αΩ spacer spacer spacer ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ spacer ΤΕΥΧΟΣ 22 spacer ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2003
Επιστροφή στην σελίδα των Περιεχομένων Επικοινωνία
spacer
spacer
spacer
spacer spacer

Kαλοκαιρινή Συναυλία

Σεπτήρια ονομάζονταν
στην αρχαιότητα οι γιορτές
που γίνονταν κάθε εννέα χρόνια
στους Δελφούς
προς τιμήν του Απόλλωνα.

Tον τίτλο αυτό δανείστηκαν πέντε νέοι μουσικοί για το σύνολο ξύλινων πνευστών που ίδρυσαν το 1998, με όραμα να αναδείξουν το ευρύτατο διεθνές και ελληνικό ρεπερτόριο μουσικής δωματίου που έχει γραφτεί γι' αυτό το είδος σχήματος.

Το Κουιντέτο «Septeria» απόλαυσαν τα μέλη του Συνδέσμου Υποτρόφων και οι φίλοι του που συγκεντρώθηκαν τη ζεστή βραδιά της 19ης Ιουνίου 2003 στο Αίθριο της Στοάς του Βιβλίου στην καθιερωμένη συναυλία που οργανώνει ο Σύνδεσμος κάθε χρόνο τον Ιούνιο με αφορμή την Ημέρα της Μουσικής.

Το Κουιντέτο αποτελούν η Μαριλένα Δωρή (φλάουτο), Ελένη Σαββανή (όμποε-υπότροφος του Ιδρύματος), Σπύρος Μουρίκης (κλαρινέτο), Σπύρος Καζιάνης (φαγκότο) και Αντώνης Λαγός (κόρνο).

Ελένη Σαββανή spacer
spacer
Η υπότροφος Ελένη Σαββανή.

Το πρόγραμμα της συναυλίας ξεκίνησε με πέντε από τους ουγγρικούς χορούς από τον 17ο αιώνα του Φέρενκ Φάρκας (1905-1972). Ακολούθησαν τρία σύντομα κομμάτια του Ζακ Ιμπέρ (1890-1962), το Radetzky Marsch op.228 του Γιόχαν Στράους (1804-1849) σε διασκευή Π. Τοτσάουερ και το Perpetuum mobile op.257 του Γιόχαν Στράους υιού (1825-1899) σε διασκευή Φ. Γκάμπλερ. Στη συνέχεια το πενταμελές σχήμα απέδωσε λυρικά αποσπάσματα από γνωστές όπερες, την εισαγωγή από την όπερα «Η δύναμη του πεπρωμένου» του Τζουζέπε Βέρντι (1813-1901) σε διασκευή Τ. Λίνκελμαν και τη σουίτα από την όπερα Κάρμεν του Ζορζ Μπιζέ (1838-1875) σε διασκευή Ντ. Γουόλτερ. Το πρόγραμμα της συναυλίας ολοκληρώθηκε με μια σειρά από οικεία ελληνικά ακούσματα με τραγούδια και χορούς των Δωδεκανήσων του Γιάννη Κωνσταντινίδη (1903-1984) σε διασκευή Σπ. Μαυρόπουλου.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι τα μέλη του Κουιντέτου «Septeria» είναι σολίστες της Ορχήστρας των Χρωμάτων, καθώς και της Συμφωνικής Ορχήστρας της Ε.ΡΑ. Η συνεργασία τους, που ξεκίνησε χρόνια πριν στον χώρο των συμφωνικών ορχηστρών, αποτέλεσε το έναυσμα για τη δημιουργία αυτού του συνόλου. Στόχος τους είναι η διάδοση της μουσικής για τα ξύλινα πνευστά από την Αναγέννηση έως τις μέρες μας και η δημιουργία νέων έργων από Έλληνες συνθέτες.

spacer
spacer spacer spacer spacer 17
spacer
spacer
spacer
| ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΕΥΧΟΥΣ | ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΤΕΥΧΗ | ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Σ. ΩΝΑΣΗΣ