία. Διακοσμημένο με υδατογραφίες από το βιβλίο Across the Aegean της Marlene McLoughlin, περιέχει εκτενή αποσπάσματα από το «Σχέδιο για μιαν Εισαγωγή στο χώρο του Αιγαίου» από το βιβλίο Εν Λευκώ (1992) του Οδυσσέα Ελύτη, από το «Για τη λαϊκή μουσική μας παράδοση» από τη συλλογή Μικρά Μελετήματα (1977) του Νίκου Μπαζιάνα και τέλος από σχετικό δοκίμιο του G. V. Kavadias δημοσιευμένο στο συλλογικό έργο Music in the Aegean (1987).

Yδατογραφίες από το βιβλίο Across the Aegean, της Marlene McLoughlin (Chronicle Books, 1996).

Κατά τη διάρκεια αυτής της μοναδικής συναυλίας με τις υπέροχες ενορχηστρώσεις, τη δύναμη της διεύθυνσης του Μ. Λογιάδη και την ευαισθησία στην εκτέλεση όλων των μουσικών της ορχήστρας, ακούστηκε ο φλοίσβος, ο παφλασμός των κυμάτων, τα ριπίσματα του αγέρα μες από μυρωδάτα δέντρα και μοσχοβολιστά φυτά, το πέταγμα των γλάρων στον ελεύθερο γαλάζιο ορίζοντα, φάνηκε το αντιφέγγισμα του ήλιου πάνω στα ασβεστωμέα σπιτάκια και τα κατάλευκα μάρμαρα.

Με μια διάθεση ευθυμίας και υπερβολής θα μπορούσε να ισχυρισθεί κανείς ότι η Ορχήστρα των Χρωμάτων αφού «πελαγοδρόμησε», βρήκε στο Αιγαίο Πέλαγος έναν νέο προορισμό!

spacer
spacer spacer spacer spacer 16
spacer
spacer
spacer
| ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΕΥΧΟΥΣ | ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΤΕΥΧΗ | ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ